Cumhuriyet gazetesinde MİT TIR’ları ve IŞİD haberleri nedeniyle haklarında soruşturma açılan Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül dün akşam tutuklandı. Dündar ‘Bizim için şeref madalyası’ dedi

Gazetecilik tutuklandı!

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül dün gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklandı. Dündar, tutuklama kararının ardından Halk TV’ye bağlanarak yaptığı açıklamada ‘Üzülmeye gerek yok. Bunlar bizim için şeref madalyası. İçeride ve dışarıda mücadelemiz devam edecek’ dedi. Adliyeye gelen Cumhuriyet çalışanları ile milletvekilleri ise özel güvenliklerin saldırısına uğradı.

Can Dündar 29 Mayıs 2015’te “İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar” manşetiyle “MİT TIR’larında silah taşındığı” yönünde haber ve görüntü yayımladığı için ‘casusluk yapmak’, ‘devletin sırlarını ifşa etmek’ ve ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ ile suçlanıyordu. Erdem Gül de bu haberden 2 hafta sonra IŞİD bayrağının dalgalandığı Atme kampına nasıl cihatçı taşındığını görüntülerle belgelediği ‘Kirli Operasyon’ başlıklı haberi nedeniyle aynı suçlamalara maruz kalmıştı.

Gül ve Dündar’ın Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde ifade vermesinin ardından savcılık, “Silahlı terör örgütü üyeliği, siyasal ve askeri casusluk, gizli kalması gereken bilgileri açığa çıkarmak” suçlarını işlediğini iddia ederek, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti. Mahkeme, dün akşam saatlerinde Dündar ve Gül’ün tutuklu yargılanmasına karar verdi.

Can Dündar: Panik oldular
İfade vermeden önce adliye önünde yaptığı basın açıklamasında, ‘casuslukla’ suçlandığını belirten Dündar, “Bu sır devlete ait bir sır mı? Kendi şahsi sırrı mı? Bunu da herhalde bu soruşturma gösterecek. Bizler casus değiliz, hain değiliz, kahraman değiliz. Bizler gazeteciyiz. Burada yapılan şey de baştan sona gazetecilik faaliyetidir” dedi. Dündar, olayın bu çapta büyümesini anlayabildiğini, çünkü ortada bir suçüstü olduğunu söyledi. Dündar, “Bütün bu soruşturma sürecinin bu paniği daha da büyüteceğini düşünüyorum. Bunu uluslararası boyuta taşıyacağını ve bize de burada gizli ibaresi altında yapılan silah ticaretini, insan ticaretini belgeleme ve bütün dünyaya kanıtlama şansı vereceğini düşünüyorum” dedi.

Gül ise “Gazeteci aynı zamanda, eğer ülke tehdit ve tehlike altındaysa bu tehlikeyi halka bildirmek zorundadır. Geriye doğru dönersek, Suruç katliamı ve Ankara katliamı var. Bu haberler biraz da bununla ilgili haberler. Dolayısıyla halk tehlike altındaysa gazeteci bunu yazmakla görevlidir” diye konuştu.

‘Despota izin vermeyeceğiz’
Can Dündar mahkemenin karar öncesi verdiği arada CHP Milletvekili Eren Erdem’in Periscope yayınında “Bu kişisel bir mesele değil, toplumun haber alma mücadelesi. Burada ne kadar kalabalık olursak o kadar boğabileceğiz yalanları. Ama ne kadar azalırsak bu hakkımız o kadar elimizden alınacak. Hiçbir despot haber alma hakkını gasp edemedi, bizim despotumuza da izin vermeyeceğiz. Devletler ‘sır’ görüntüsü altında suç işleyemez” dedi. Erdem Gül de aynı yayında “Yazdığım haber nedeniyle casusluktan terör örgütüne kadar her şeyle suçlanıyorum. Fakat bu suçlamalara haberimden başka hiçbir delil gösteremiyorlar” ifadelerini kullandı.

Dündar ve Gül’e, meslektaşlarının yanısıra Haziran Hareketi yürütmesinden Alper Taş ve Erkan Baş, HDP Milletvekili Garo Paylan, CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Enis Berberoğlu, Barış Yarkadaş, Sezgin Tanrıkulu, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu’nun aralarında bulunduğu çok sayıda kişi destek verdi.

Tutuklamaya tepki yağdı
Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmasına Türkiye’den ve dünyadan tepki yağdı.

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) yaptığı açıklamada “Siyasal yararları gözetmek gazetecinin değil siyasetçilerin işidir. Bilinmesinde kamu yararı bulunan belgeleri temin etmek ve açıklamak ise tam da gazetecilerin işidir” ifadelerini kullanırken Dündar ve Gül’ün yanında olduklarını belirtti: “Türkiye’de demokrasi ve basın özgürlüğü kara bir gününü daha yaşamıştır. Dündar ve Gül’ün en kısa zamanda özgürlüklerine kavuşmasını diliyoruz”.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise twitter hesabından “Suçu işleyenler değil de, suçun haberini yapanlar tutuklanıyorsa kimse ‘Türkiye’de basın özgür, yargı bağımsız ve tarafsızdır’ demesin” paylaşımını yaptı.

‘Bu bir itiraf’
Cumhuriyet köşe yazarı Özgür Mumcu “Bu karar Can Dündar ve Erdem Gül’ün suçunun ispatı değil iktidarın bir itirafıdır” derken Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto şu ifadeleri kullandı: “Uluslararası normlarda gazetecinin sorumluluğu tanımlanır. Orada gazeteci patronlardan, otoritelerden önce halka karşı sorumludur. Can ve Erdem bunu yapmışlardır. Üzücü bir dönem başlıyor gibi görünüyor. Biz mücadelemizi sürdüreceğiz. Türkiye’de çağdaş demokrasiyi yerleştirene kadar mücadele edeceğiz.”

İstanbul ve Ankara’da eylem var
Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmasının ardından bugün İstanbul ve Ankara’da eylemler var. İstanbul’da 12:00’de Cumhuriyet önünde toplanılması planlanırken Ankara’da Haziran Hareketi, sendikalar ve meslek örgütleri saat 14:00’te buluşacak.