Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve DİSK Basın-İş Sendikası’nın çağrısıyla başlayan dayanışma toplantısının ikincisi dün gerçekleştirildi.

Gazeteciler mesleki sorunlarını konuştu

İstanbul Çemberlitaş’taki Basın Müzesi’nde yapılan toplantıya TGC’den Başkan Turgay Olcayto, Sibel Güneş, Ahmet Özdemir, TGS’den Başkan Uğur Güç, Gökhan Durmuş, DİSK Basın-İş’ten Özge Yurttaş, BirGün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Berkant Gültekin, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Bianet Yayın Yönetmeni Haluk Kalafat, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdülhamit Bilici, Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt, ve Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş ile çok sayıda gazeteci katıldı.

'GÖP geniş katılımlı yürüyüş kararı verdi'

Toplantının açılış konuşmasını yapan Turgay Olcayto, saldırıya uğrayan Hürriyet yazarı Ahmet Hakan’a destek vermek amacıyla Beyoğlu Tünel Meydanı’nda yapılan basın açıklaması ve yürüyüş hakkında konuşarak sözlerine başladı. Olcayto, Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun (GÖP) kuruluşunu özetledi ve 2010 yılından itibaren üye olan basın meslek kuruluşlarının verdiği kararlar doğrultusunda hareket eden bir yapı olduğunu söyledi. Olcayto ayrıca basın meslek örgütleri arasında sorun varmış izlenimi yaratan haberlerin de doğru olmadığını dile getirdi.

Toplantıda ardından gazetelerin temsilcileri konuştu.

‘Özgürlük konusunda tutarlı olunmalı’

BirGün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Berkant Gültekin sözlerine, muhatabı hangi gazete olursa olsun iktidar tarafından basına yönelik polis operasyonları ve açılan davaların ilkesel olarak karşısında olduklarını vurguladı. Böylesi bir iktidar-medya ilişkisini asla kabul etmediklerini ve kimseye “oh olsun” deme lükslerinin olmadığını dile getiren Gültekin, basına yönelik operasyonlara tepki verilmemesi durumunda yarın piyangonun kime çıkacağının belli olmayacağını söyledi.

Bununla birlikte basın özgürlüğü ve demokrasi meselesine tutarlı yaklaşılması gerektiğini ifade eden Gültekin, bugün iktidarın tutumuna tepki gösteren tüm gazete ve TV kanallarının yarın da aynı tavrı benimsemesi gerektiğini belirtti. Gültekin, basın özgürlüğü ve demokrasiye araçsal yaklaşılmaması gerektiğinin altını çizerek, bazı sermaye gruplarına bağlı gazetelerin, yarın bağlı oldukları sermaye gruplarının iktidara yakınlaşması durumunda yayın politikasını değiştirmesinin ilkesel duruşa aykırı olacağını vurguladı. Gültekin, “Basına yapılan yıldırma politikaları yeni değil. Hep vardı. Gazetelerin bugün sergilediği tutumu yarın da sergilemesi gerekiyor. Tutum değiştirmeden basın özgürlüğü için aynı mücadeleyi vermeye devam etmeliyiz” şeklinde konuştu.

‘Gazetecinin başına silah dayanıyor’

Toplantıda konuşan Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ise devletin gazetecilere yönelik baskı ve uyguladığı şiddete dikkat çekerek, Silvan'da polislerin kafasına silah dayadığı DİHA muhabiri Serhat Yüce olayını örnek gösterdi. Polat şunları dile getirdi: “Gazetecinin başına silah dayanıyor. Öyle bir döneme geldik ki; gerçekleri yazmaya çalışırken iktidara yakın medya kuruluşlarının üzerinize gelmesiyle karşılaşıyorsunuz. Sizi suçlayan, gerçeği yansıtmayan haberler yapıyorlar. Mesleğinizi yapmanız ilişkin ‘İtibarsızlaştırma’ ile karşı karşıya kalıyoruz. Bunlarla yüzleşilmesi gerekiyor.”

‘Mücadelenin odağı gazeteciler olmalı’

Toplantıda konuşan bir başka isim olan Bianet Yayın Yönetmeni Haluk Kalafat şöyle dedi: “İktidarla gazetecilerin anlaştığı yerde bir sorun vardır. Gazeteciler her halükarda muhalif olmak durumunda, iktidar ile anlaşma içinde gazetecilik olmaz. Şimdi biz gazetecilik yapan medya kuruluşlarına ‘muhalif medya’ diyoruz, diğerlerini öbür tarafta bırakıyoruz. Galiba artık bu ayrımları yapmaktan vaz geçmeli ve mücadeleyi gazeteciler üzerinden odaklamalıyız. Artık kurumlar ve karşıtlıklar üzerinden konuşmayı bırakıp odağı değiştirmeliyiz. Gazeteler üzerinden değil gazeteciler üzerinden gitmemiz gerekiyor.”