Hasankeyf’in fotoğraflarını çekmek için geldiği 8 Mayıs'ta Batman’da gözaltına alındıktan sonra tek kişilik hücrede tutulan ve açlık grevine başlayan Depardon’un serbest bırakılması için Paris’te eylem düzenlendi

Gazeteciler Türkiye’yi protesto etti

BİRGÜN/PARİS

Basın özgürlüğünü savunan Paris kökenli uluslararası kuruluş Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü 8 Mayıs'ta Batman'da gözaltına alındıktan sonra tek kişilik hücrede tutulan Fransız gazeteci Mathias Depardon’un serbest bırakılması amacıyla gösteri düzenledi.

Voice of America’nın haberine göre, Paris’te Türk Büyükelçiliği önünde düzenlenen gösteriye Türkiye'de Geri Gönderme Merkezi'nde tutulan Depardon’un annesi de katıldı. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Başkanı Christophe Deloire, Depardon için sınır dışı kararı alındığını ancak günlerdir bunun yerine getirilmediğine dikkati çekerek, "Depardon dört gündür açlık grevinde. Yaşananlar kesinlikle anlamsız bir durum” dedi.

“Yabancı gazetecileri engellemek için…”

Deloire, Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'ye gelmek isteyen gazetecilere gözdağı verme isteği nedeniyle Depardon'un gözaltına alındığını ileri sürdü.Depardon’un annesi Daniele Van de Lanotte de “Zaten çok zayıftı. Açlık grevine uzun süre devam ederse -ki çıkana kadar devam edeceğini söyledi- sağlığı açısından günler, saatler hatta saniyeler bile önemli” dedi.

National Geographic dergisine Hasankeyf’in fotoğraflarını çekmek için Türkiye’ye gelen Depardon, Batman’da göz altına alınmıştı. Alınan karara karşın sınır dışı edilmeyip Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan Depardon, 20 Mayıs Cumartesi gününden bu yana açlık grevinde bulunuyor.

Depardon'un durumu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Brüksel’deki NATO Zirvesi sırasındaki görüşmede de gündeme geldi.