Şile açıklarında batan gemi mürettebatı ve kurtarma ekibini arama çalışmaları sürüyor. Kaptanın "Bu havada denize çıkılmaz" diyerek tutanak tutmasına rağmen kurtarma ekibinin zorla denize çıkarıldıkları iddia edildi...

Fırtına nedeniyle İstanbul'a bağlı Şile sahili açıklarında önceki gün batan kömür yüklü gemideki mürettebatı kurtarmaya giderken alabora olarak kayalıklara çarpan kurtarma botu bir skandalı ortaya çıkardı. Kıyı Emniyet Müdürlüğü’nün kurtarma botunda yer alan ekibin aileleri, tahliye botunda can yeleklerinin bulunmadığını, personelin izin günlerinde evlerinden çağırılarak zorla denize çıkarıldıklarını ve kaptanın bu havada denize çıkılmaz dediğini iddia etti. Fırtınanın etkisiyle kayalıklara çarpan kurtarma botundaki 4 personelden 1’i kurtarılırken, 3’ü ise hala kayıp.


İKİ GEMİ İKİ FACİA
Karadeniz’de önceki gün etkili olan fırtına Şile açıklarında Antalya’ya giden 114 metre uzunluğundaki Solna Denizcilik Şirketi’ne ait 12 mürettebatı bulunan “Volga-Balt 199” adlı St. Kitts Nevis bandıralı kömür yüklü gemiyi batırdı. Geminin 12 mürettebatından 4’ü kurtarılırken, 2’si yaşamını yitirdi.
Gemiye yardım için Kıyı Emniyetine kurtarma botu da dalgaların etkisiyle alabora olarak kayalıklara çarptı. Kurtarma botunda Kıyı Emniyet görevlisi Ahmet Kasaracı yaralı olarak kurtarıldı. Kaptan Cemil Özben ile mürettebat Mehmet Genç ve Turgay Sarıboğa ise kayboldu. Bottakilerin yardımını koşan bir balıkçı da kayboldu. Kayıplar helikopter ile arandı. Ancak arama çalışmalarından sonuç alınamadı.


‘KATİL KIYI EMNİYETİDİR’
Kayıp denizci Mehmet Genç'in kardeşi, "Herkese söyleyeceğim. Babalarınızın katili kıyı emniyettir. Katiller uyuyor. Hiç kimse kılını kımıldatmadı. 15 saattir kimse gelip ilgilenmedi“ şeklinde konuştu. Şile’deki kurtarma çalışmaları sırasında kayalıklara çarpan Sahil Güvenlik botundan kurtarılan Ahmet Kasaracı, “Hepimiz kıç güvertede bekliyorduk. Dalga vurduğunda ne olduğumuzu anlayamadan kayalıklara doğru sürüklendik. Camlar kırıldı makineler stop etti. Dalga bizi denize doğru sürüklerken ben kayalıklara atladım. Gücüm kalmadığı için yukarıya çıkamadım. Bir dalganın daha gelmesi ile bot benim üzerime doğru geldi. Arkadaşlarım kurtulamadı” diye konuştu.
Kayıp mürettebat ve kurtarma ekibi arama çalışmaları sürüyor. Gazetemizin baskıya gittiği saatlerde arama çalışmaları devam ediyordu.