Fuat Avni 7 ay önce yazmıştı: Türkiye, Süleyman Şah Türbesi için operasyon yaptı

Türkiye’nin yurt dışındaki tek Türk toprağı olan ve bir süredir bölgedeki çatışmalar nedeniyle askerlerin nöbet değişimi yapmadığı Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki Süleyman Şah Türbesi yapılan bir operasyonla boşaltıldı. 'Şah Fırat' adı verilen operasyonla türbede yer alan Süleyman Şah’ın naaşı ve karakolda görevli 38 personel Türk Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonu ile gece yarısı Türkiye’ye getirildi.Türbeden alınan naaşın Suriye sınırları içindeki Eşme Köyü’nde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kontrol altına aldığı ve Türk bayrağının çekildiği yeni türbeye nakledileceği belirtildi.

Askeri operasyonun saat 21.00’de başlatıldığı ve bugün saat 04.45’te askerlerin yurda döndüğü, karakoldaki binaların tümüyle kullanılmaz hale getirildiği açıklandı. Operasyonda herhangibir çatışma yaşanmazken, askerlerden birisinin 'kaza sonucu' hayatını kaybettiği açıklandı. Kazanın nasıl gerçekleştiğine dair ayrıntılı bir bilgi verilmedi.

Yaşamını yitiren Halit Avcı'nın fotofilmde çalıştığı kaydedildi.

IŞİD'İN ELİNE GEÇMESİN DİYE İMHA EDİLDİ
Özel Kuvvetler bölgeyi terketmeden önce karakol ve türbeyi patlayıcı ile havaya uçururken, türbedeki üç sandukayı da beraberinde Türkiye’ye getirdi. Türbe ve karakolun IŞİD’in eline geçmemesi için imha edildiği bildirildi. 

DAVUTOĞLU: KARAR GEÇTİĞİMİZ AY ALINDI
Operasyonla ilgili bilgi veren Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Tüm operasyonlar Genelkurmay karargahından benim de katılımımla yürütülmüştür. 572 personelle Suriye’ye girilmiştir. 00:30’da birliklerimizi Süleyman Şah Saygı karakoluna ulaştırılmıştır. Nakli kubur için dini tören yapılmıştır. Manevi değer taşıyan tüm unsurlar alınmıştır. 04:45’te son askerimizi buradan ayrılmıştır. Bayrağımız buradan alınmıştır" dedi. Davutoğlu, operasyonun kararının geçtiğimiz ay alındığını açıkladı.

GENELKURMAY: GÜVENLİK SORUNLARI VE ASKERİ ZARURET
Genelkurmay Başkanılığı ise operasyon için 'güvenlik sorunlarını' gerekçe gösterdi. Karargahın internet sitesinden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı; “Uluslararası Antlaşmalar ile Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki manevi değeri yüksek ecdat yadigârı emanetler, Suriye’de ortaya çıkan güvenlik sorunları ve askerî zaruretler nedeniyle, haklarımız saklı kalmak üzere geçici olarak yine Suriye topraklarında bulunan Suriye Eşmesi Köyüne taşınmak üzere getirilmiştir. Geride değerli emanet bırakılmamıştır. Suriye Eşmesi’nde naaşın nakledileceği bölge birliklerimiz tarafından kontrol altına alınmış, bayrağımız göndere çekilmiştir.
 

FUAT AVNİ YAZMIŞTI
İnternet fenomeni Fuat Avni, 21 Ağustos tarihinde attığı tweetlerde, Süleyman Şah Türbesi'nin IŞİD'e verileceğine önceden karar verildiğini söylemişti. Fuat Avni'nin "IŞİD'le koordineli türbeyi yıktırıp 'Askeri çekelim, risk almayalım' demeye hazırlanıyorlar" tweetini atmasının üzerinden 7 ay geçmesinin ardından Süleyman Şah'a sabaha karşı yapılan operasyonda binaların yıkıldığını Davutoğlu açıklamıştı.

Sınırın sadece 30 kilometre ötesinde bulunan Süleyman Şah Türbesi'nde IŞİD’in kontrolü altında olan bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle bir süredir askerlerin nöbet değişimi yapamıyordu. Son gelişmelerin ardından Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda dün görülen yoğun askeri hareketlilik ‘Şah Fırat Operasyonu’nun ilk işaretleri olmuştu. Dün öğleden sonra Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan zırhlı askeri araçlar giriş-çıkış yapmıştı.