Günlerdir bü

Türkiye'nin Kuzey Irak'a yaptığı sınırötesi operasyonlara paralel başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerde araç kundaklama eylemleri gizemini korumaya devam ediyor. Polisin hâlâ net bir açıklama yapmadığı olaylara ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da "Bu araçların sahiplerinin günahı ne?" şeklinde tepki gösterdi. Yaklaşık bir ay önce başlayan bazı parti binaları ve araçlarını da hedef alınan kundaklama olaylarıyla ilgili İstanbul polisi henüz bir açıklama yapmadı. İstanbul'un çeşidi semtlerinde son 17 gün içinde meydana gelen 39 araç kundaklama olayına ilişkin polisin çalışmalarının sürdüğü belirtiliyor. Özellikle ara sokaklarda meydana gelen kundaklama olaylarının faillerini yakalamak için İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı terörle mücadele, asayiş, güvenlik ve istihbarat şube müdürlükleri ile ilçe emniyet müdürlükleri çalışma yaptığı belirtiliyor. İlçe emniyet müdürlükleri de konuyla ilgili uyarıldı. Yetkililer, gerek MOBESE gerekse olay yerlerinin yakınındaki bazı işyerlerinin güvenlik kamerası kayıtlarının incelendiğini, olay yerlerinden elde edilen deliller ve görgü tanıklarının ifadelerinin de alınmasıyla konuya ilişkin bazı tespitlerin yapıldığını belirttiler.

İNİSİYATİF KULLANILMASI İSTENMİŞTİ
Sınırötesi operasyonların başlamasıyla birlikte PKK tarafından açıklamalar yapılmış ve Kürtlerin bulundukları yerlerde operasyona karşı inisiyatif koyup protesto gösterileri yapmaları istenmişti. Yine Kürt kaynaklarına göre bu çağrıya ses veren bazı Kürt gençleri 'Apocu Gençlik İnisiyatifi" adı altında bir oluşuma gidip araba yakma olaylarına başladı. Nitekim olaylar sadece İstanbul'da gerçekleşmedi. Adana'nın Seyhan İlçesi'ne bağlı Hadıllı Mahallesi'nde 2 araç, kimliği belirsiz kişilerce kundaklandı. Görgü tanıklarından edinilen bilgilere göre önceki gece Hadıllı Mahallesi'nde üzerinde Türk Bayrağı ve MHP amblemi bulunan 2 sivil araç, yüzü maskeli kişiler tarafından molotof kokteyli atılarak kundaklandı. Araçlar, çıkan yangın nedeniyle kullanılamaz hale gelirken, olayla ilgili soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

ERDOĞAN: MAL GÜVENLİĞİ GÖREVİMİZ
Konuyla ilgili Erdoğan da Grup toplantısında tepkisini dile getirdi. Erdoğan, önceki akşam itibariyle, son günlerde yakılan araç sayısının 39'a ulaştığını belirterek, "Bu araçların sahiplerinin ne günahı var? Bu araçlar kimindir, neyin nesidir? Niye bunlar yakılır? Şimdi bunları yakanları, bir vatandaş olarak bağışlamak hakkımız olabilir mi? Hele hele işin idari noktasında bulunanlar olarak buna seyirci kalmak mümkün olabilir mi?" diye sordu.

Doğup büyüdüğü İstanbul'un Kasımpaşa semtinde ellerinde molotof kokteylleri ve bombalarla halkı sürekli taciz edenler olması ve bunlara karşı polisin elinden gelen tüm imkanları seferber etmesi karşısında "Niçin polis böyle davranıyor?" deme hakkı olup olmadığını soran Erdoğan, "Bu hassasiyetler, ister istemez artık halkımızda da bizde de bir şeyler meydana getiriyor. Bütün bunlara rağmen biz diyoruz ki 'Duygusal olmayacağız ama gereken neyse bunu da kusura bakmasınlar yapacağız'. Bunlara ne mağdur ne masum diyemeyiz. Dersek, o mazlum durumunda olan insanlara haksızlık etmiş oluruz. Benim vatandaşımın yaşama hakkına, huzuruna kastedenlere, kusura bakmayın biz 'güle güle' diyemeyiz, gereken neyse bunu yapmak durumundayız. Çünkü mal, can, akıl, nesil, ecdat güvenliğini sağlamak bizim görevimizdir" dedi. Birgün

* * *
Operasyonlar sürüyor
TÜRKİYE'nin
Kuzey Irak'taki operasyonlarının dün de sürdüğü iddia edildi. Edinilen bilgiye göre Türk savaş uçakları öğlen saatlerinde Kuzey Irak'taki 3 köyü bombaladı. Kuzey Irak'taki Türkiye sınırına yakın Dohuk kentindeki peşmerge sorumlularından Hüseyin Tamir, Türk savaş uçaklarının dün saat 11.00 sıralarında sınır kesimindeki boşaltılmış bölgeyi bombaladığını öne sürdü. Tamir, Türk savaş uçaklarının yaptığı operasyon ardından kendilerine herhangi kayıp olduğuna ilişkin bilgi ulaşmadığını söyledi. Bölgedeki Kürt kaynaklar, Türk savaş uçaklarının ayrıca Türkiye, Irak, İran sınırındaki Hakurk Vadisi'ndeki PKK kamplarının bulunduğu bölgenin yanı sıra Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nin güney kesimindeki Zap ve Metinan kamplarına bombaladığını ileri sürdü. Bölgedeki askeri yetkililer sınırdaki uçak hareketliliği konusunda açıklama yapmadı. Fransız haber ajansı AFP ise geçtiği haberde Türk uçaklarının Kuzey Irak'ın iç bölgelerindeki 3 köyü bombaladığını, 12:30 sıralarında yapılan bombalamanın 10 dakika kadar sürdüğünü duyurdu. Gerelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada ise Kuzey Irak'ta 200 hedefin bombalandığı belirtildi.