Küba Devrimi’nin lideri Fidel Castro’ya adanan sanat eserlerinin mottosunda hep ‘umut’ ve ‘devrim’ var. İşte unutulmaz lider için yazılmış o eserlerden bazıları

Fidel’e atfedilmiş şarkılar

BURAK ABATAY - @abatayburak

Küba Devrimi’nin lideri Fidel Castro 25 Kasım 2016'da Havana’da 90 yaşında hayatını kaybetti. Batista diktatörlüğüne karşı örgütlenen Fidel, 1953 yılında Moncada Kışlası’nı yoldaşlarıyla beraber bastığı esnada tutuklandıktan sonra çıkarıldığı mahkemede 'Sayın yargıç siz beni mahkûm edin! Tarih beni haklı çıkaracaktır!' diyerek sosyalizm için verdiği kavgasını büyük bir cesaretle ortaya koydu.

Tarihin böylesine cesur ve umutlu bir devrimciyi yazması da Fidel hakkında onlarca araştırmayı ve kültürel çalışmayı da beraberinde getirdi. Fidel hakkında yüzlerce kitap yazıldı, onlarca şiir kaleme alındı ve bir o kadar da ona atfen yazılan şarkı oldu. Belki de ona adanan işlerin tamamında ortak fikir ‘umut’ ve ‘devrim’ oldu.

Devrimci lider Fidel Castro hakkında yazılmış şarkıları sizler için derledik:

»Y en eso llego Fidel
Fidel Castro hakkında yazılmış en bilinen şarkı şüphesiz ki Carlos Puebla tarafından yazılmış ‘Y en eso llego Fidel’ şarkısı. Türkçe’ye ‘Ve sonra Fidel geldi’ olarak çevirmek mümkün. Fidel ve yoldaşlarının Sierra Maestra’dan doğurdukları umudu anlatan şarkı, 1976 aynı isimli albüme de adını veren şarkı. "Eğlence bitti; El comandante geldi!"

»Un hombre que sueña
Castro’nun 90. yaş günü 13 Ağustos’ta tüm Küba’da kutlanmışken Kübalı şarkıcılar da bir araya gelerek liderleri için bir sürprize imza attılar. ‘Rüya gören adam’ adlı bu şarkının sözlerinden bir kısmı şöyle: ‘Işığı ve güzelliği rüyasında gören bir adam var ve dağları titreten o adam doğan şafağın umudunu bizlere veriyor’

»Un son para Cuba
Şilili müzik grubu Quilapayún tarafından yazılan şarkı 1977 yılında yayımlandı. “Küba’nın evladı” olarak çevirilebilecek şarkı, büyük komutana şu sözleri ithaf ediyor: “Günün ilk mateminde ada karanlıktı ama o ve arkadaşları ışığı bir bayrak gibi yükselttiler!” Şarkı, Fidel için “Küba ve tüm insanlık için özgürlük şiarıyla yürüdü” derken yoldaşlarını da ekliyor: “Raul’la, Camilo’yla, Che Guevara’yla ve Tüm Latin Amerika’yla özgürlük için yürüdü…”

»El elegido
“Gezegenimizdeki en önemli şey barışı korumak” diyen Fidel Castro için onu anlayan ve anlatan en güzel şarkılardan birisi de Silvio Rodriguez’in 1975 tarihli şarkısı. Şöyle diyor Rodriguez: “Devrimin bir hikâyesi vardı elbet. O (Fidel) kafasında binbir parçaya bölünmüş ışığı fark etmişti. O da barışın geleceği idi.”

»Fidel Castro en su día
Fidel Castro’nun 80. doğum gününde hakkında yapılan en büyük jestlerden birisi 2013’te hayatını kaybeden Venezuela’nın efsanevi lideri Hugo Chavez’in ona atfettiği şarkı oldu. Venezuelalı devrimci bir müzik kolektifi olan Lloviznando Cantos sahnede Chavez ile beraber söyledi bu şarkıyı.

Venezuelalı yazar Aquiles Nazoa tarafından 1961 yılında yazılan sözleri Castro’ya atfedildi. Şarkının Türkçesi, ‘Fidel’in gününde’

»Gracias Fidel
Listenin sonuna geldiğimizde son sözü de Carlos Puebla söylesin istiyorum. 1960’ta yayımladığı Despues De Un Ano adlı uzunçalarda yer alan şarkı, Fidel’e bir teşekkür mahiyetinde.

Belki de Fidel’in olmadığı bir dünyada onun ardından şu sözleri hep beraber söylememiz gerekecek:
“Sadece yaşamak değil; yaşamın bize sunduğu her şeyi paylaşmak / Bana adadığın tüm zamanın ve beni savunduğun için teşekkürler Fidel!”

cukurda-defineci-avi-540867-1.