Sendikalar ve demokratik kitle örgütleri üyeleri İsrail’in katliamı derhal durdurmasını istedi. Gazze’de İsrail’in soykırım uyguladığını vurgulayan sendikalar ve demokratik kitle...

SEVGİM DENİZALTI - ZEYNEP KURAY

 

Sendikalar ve demokratik kitle örgütleri üyeleri İsrail’in katliamı derhal durdurmasını istedi. Gazze’de İsrail’in soykırım uyguladığını vurgulayan sendikalar ve demokratik kitle örgütleri, tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşen bu ırkçı soykırım son bulana kadar tüm işçi sınıfının tam saat 18.00’de Filistin halkı için ses vereceklerini bildirdiler. Aynı saatlerde Sirkeci’deki Büyük Postane önünde buluşan Haber-Sen üyeleri de İsrail’i meşale ve düdükleriyle protesto etti.

Taksim Tramvay durağında toplanan işçiler, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri, Filistin’e duyarsız kalan tüm yönetimlere isyan etti. “Filistin halkı yalnız değildir”, ‘“Katil İsrail Filistin’den defol”, “Filistin’e selam direnişe devam” sloganları eşliğinde Taksim Gezi Parkı’na kadar yürüyen kalabalık, çocukların ölü bendenleri üzerinde yükselecek her türlü zaferi lanetlediklerini haykırdılar.

 

DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TÜRMOB, Türkiye Barolar Birliği, Türk Eczacılar Birliği, TÜDEF, Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu’nun ortak eyleminde çeşitli partilerin üyeleri ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri de hazır bulundu. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Ortadoğu’nun uzun yıllardır kapanmayan yarası Filistin’in yine kanadığını ifade ederek, Gazze’de öldürülen çocukların dünyaya yansıyan görüntülerinin herkesin yüreğini yaktığını, uykuları böldüğünü kaydetti. ABD yönetimi destekli İsrail’in savaş makinesinin pervasızca ölüm kustuğunu belirten Çelebi kalıcı barışın katliamlarla sağlanamayacağının altını çizdi.

Taksim Gezi Parkı’ndan TBMM’ne, hükümete, siyasi partilere seslenen Çelebi, “Artık sözler ve nutuklar yeter. Artık böyle bir insanlık suçu karşısında iç siyaset hesapları yeter. Ülkemizin yönetenlerin harekete geçmesi için daha ne kadar ölümü, ne kadar sivil kayıp, ne kadar acı, ne kadar kan ve gözyaşı gerekiyor? Biz artık yeter diyoruz” diye seslendi. Emek, meslek ve demokratik kitle örgütleri olarak bu vahşi katliama sessiz kalmayacaklarını vurgulayan Çelebi, tüm fabrikaları, tüm otobüs şoförlerini, kamyoncuları, vapur kaptanlarını, öğrencileri, öğretmenleri, mimarları, mühendisleri, doktorları her gün saat 18:00’de Filistin için ses vermeye çağırdı.

 

HABER-SEN: İSRAİL’İ DURDURUN

Haber-Sen Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası’na bağlı PTT çalışanları,  İstanbul Sirkeci’de bulunan Büyük Postane önünde, mumları, meşaleleri ve düdükleriyle İsrail’i protesto etti. Burada bir konuşma yapan KESK Haber-Sen 9 No’lu Şube Başkanı Cemalettin Yüksel, Gazze’ye yönelik İsrail saldırısının çocuk, kadın, yaşlı, sivil demeden doğrudan Filistin halkına yöneltilmiş bir imha operasyonu olduğunu söyledi. “Acımız ve isyanımız kelimelerle tarif edilemez” diyen Yüksel, şöyle devam etti:

“ABD öncülüğündeki küresel sermayenin dünya tasarımında bir parçası olduğumuz Ortadoğu halklarına reva görülen kan, zulüm, gözyaşı, açlık, yoksulluk… İsrail bu tasarımın temel bir parçası olarak uzun yıllardır zulüm politikalarını acımasızca sürdürüyor. İsrail hükümeti mutlaka tecrit edilmeli, yalnız bırakılmalıdır.”

 

***

‘Büyükelçimiz geri çekilsin’

ÖZLEM ZORCAN ANKARA

 

Türkİye Barış Meclisi Sözcüsü Prof. Dr. Cengiz Güleç, İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırıyı değerlendirdi. Güleç, “AKP Hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ortadoğu barış isteklerinde samimiyse yıllardır Türkiye’de yaşanan çatışmalı ortamı sona erdirmek için somut adım atmalıdır. Ancak bu şekilde Ortadoğu’daki barış adımının bir inandırıcılığı olur” dedi.  Bugün gelinen noktadan İsrail yöneticilerini Türkiye Parlamentosuna davet edip konuşturanlar olduğunu ifade eden Güleç, Türkiye’nin derhal İsrail büyükelçisini çekmesi gerektiğini, Ankara’da bulunan İsrail temsilcisini ise ‘istenmeyen adam’ ilan etmesi gerektiğini söyledi.