Gazeteciler Canan Coşkun ve Barış Pehlivan, İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi'nde “terörle mücadelede görev alan kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla yargılandıkları davanın dördüncü duruşmasında ayrı ayrı beraat kararları aldı.

Gazeteciler Barış Pehlivan ve Canan Coşkun beraat etti

Gazeteciler Canan Coşkun ve Barış Pehlivan’ın dönemin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Akın Gürlek’in şikâyeti üzerine “terörle mücadelede görev alan kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla yargılandıkları davanın dördüncü duruşmasında beraat etti.

Punto 24'ün aktardığına göre duruşmada Barış Pehlivan, avukatı tarafından temsil edilirken, Canan Coşkun ve sanık avukatları hazır bulundu.  

Duruşma savcısı mütalaasında Pehlivan ve Coşkun’un üzerlerine atılı suçtan cezalandırılmalarını istemişti. Esasa karşı savunma yapan Coşkun, “Daha önce de aynı suçlamayla yargılandım ve beraat ettim. Suç işlemedim. Kamuoyunu bilgilendirmek adına işimin gereğini yaptım” dedi.   

Coşkun’un avukatı Abbas Yalçın, “Suçun maddi ve manevi unsurları oluşmamıştır. Müvekkilim anayasal hakkını kullanmıştır” diyerek beraat talep etti.

Pehlivan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, Akın Gürlek’in isminin kamuoyuna mal olmuş biri olması sebebiyle daha önce de pek çok habere konu olduğunu söyledi: “Müvekkil, Halkın haber alma özgürlüğü ve kamu yararı çerçevesinde hareket etmiştir. Beraat talep ediyoruz.”

Son sözü sorulan Coşkun, “Vereceğiniz karar Anayasayı sistematik olarak ihlal eden hakimin yanında mı gazeteciliğin yanında mı olacağınızı gösterecek. Beraatımı talep ediyorum” dedi. 

Mahkeme, sanıkların üzerine atılı fiilin kanunda suç olarak tanımlanmış olması sebebiyle Coşkun ve Pehlivan’ın ayrı ayrı beraatlarına karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Canan Coşkun ve Barış Pehlivan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) çalışanlarını terör örgütleriyle ilişkilendirerek özel teftiş başlatmasına dayanak olan DİAYDER iddianamesini haberleştirmişti.

Gazeteciler, Aralık 2021’de hazırlanan iddianameyle birlikte açılan davanın geçmişte Selahattin Demirtaş, Canan Kaftancıoğlu, Sırrı Süreyya Önder ve Çağdaş Hukukçular Derneği avukatlarına hapis cezaları veren, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararını uygulamayan Akın Gürlek’in başkanı olduğu 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüleceğini belirtmişlerdi. Bunun üzerine Akın Gürlek gazeteciler Canan Coşkun ve Barış Pehlivan’dan şikayetçi olmuş ve suç duyurusunda bulunmuştu.