Gazeteciler serbest kalsın

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan operasyon kapsamında, aralarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç’un da bulunduğu 20 gazeteci olmak üzere 21 kişi hala gözaltında. İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğü'nde tutulan gazetecilerin dosyasında kısıtlılık kararı bulunuyor. Ne ile suçlandıkları bilmeyen gazeteciler tek kişilik hücrelerde tutuluyor.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) gazetecilerin gözaltına alınmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada “Haber alma hakkına saldırı” olarak nitelendi. Haberin serbest dolaşmadığı, basının özgür olmadığı bir ülkede demokrasiden söz etmenin mümkün olmayacağı belirtilen açıklamada, “Gözaltına alınan gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Bölgede gerilimin ortadan kaldırılarak, barışın, kardeşliğin egemen olduğu yönetimsel bir anlayışa acil ihtiyaç vardır. Siyasette seçim söylemlerinin yaklaştığı bir dönemde Kürt kökenli gazetecilere yönelik operasyonları, halkın haber alma hakkına yeni bir saldırı olarak görüyoruz. Sabaha karşı evleri ve dernekleri basılan 21 gazeteci gözaltına alınmıştır. Avukatların müvekkilleriyle görüşmelerine olanak tanınmamıştır. Ülkede iktidarın uzun süredir gözlenen baskılarına, tek tip gazeteci, tek tip haber yaratma çabalarına bu operasyon yeni bir örnektir” denildi.

Basın Konseyi’nden yapılan açıklamada ise "Gazetecilerle ilgili soruşturmanın bir an önce sonuçlandırılması gerekmektedir. Kesin kanıtı ortaya konulmadan yapılan suçlamalarla gazeteci özgürlüğünden mahrum edilmemeli ve derhal serbest bırakılmalıdır. Görevini yapan gazeteciye ‘terörist’, habere de ‘terör’ muamelesi yapılmasından acilen vazgeçilmesini talep ediyor; gazetecilerin yasaların güvencesinde görev yapmalarının önemini bir kez daha hatırlatıyoruz" denildi.

MECLİS GÜNDEMİNDE

•HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ise gözaltıları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu. Özgüneş şu soruların cevabını istedi:

•Gazetecilerin evlerine yapılan baskın ve gözaltıların talimatı tarafınızca mı verilmiştir?

•Habercilik faaliyeti yürüten özgür basın emekçilerinin sabah saatlerinde ev baskınları ile gözaltına alınmasının amacı nedir?

•Söz konusu gazetecilerin gözaltına alınması ile hangi haberlerin kamuoyu ile paylaşılması engellenmek istenmektedir? Haber Merkezi