Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan çatışmalar 10. gününde de devam ederken, İsrail ordusu gece boyunca Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerini hava saldırılarıyla bombalamaya devam etti. İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 2 bin 808'e yükseldi. İsrail basını ise 1400 İsraillinin öldüğünü, 3 bin 436 kişinin yaralandığını aktardı. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, Gazze'de tüm hastanelerdeki yakıt rezervlerinin sadece 24 saat içinde tükeneceği uyarısında bulundu. İsrail Başbakanlık Ofisi, İsrail ile Hamas arasında geçici ateşkes sağlandığı yönündeki haberleri yalanladı. Gazze'deki İçişleri Bakanlığı ise enkaz altında binden fazla cesedin bulunması nedeniyle çevre felaketi uyarısında bulundu.

Filistin-İsrail hattındaki çatışmalarda 10. gün: "Ateşkes sağlandı" iddiaları yalanlandı
Fotoğraflar: AA

Hamas’ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan, Filistinli direniş örgütleri ile İsrail güçleri arasındaki çatışmalar sürüyor.

İsrail abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını 10. gününde de sürdürürken, Gazze'deki görgü tanıklarının ifadelerine göre bombardımana maruz kalan bölgelere giden acil yardım ve kurtarma ekipleri, Cela Caddesi'nde İsrail uçaklarının hedefi oldu.

İsrail uçakları tarafından saldırıya uğrayan sivil savunma ve acil servis ekiplerinden ölenler ve yaralananlar oldu.

AA muhabirine bilgi veren hastane kaynakları, Gazze'de Han Yunus kentinin Kızan bölgesinde İsrail bombardımanına maruz kalan bir kadının hayatını kaybettiğini ve 6 çocuğun yaralandığını aktardı. İsrail, yoğun nüfusa sahip Nusayrat Mülteci Kampı'na da hava saldırısı düzenledi. Saldırıda ölü ve yaralılar olduğu belirtiliyor.

Ayrıca, görgü tanıkları, İsrail ordusunun, Gazze'nin doğusunu, Şucaiyye ve Zeytun mahallelerini, kentin kuzeyini yoğun bombardıman altında tuttuğunu söyledi.

ÖLÜ VE YARALI SAYISI ARTIYOR

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in saldırılarında Gazze'de 80 kişinin daha hayatını kaybettiği, 100 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Buna göre, 7 Ekim'den bu yana aralıksız süren yoğun bombardımanın 10'uncu gününde Gazze'deki toplam can kaybı 2 bin 808'e, yaralı sayısı da 10 bin 859'a yükseldi.

İsrail Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim'den bu yana yaralananların sayısının 3 bin 968'e yükseldiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Düne kadar hastanelere nakledilen yaralıların sayısı, 26'sı kritik, 310'u ağır, 710'u orta ve geri kalanı hafif olmak üzere 3 bin 968'e ulaştı" denildi.

Açıklamada, halen hastanelerde 89'u ağır, 181'i orta ve 81'i hafif olmak üzere 351 yaralının olduğu aktarıldı.

Son yapılan açıklamalarda Gazze'den düzenlenen saldırılarda 286'sı asker 1400 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı belirtilmişti.

İsrail'in saldırılarında ayrıca Gazze'de 9, Lübnan'da da 1 gazeteci yaşamını yitirmişti.

Öte yandan İsrail'in hafta içinde Filistinlilere yaptığı "Gazze'nin kuzeyinden güneyine geçin" uyarısının ardından insanlar bölgeyi terk etmeye devam ediyor. 

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hamas Hareketi ile yaşanan çatışma sebebiyle Gazze'de 600 bin Filistinlinin kentin güneyine geçtiğini bildirdi. İsrail ordusunun, gelecek günler içinde Gazze Şeridi'nin kuzeyini yoğun şekilde hedef alacağını belirten Hagari, "Dünyayı temin ederim ki, olaylara karışmayan vatandaşlara en az zarar vererek uluslararası hukuka uygun hareket ediyoruz. Bizimle düşmanlarımız arasındaki fark budur." ifadelerini kullandı.

BM: HASTANELERİN YAKIT REZERVLERİ 24 SAAT İÇİNDE TÜKENECEK

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi'nde tüm hastanelerdeki yakıt rezervlerinin sadece 24 saat içinde tükeneceği uyarısında bulundu.

OCHA, X platformundaki paylaşımında Gazze Şeridi'ndeki tüm hastanelerde yakıt rezervlerinin yaklaşık 24 saat yetebileceğini duyurdu.

OCHA ofisinden Gazze'deki duruma ilişkin günlük raporda, yedek trafoların durmasının binlerce insanın hayatını tehlikeye atabileceği belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin İnsani İşler Koordinatörü Lynn Hastings, raporda, Gazze'de benzeri görülmemiş "insanlık dışı" durumun ciddiyeti ve temel tedariklerin tükenmesi konusunda uyardı.

Hastings, OCHA'da var olan suyun bugün ya da en geç yarın biteceğinin altını çizerek, "Su halen kapalı. İhtiyacımız olan, en azından Gazze'nin güneyindeki kuyuların doldurulması için su tedarikinin yeniden sağlanması. Bunun derhal olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İnsani sebepler için ateşkes çağrısında bulunan Hastings, "Mesele insanlığımızı kaybetmeyle ilişkili. Uluslararası toplum bu durumun devamına izin verirse, bu tanık olduğumuz şey en basit haliyle gayri insanidir" dedi.

ATEŞKES İDDİALARINA YALANLAMA

Abluka altındaki Gazze'de İsrail ile Hamas arasında geçici ateşkes sağlandığı yönündeki haberler yalanlandı.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, yabancı uyruklu kişilerin çıkarılması karşılığında Gazze’de ateşkesin sağlandığı ya da buraya insani yardım girişi için anlaşma sağlandığı yönündeki haberler yalanlandı.

Hamas da Refah Sınır Kapısı'nın açılacağına ilişkin Mısır'ın herhangi bir şekilde kendileriyle iletişime geçmediğini açıkladı.

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına 10. gününde de devam etti. Saldırılarda aralarında bir sağlık görevlisinin de bulunduğu çok sayıda yaralı, tedavi için Han Yunus kentindeki bir hastaneye getirildi.

CANLI BLOG

17.37 | Netanyahu'dan İran ve Lübnan Hizbullahı'na: Uyarıyoruz, irademizi sınamayın

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Meclisin yeni dönem açılış konuşmasını takım elbise giymeden kravatsız ve siyah gömlekle yaptı.

Netanyahu, İsrail'in kuzeyindeki Lübnan sınırında askeri faaliyetlerini artıran Hizbullah'ı ABD Başkanı Joe Biden'ın uyardığını ve dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Savaşı zafer elde etmeden bitirmeyeceklerini ve amaçlarının Hamas'ı devirmek olduğunu belirten Netanyahu, İran ve Lübnan Hizbullahı'na seslenerek, "İran ve Hizbullah'ı uyarıyoruz, irademizi sınamayın. Bedeli çok daha ağır olur" ifadelerini kullandı.

17.28 | "Gazze'nin güneyine sadece 70 bin Filistinli göç etti"

Gazze'deki Hamas'a bağlı hükümetin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, Gazze'nin kuzeyinden güneyine göç eden Filistinli sayısının sadece 70 bin olduğunu belirterek, İsrail'in bu konudaki açıklamalarını yalanladı.

Maruf, konuyla ilgili bilgilendirmede bulunduğu bir basın toplantısı düzenledi.

İsrail'in Filistin halkına karşı düzenlediği saldırıların yanı sıra yürüttüğü psikolojik savaşın bir parçası olarak da yalanlarını sürdürdüğünü ifade eden Maruf, İsrail ordu sözcüsünün 600 bin Filistinlinin kuzeyden güneye göç ettiği iddiasını ortaya attığını belirtti.

"Sözcü, bahsettiği (güvenli) bölgelerin patlayıcı gücü yüksek tonlarca bombayla vurulduğunu, Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerinde olduğu gibi yerleşim alanlarının tamamen yok edildiğini unutuyor" ifadesini kullanan Maruf, İsrail'in iddiasının aksine Gazze'nin kuzeyinden güneyine göç eden Filistinli sayısının 70 bin olduğunu ve 12 barınma merkezinde bulunduklarını kaydetti.

15.20 | İsrail, mülteci kampına saldırdı

İsrail, Gazze'de yoğun nüfusa sahip Nusayrat Mülteci Kampı'na hava saldırısı düzenledi. Saldırıda ölü ve yaralılar olduğu belirtiliyor. 

Görgü tanıkları da İsrail saldırısının, bitişik evlerin bulunduğu bölgede geniş çaplı bir yıkıma neden olduğunu ifade etti.

15.12 | Çin'den BM Güvenlik Konseyi'ne 'Filistin konusunda acil adım atma' çağrısı 

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Pekin'i ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) İsrail ile Filistin arasında şiddetlenen çatışma konusunda acil adım atması gerektiğini vurguladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Bakan Vang, en önemli önceliğin İsrail-Filistin çatışmasına son verilmesi, tarafların müzakere masasına dönmesi, acil insani yardım kanallarının oluşturulması ve daha büyük bir insani felaketin önlenmesi olduğunu belirtti.

İki devletli çözümün en kısa sürede sağlanması gerektiğine işaret eden Vang, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin acil adım atması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Vang, büyük güçleri daha aktif rol oynamaya çağırarak, Filistin halkının meşru haklarının iadesine yönelik geniş bir uzlaşma için takvim ve yol haritasının belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

13.54 | Mısır: İsrail, insani yardımların Gazze Şeridi’ne geçişini kolaylaştırmıyor 

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, insani yardımların Refah Sınır Kapısı'nda beklediğini ancak İsrail'in Gazze tarafına geçişi kolaylaştırmadığını söyledi.

Şukri, başkent Kahire’de Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile bir araya geldi. İkili, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Ülkesinin, Filistin meselesinin tasfiye edilmesine yönelik her türlü girişimi reddettiğini söyleyen Şukri, “Mısır'ın Gazze Şeridi'ndeki gerilimi kontrol altına alma çabaları sürüyor.” dedi.

Mısırlı Bakan, Gazze Şeridi’ne yardımların ulaştırılmasına yönelik çabaların devam ettiğini ve yardımların bölgeye intikali için hazır bekletildiğini ifade etti.

Şukri insani yardımların Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nda beklediğini ancak İsrail'in Gazze tarafına geçişi kolaylaştırmadığını belirtti.

13.02 | İran'dan "çatışmaya müdahil olunacak" iddialarına yalanlama

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ülkesinin İsrail-Filistin çatışmasına müdahale edeceğine yönelik iddiaları reddetti.

Tesnim Haber Ajansına göre, Kenani, haftalık basın toplantısında gündeme dair soruları yanıtladı.

ABD medyasında yer alan "saldırıların devam etmesi durumunda İran müdahale edecek" iddialarına yönelik soru üzerine Kenani, "Biz bu tür açıklamaları (iddiaları) önemsemiyoruz. Gerçek şu ki, Filistin direniş güçlerinin, siyonistlerin süregelen insanlık suçlarına verdikleri karşılıktır. Bu tür uydurma projeler, ABD'nin sorgulamaksızın Gazze halkına saldıran siyonistlere verdiği desteği dünya kamuoyuna izah etme çabasından ibarettir" dedi.

12.27 | Enkaz altında binden fazla ceset var

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, enkaz altında binden fazla cesedin bulunması nedeniyle çevre felaketi uyarısı yaptı. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in Gazze Şeridi'nde halkımıza yönelik devam eden barbar saldırılarının onuncu gününde, yıkılan evlerin enkazı altında kalan 1000'den fazla şehidin cenazesi nedeniyle insani ve çevre felaketi konusunda uyarıda bulunuyoruz" ifadelerine yer verildi.

11.30 | BM: Gazze'de artık insani yardım sağlayamıyoruz

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, "Gazze'de artık insani yardım sağlayamadıklarını" bildirdi.

Lazzarini, düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in, 8 Ekim'de Gazze'ye yönelik su, elektrik, gıda ve diğer temel hizmetleri kesme kararının ardından yaşananlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gazze'de su, elektrik ve yakıt olmadığını söyleyen Lazzarini, "UNRWA meslektaşlarım artık Gazze'deki kişilere insani yardım sağlayamıyor." dedi.

Lazzarini, "Okullarımıza ve diğer UNRWA tesislerine sığınmak isteyen insanların sayısı çok fazla ve artık bunlarla başa çıkabilecek kapasitemiz yok" diye konuştu.

Genel Komiser Lazzarini, yakında bölgede yiyecek ve ilaç da kalmayacağını düşündüğünü söyledi.

Savaştan önce de Gazze'nin 16 yıldır abluka altında olduğunu ve nüfusun yüzde 60'tan fazlasının uluslararası gıda yardımına muhtaç olduğunu vurgulayan Lazzarini, "Gazze boğuluyor ve dünya insanlığını kaybetmiş gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

Lazzarini, "Gazze'ye şimdi malzeme tedarik edilmezse UNRWA ve yardım çalışanları insani yardım operasyonlarına devam edemeyecek" diyerek tüm taraflara insani yardım koridorunun açılması çağrısında bulundu.

11.20 | İsrail’deki ABD vatandaşları gemiyle Hayfa’dan tahliye ediliyor 

İsrail’deki ABD vatandaşları ve birinci derece yakınları, Filistinli gruplarla çatışmalar ve Lübnan sınırında tansiyonun artması nedeniyle ülkeden gemiyle tahliye ediliyor.

ABD’nin İsrail büyükelçiliği, İsrail’deki ABD vatandaşları ve birinci derece yakınlarının bugün gemiyle Hayfa Limanı’ndan tahliye edileceğini duyurmuştu.

Bu duyurunun ardından çok sayıda ABD vatandaşı sabah erken saatlerde Hayfa Limanı’na geldi. Tahliye için adını yazdıran ABD vatandaşları ve birinci derece akrabaları liman önünde kuyruklar oluşturdu.

Adı listede olanlar büyükelçilik çalışanlarınca yapılan kimlik ve pasaport kontrolünün ardından limana alındı.

Listede adı bulunmayanlar da gelmeyenlerin olma ihtimalini göz önüne alarak gemide yer açılmasını bekledi.

Adları listede olmadığı için limana alınmayanlar ile büyükelçilik çalışanları arasında zaman zaman tansiyon yükseldi.

Büyükelçilik yetkilileri tahliyenin detayları hakkında bilgi vermese de bölgedeki kaynaklar tahliye için bekleyen geminin 2 bin 500 kişilik olduğunu ve 2 binden fazla kişinin tahliye için kayıt olduğunu aktardı.

Kaynaklar, listede adı olup gelmeyen olursa kayıtlı olmayanların da gemiye alınacağını kaydetti.

İşlemlerin tamamlanmasının ABD vatandaşlarını taşıyan gemi Hayfa Limanı’ndan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne doğru hareket edecek.

10.20 | "Ateşkes sağlandı" iddialarına yalanlama

Abluka altındaki Gazze Şeridi’nde İsrail ile Hamas arasında geçici ateşkes sağlandığı yönündeki haberler yalanlandı.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, yabancı uyruklu kişilerin çıkarılması karşılığında Gazze’de ateşkesin sağlandığı ya da buraya insani yardım girişi için anlaşma sağlandığı yönündeki haberler yalanlandı.

Hamas da Refah Sınır Kapısı'nın açılacağına ilişkin Mısır'ın herhangi bir şekilde kendileriyle iletişime geçmediğini açıkladı.

Hamas'a bağlı Gazze'deki Filistin Hükümeti Sözcüsü Selame Maruf, ateşkes iddialarına ilişkin, "İsrail basınında çok fazla şeyin dolaşıma sokulduğunu ve bunların temelsiz olduğunu" söyledi.

Basında, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Mısır'a açılan Refah Sınır Kapısı'nın bugün yabancı ülke vatandaşlarının tahliyesi için açılacağı ve birkaç saatlik ateşkes sağlandığı yönünde haberler çıkmıştı.

09.20 | "Gazze'de 50 bin hamile kadın doğum hizmetinden yoksun"

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Gazze Şeridi'nde 50 bin hamile kadının temel sağlık hizmetlerinden mahrum olduğunu bildirdi.

UNFPA'nın X platformundan yaptığı açıklamaya göre, Gazzeli 5 bin 500 hamile kadın bu ay doğum yapacak.

Gazzeli hamile kadınların, acil korumaya ve sağlık gözetimine muhtaç oldukları belirtilen açıklamada, tüm taraflara uluslararası insan haklarına bağlı kalmaları tavsiye edildi.

Öte yandan CNN televizyon kanalına konuşan BM Nüfus Fonu Müdürü Dominic Allen, Gazze'de sağlık sisteminin hassas ve yıkılmak üzere olduğunu söyledi.

Allen, "Bu hamile kadınlar için büyük endişe duyuyoruz. Gidecek bir yerleri yok" diyerek Gazzeli hamile kadınların içinde bulunduğu zor durumu aktarmaya çalıştı.

"Gazze'ye insani yardımların geçişine izin verilmesi zorunlu" diyen Allen, hayat kurtaran bu sağlık hizmetlerine hamile kadınların mutlaka ulaşması gerektiğini vurguladı.

08.50 | Reuters'ın iddiası: Gazze'nin güneyinde bir ateşkes üzerinde anlaşıldı

Reuters ajansı ABD, İsrail ve Mısır'ın insani ateşkesin yerel saatle saat 09:00'da başlamasında anlaştığını duyurdu.

Reuters'in iki Mısırlı güvenlik kaynağına dayandırdığı haberine göre; ABD, İsrail ve Mısır, Refah Sınır Kapısı'nın yeniden açılmasıyla aynı zamana denk gelecek şekilde Gazze'nin güneyinde yerel saatle sabah 9'da başlayacak bir ateşkes üzerinde anlaştı.

07.58 | İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 670'e yükseldi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından, Filistinli gruplar ile İsrail arasındaki çatışmalar 9. gününde sürerken İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarının şiddetini artırıyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda son 24 saatte 235 kişi daha hayatını kaybetti.

Buna göre 7 Ekim'den bu yana aralıksız süren yoğun bombardımanın 9'uncu gününde toplam can kaybı 2 bin 670'e, yaralı sayısı da 9 bin 600'e ulaştı.

İsrail ordusu, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ndeki kentleri, 9 gündür yoğun şekilde bombalamayı sürdürüyor.
07.45 | ABD medyası: Refah sınırı birkaç saatliğine açılacak

Dün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın tekrar açılacağını duyurdu. ABD'nin İsrail Büyükelçiliği Gazze'dekilere Refah sınır kapısına yaklaşmalarını önermişti. 

NBC'ye konuşan bir Filistinli yetkili, sınırın saat sabah 9'da yardım için açılacağını söyledi. ABC'ye konuşan kaynak da kapının bugün birkaç saatliğine açılacağını ve günün ilerleyen saatlerinde tekrar kapatılacağını ifade etti. 

05.52 | BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA): Gazze hastanelerinde 24 saat yetecek yakıt var

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi'nde tüm hastanelerdeki yakıt rezervlerinin sadece 24 saat içinde tükeneceği uyarısında bulundu.

OCHA, X platformundaki paylaşımında Gazze Şeridi'ndeki tüm hastanelerde yakıt rezervlerinin yaklaşık 24 saat yetebileceğini duyurdu.

OCHA ofisinden Gazze'deki duruma ilişkin günlük raporda, yedek trafoların durmasının binlerce insanın hayatını tehlikeye atabileceği belirtildi.

05.23 | Peru, İsrail'deki vatandaşlarını tahliye ediyor

Peru, İsrail ve Hamas arasında devam eden savaş nedeniyle bölgedeki vatandaşlarını tahliye işlemi başlattı. Devlet Başkanı Dina Boluarte'nin eşlik ettiği Peru vatandaşları, Boeing 737 tipi başkanlık uçağıyla başkent Lima'ya getirildi.

04.20 | İsrail ordusu, gece boyunca Gazze'yi bombalamayı sürdürdü

İsrail ordusunun, gece boyunca Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerini hava saldırılarıyla bombalamaya devam ettiği bildirildi.

Gazze'deki görgü tanıklarının ifadelerine göre, bombardımana maruz kalan bölgelere giden acil yardım ve kurtarma ekipleri, Cela Caddesi'nde İsrail uçaklarının hedefi oldu.

İsrail uçakları tarafından saldırıya uğrayan sivil savunma ve acil servis ekiplerinden ölenler ve yaralananlar oldu.

AA muhabirine bilgi veren hastane kaynakları, Gazze'de Han Yunus kentinin Kızan bölgesinde İsrail bombardımanına maruz kalan bir kadının hayatını kaybettiğini ve 6 çocuğun yaralandığını aktardı.

Ayrıca, görgü tanıkları, İsrail ordusunun, Gazze'nin doğusunu, Şucaiyye ve Zeytun mahallelerini, kentin kuzeyini yoğun bombardıman altında tuttuğunu söyledi.

03.34 | Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro'dan İsrail'e cevap: Soykırımı desteklemiyoruz
 
Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, İsrail-Hamas savaşına dair açıklamalarının ardından İsrail'in Kolombiya'ya güvenlik malzemeleri ihracatını durdurma kararını, "İsrail ile dış ilişkileri askıya almamız gerekiyorsa alırız" diyerek karşıladı. Kararını duyuran Petro, İsrail Ordusu ve hükümeti için de, "Soykırımı desteklemiyoruz. Auschwitz ve Gazze'deki kıyım için ağlayacaklar" ifadelerini kullandı.
 
İsrail, Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun, Gazze'ye yönelik saldırılarla ilgili yaptığı açıklama nedeniyle, Kolombiya'nın Tel Aviv Büyükelçisi Margarita Menjarez'i Dışişleri Bakanlığına çağırdı. "Petro'nun İsrail'de şok etkisi yapan" açıklamalarının, antisemitizmi körüklediğini, İsrail devletinin temsilcilerine zarar verdiğini ve Kolombiya'daki Yahudi topluluğunun hayatını tehdit ettiğini belirten İsrail, Kolombiya'ya askeri ihracatı durdurduğunu açıkladı.

03.02 | ABD Başkanı Biden: İsrail'in Gazze'yi işgal etmesi büyük hata olur
 
ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük hata olacağını belirtti. Biden, CBS News kanalının "60 Minutes" programına konuk oldu. İsrail'in Gazze'de "savaş kurallarına" uyacağına inandığını vurgulayan Biden, böylelikle masum Gazze halkının gıda, su ve ilaçlara erişimi olacağını dile getirdi.
 
AA'da yer alan habere göre Biden, "Şu noktada İsrail'in Gazze'yi işgalini destekler misiniz?" sorusuna, "Bunun büyük bir hata olacağını düşünüyorum. Bana göre, Gazze'de olanlar aşırılıkçı Hamas'la ilgili. Tüm Filistin halkını temsil etmiyor. İsrail'in Gazze'yi işgal etmesi hata olur. Ama girip Hizbullah ve Hamas gibi aşırılıkçıları yok etmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
 
Hamas'ın tamamen yok edilmesi gerektiğini ancak Filistin yönetimi ve devleti için bir yol olması gerektiğini belirten Biden, "Bu yol, iki devletli çözümdür ve on yıllardır ABD'nin politikası haline gelmiştir. İsrail'in yanında 5 milyon Filistinliye bağımsız bir devlet oluşturacaktır." diye konuştu.

02.40 | Abbas'tan açıklama: Filistin halkının tek meşru temsilcisi, Filistin Kurtuluş Örgütü'dür; başka bir örgüt değil
 
El Cezire'nin Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya dayandırdığı habere göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile yaptığı telefon görüşmesi yaptı. Abbas, her iki taraftaki sivillerin öldürülmesini reddederek, her iki taraftaki siviller, mahkumlar ve tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu. Gazze'den halkın zoraki göç ettirilmesine tümüyle karşı olan Abbas, bunun ikinci Nakba olacağını söyledi.
 
Abbas, "İsrail'in Gazze'ye saldırısı derhal durmalı. Filistinlilerin himaye edilmesi ve Gazze'ye insani yardım koridorlarının açılmasına izin verilmesi ve oradaki vatandaşlara su elektrik ve yakıt ulaştırılması gerekir" dedi.
 
"İşgali sonlandıracak olan, siyasi çözümün zorunluluğudur. Filistin halkının tek meşru temsilcisi, kararları, programları ve politikaları ile Filistin Kurtuluş Örgütü'dür. Başka bir örgütün politikaları değildir" diyen Abbas, Hamas'ın Filistin halkını temsil etmediğini ima etti.

02.20 | Kolombiya Devlet Başkanı İsrail'i eleştirmişti: Ülkeyle askeri ihracatı durduran İsrail, Tel Aviv Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı
 
Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun, Gazze'ye yönelik saldırılarla ilgili yaptığı açıklama nedeniyle, Kolombiya'nın Tel Aviv Büyükelçisi Margarita Menjarez'i Dışişleri Bakanlığına çağırdı.
 
Petro'nun, Hamas'ın başlattığı saldırılara İsrail'in verdiği karşılığı eleştirmesi, Tel Aviv yönetimi tarafından tepkiyle karşılandı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, "Petro'nun İsrail'de şok etkisi yapan" açıklamalarının, antisemitizmi körüklediğini, İsrail devletinin temsilcilerine zarar verdiğini ve Kolombiya'daki Yahudi topluluğunun hayatını tehdit ettiği" belirtildi. Açıklamaya göre, İsrail, Petro'nun açıklamalarına tepki olarak Kolombiya'ya askeri ihracatı durdurdu.

02.00 | İsrail ordusu: Gazze'de 600 bin Filistinli kuzeyden güneye geçti

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hamas'la yaşanan savaş sebebiyle Gazze'de 600 bin Filistinlinin kentin güneyine geçtiğini bildirdi.
 
Times of Israel'in haberine göre Hagari, Hamas'ın engelleme çabalarına rağmen 600 bin Filistinlinin Gazze'den güneye tahliye edildiğini kaydetti.

AA'nın Times of Israel'den aktardığına göre, İsrail ordusunun, gelecek günler içinde Gazze Şeridi'nin kuzeyini yoğun şekilde hedef alacağını belirten Hagari, "Dünyayı temin ederim ki, olaylara karışmayan vatandaşlara en az zarar vererek uluslararası hukuka uygun hareket ediyoruz. Bizimle düşmanlarımız arasındaki fark budur" dedi.

İsrail yönetimi, yakın olduğu düşünülen kara harekatı öncesinde Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin evlerini terk edip güneye yönelmeleri çağrılarında bulundu.

01.24 | UNRWA: Gazze'deki okul ve binalarımızda yerinden edilen 400 bin kişi kalıyor
 
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), Gazze'de kendilerine bağlı okul ve binalarda yerinden edilmiş en az 400 bin kişinin bulunduğunu duyurdu.
 
UNRWA, X platformundan yaptığı paylaşımda, yaşlı kadın ve çocukların temel insan haklarından mahrum edilmiş 400 bin kişinin Gazze'deki binalarına geldiğini belirtti. Paylaşımda, "Bizler örgütte çalışan 14 arkadaşımızı kaybettiğimizden dolayı üzgünüz" ifadelerine yer verildi.UNRWA, daha önce de çalışanlarından 9 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

01.00 | ABD'nin ikinci uçak gemisi Doğu Akdeniz'e hareket ediyor

ABD'li yetkililer ABC News'e verdiği demeçte, USS Eisenhower'ın, USS Gerald R Ford uçak gemisi grubuna katılmak üzere Doğu Akdeniz'e hareket edeceğini söyledi:

“Bu duruş artışları, yalnızca ABD'nin İsrail'in savunmasına verdiği desteği ifade etmekle kalmayıp, gerçekte kesin bir gösteri olarak hizmet etmeyi ve İran'a, Lübnan Hizbullah'ına ve İsrail'i istismar etmeyi düşünebilecek bölgedeki diğer tüm vekillere karşı caydırıcı bir sinyal olarak hizmet etmeyi amaçlıyordu. Mevcut durum çatışmayı tırmandırıyor. Düşmanların iki kez düşünmesi gerekiyor."

00.50 | Eski İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayalon: Gazze halkına bölgeyi geçici olarak boşaltmalarını söyledik, sonra geri gelebilirler 
 
Eski İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Gazze'deki insanların konutlarını boşaltmaları, İsrail ile Hamas arasında devam eden savaşın ortasında onlar için geçici çadır şehirlerin kurulabileceği Mısır'daki Sina Çölü'ne taşınmaları gerektiğini söyledi.
 
Cuma günü yayınlanan UpFront'un bir bölümünde Marc Lamont Hill'e konuşan Ayalon, "Gazze halkına bölgeyi geçici olarak temizlemelerini söyledik, böylece gidip Hamas'ı dışarı çıkarabiliriz ve sonra elbette geri gelebilirler" dedi.
 
00.35 | İsrail, Lübnan'ın güneyini SİHA ve helikopterlerle vurdu 

İsrail'in, Lübnan'ın güneyindeki hedefleri silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve helikopterlerle vurduğu bildirildi.

Lübnan haber ajansı NNA'ya göre, Keferkila beldesinin batısında yer alan El-Avida Tepesi, İsrail'e ait SİHA ile bombalandı.

Saldırıda can kaybı yaşanmadı.

Güneydeki Cebel Balat bölgesi ile "Batı Şeridi" de İsrail helikopterleri tarafından hedef alındı.

00.31 | BM Genel Sekreteri Guterres: Orta Doğu'da uçurumun eşiğindeyiz

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Orta Doğu'da uçurumun eşiğindeyiz" diyerek, İsrail'e Gazze'ye insani yardım erişimi sağlaması, Hamas'a da rehineleri serbest bırakma çağrısı yaptı. "Orta Doğu'da uçurumun eşiğindeyiz" değerlendirmesinde bulunan Guterres, iki önemli çağrısı olduğunu belirtti.

Hamas'a rehineleri koşulsuz bırakma çağrısında bulunan Guterres, "İsrail, Gazze'deki sivillere insani yardım sağlamak için acil ve engelsiz erişim sağlamalı" ifadelerini kullandı. Guterres, Gazze'de su, elektrik ve diğer temel ihtiyaçların tükendiğinin altını çizerek, BM'nin Mısır, Ürdün, İsrail ve Batı Şeria'da depoları bulunduğunu, birkaç saat içinde buradaki ürünleri nakledebileceğini kaydetti.

00.26 | Uluslararası Af Örgütü: Gazze'de gidilecek güvenli yer yok

Uluslararası Af Örgütü, Gazze'nin kuzeyini terk etmek isteyenlerden oluşan konvoya yönelik "güvenli rota"da gerçekleşen saldırıyla ilişkin, "Bu, Gazze'deki sivillerin gidecek güvenli hiçbir yeri olmadığının bir başka acımasız örneğidir. Gitseler de gitmeseler de öleceklerinden korkuyorlar" açıklaması yaptı.

İngiltere merkezli örgütün X hesabından yapılan paylaşımda, sivillere Gazze'nin kuzeyini terk etme baskısı yapan İsrail'in belirlediği "güvenli rotada" 13 Ekim'de gerçekleşen saldırıya ait 6 görüntünün örgüt tarafından doğrulandığı bildirildi. Açıklamada, aralarında çocuk, kadın ve engellilerin de bulunduğu yaklaşık 30 kişiyi taşıyan bir kamyon ile 8 aracın saldırıya uğradığı belirtilerek, şunlar kaydedil:

"Alana gelen ambulanslar da ikinci saldırıda vuruldu, kurtarma görevlileri yaralandı. En az 70 kişi öldü. Bu, Gazze'deki sivillerin gidecek güvenli hiçbir yeri olmadığının bir başka acımasız örneğidir. Gitseler de gitmeseler de öleceklerinden korkuyorlar."

00.19 | Gazze'de morglar doldu, dondurma kamyonları morg olarak kullanılıyor; toplu mezarlar açılıyor 

Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 670’e yükselirken bölgedeki morglarda yer kalmaması nedeniyle fabrikalardan dondurma kamyonları getirildi. Morg ve mezarlıklarda yer kalmayan Gazze Şeridi’nde toplu mezarlar açılıyor. 

İsrail - Hamas savaşında Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 2 bin 670’e yükseldi. Bölgedeki morglarda yer kalmadığı için dondurma kamyonları morg olarak kullanılmaya başladı. Filistinliler, ölülerini gömmek için toplu mezarlar açıyor. 

Filistin Yönetimi'nin resmi haber ajansı WAFA, Gazze’de toplu mezarlara defin yapıldığını açıkladı. Habere göre; Gazze Şeridi’ndeki mezarlıklarda yer kalmadı.  Gazze Şeridi’ndeki hastanelerde yer kalmadığı için fabrikalardan dondurma kamyonları getirildi. Kamyonlar, morg olarak kullanılıyor.  
 
23.51 | Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile Mısır Cumhurbaşkanı Sisi telefonda görüştü

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile telefonda görüştü. Yunanistan Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Miçotakis ile Sisi'nin telefon görüşmesinde İsrail-Filistin çatışması ve Gazze Şeridi'ndeki son durum ele alındı. Miçotakis, insani krizin önlenmesi gerektiğini vurguladı. Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasının önemi konusunda mutabık kalan iki lider, gerginliğin tüm bölgeye sıçramasından duydukları endişeyi dile getirdi.

***

NE OLMUŞTU?

Hamas, 7 Ekim Cumartesi günü sabaha karşı İsrail’e yönelik ‘Aksa Tufanı’ operasyonunu başlattı.Operasyon yaklaşık 5 bin roketin İsrail’in kontrolündeki bölgelere atılmasıyla başladı, ardından bir kısmı paramotorlarla İsrail tarafına geçen Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları militanlarının saldırılarıyla devam etti. Diğer Filistinli direniş örgütleri de İsrail’e karşı yapılan bu hamleye katıldı. İsrailliler rehin alınıp Gazze’ye getirildi. Operasyon “Son 50 yılın en büyük saldırısı” olarak değerlendirildi.

İsrail ise bu operasyonun ardından “savaş durumu alarmı” verdi ve Filistin’e yönelik ‘Demirden Kılıçlar’ adlı bir harekat başlattı. Harekatla birlikte İsrail ordusu abluka altındaki Gazze’ye yönelik yoğun saldırılar gerçekleştirdi.

“Savaşta” olduklarını söyleyen ve güvenlik kabinesini toplayan İsrail Başbakanı Netanyahu, “Bu kara günün intikamını en acı şekilde çıkartacağız. Hamas'ı hiç vurmadığımız şekilde vuracağız” dedi.