Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı Ragıp Zarakolu'nun Evrensel ve Artı Gerçek'te eş zamanlı yayınlanan yazısı nedeniyle ifade verdi

Fatih Polat, Zarakolu’nun yazısıyla ilgili ifade verdi

Yazar Ragıp Zarakolu'nun 5 Mayıs’ta Evrensel ve Artı Gerçek’te yayınlanan “Makus Kaderden Kaçış Yok" başlıklı yazısı nedeniyle Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı ifade verdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un suç duyurusu üzerine 7 Mayıs’ta Zarakolu hakkında “darbe mesajı vererek Anayasal düzeni hedef almak” suçlamasıyla soruşturma başlatmıştı.

POLAT: DARBELERE KARŞI ÇIKAN BİR YAZIYDI

Polat ve Kınacı, gazetenin avukatlarından Devrim Avcı ile birlikte İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne gelerek burada ifade verdi. Polat, ifadesinde yazıyı okuduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Tamamen askeri darbeleri eleştiren, darbelerden ders çıkarılması gerektiğini belirten, değişimin önemine ve demokrasiye vurgu yapan bir yazı olduğunu düşündüm ve bu şekilde de yayımlanmasına karar verdim. Halen de darbelere karşı çıkan bir yazı olduğunu düşünüyorum.”

Polat yazının suç olup olmayacağına ilişkin sorulan bir soruyu ise şöyle cevapladı:

“Darbeleri açık bir dille eleştirdiğini, demokrasiyi savunduğunu, değişimin önemine vurgu yaptığını düşündüm. Ek olarak da Ragıp Bey’in hep darbeleri eleştirmesi ve darbe döneminde yargılanmış olması sebebiyle bu şekilde suçlama yapılabileceği aklımın ucundan bile geçmedi. Bu yazının darbeye çok güçlü bir şekilde karşı çıktığını düşünüyorum.”

Kınacı ise “Türkiye’nin siyasi tarihinin çeşitli dönemlerini hatırlatan ve demokrasiye katkı sunmak üzere yazılmış bir yazı olduğunu düşündüm. Bir suç unsuru olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.

AVCI: DARBEYE ÖVGÜ DEĞİL ELEŞTİRİ

Gazetenin avukatı Devrim Avcı ise ifade işleminde şunları söyledi:

“Makale darbeyi ya da iddia edildiği gibi anayasal düzeni değiştirmeye yönelik eylemleri savunan değil, aksine bunları eleştiren ve eylemlerin ağır sonuçlarını da bizzat yaşayan birisi olarak dikkat çekmiştir. Makale içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine yönelik darbeyi engellediği ifade edilmiştir. Bu darbeye övgü olarak değil eleştirmek üzere yazılan bir makaledir. Yazıda suçlamaya konu edilen iddialar yer almamaktadır. Müvekkilleri hakkında kovuşturmaya gerek yoktur.”

İsimler ifade işlemlerinin ardından Emniyet Müdürlüğünden ayrıldı.


NE OLMUŞTU?

Ragıp Zarakolu'nun "Makus Kaderden Kaçış Yok" başlıklı makalesi 5 Mayıs 2020 Salı günü Evrensel ve Artı Gerçek haber sitelerinde köşe yazısı olarak yayınlandı. Artı Gerçek’te yazının görselinde idam edilen Başbakan Adnan Menderes ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafları birlikte kullanıldı.

Aynı gün, Cumhurbaşkanlığı İletişim İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Zarakolu hakkında suç duyurusu yapıldığı duyuruldu.

Zarakolu ve Arti Media hakkında Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasal düzenine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı alenen suç işlediği belirtilerek haklarında kamu davası açılması istendi.

Zarakolu şikayet haberi sonrası yapığı açıklamada, hayatı boyunca darbecilerle mücadele ettiğini söyledi.

7 Mayıs’ta ise Zarakolu hakkında, "darbe mesajı vererek Anayasal düzeni hedef almak" suçlaması ile soruşturma açılmasına karar verildi.