Gazi Mahallesi’nde tam 25 yıl önce üç kıraathane ve bir pastanenin taranmasıyla başlayan olayların ardından gerçekleştirilen katliam anıldı. Katliamda öldürülen Dilek Şimşek'in kardeşi Erkan Şimşek, “Gazi olaylarını planlayan ve organize eden sorumluların bulunarak cezalandırılmasını istiyoruz” dedi

Gazi Katliamı 25. yılında unutulmadı: Sorumlular cezalandırılsın

Berfin Şengil

İstanbul Gazi Mahallesi’nde 12 Mart 1995'te gerçekleştirilen katliamda hayatını kaybedenler anıldı. Anmaya katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri ile çok sayıda yurttaş katıldı. Gazi Cemevi önünde gerçekleştirilen anmada çıkan olaylar sırasında zorla kaybedilen Hasan Ocak'ın pankartlarıyla gelen gençler, “Gazi Şehitleri Ölümsüzdür” sloganını attı. Eylemciler tarafından Şair Abay Kunanbay Lisesi'nin önünden geçerken okulun öğrencilerini selamlanırken "Bu adalet mücadelesi sizin için" denildi.

Basın açıklamasını okuyan katliamda henüz 17 yaşındayken öldürülen Sezgin Engin'in kardeşi Engin Engin, 25 yıldır yüreklerin aynı acı ve öfke ile dolu olduğunu söyledi. "Onlara olan vefa borcumuzu yerine getirmek için bir kez daha katledildikleri yerdeyiz" diyen Engin, şöyle konuştu: “Gazi halkının yaşadığı bu saldırı ilk ve son olmadı. Eli kanlı katillerin amacı halkı birbirine kırdırmak suretiyle Alevi-Sünni çatışması yaratmaktı. Ama Gazi halkı yapanı da yaptıranı da nedenini de biliyordu. Amaç Gazi'de devrimci muhalefeti sindirmek ve tüm devrimci, demokrat halka gözdağı vermekti. 25 yıl önceki saldırılar aslında mezhep farkı gözetmeksizin tüm halka yönelikti. Katiller nasıl oldu da Gazi gibi polis devriyelerinin her zaman çok yoğun olduğu bir yerde ellerini kollarını sallayarak ortadan kayboldu?”

Can ve mal güvenliklerini korumakla yükümlü olan polislerin halkı korumak yerine kendilerine ateş açtığını hatırlatan Engin, “Ümraniye'de Gazi halkına destek vermek, katliamı protesto etmek isteyen kitleye bir okulda pusuya yatmış katiller tarafından ateş edilerek 4 canımız katledilmiştir" ifadelerini kullandı.

Ardından Gazi Mezarlığı'na doğru yürüyüşe geçen yurttaşlar, yol boyunca insanların katledildiği Dostlar Kahvehanesi ve Sarıcıoğlu Pastanesi’nin önüne karanfiller bıraktı. Mezarlıktaki basın açıklamasını ise katliamda öldürülen Dilek Şimşek'in kardeşi Erkan Şimşek okudu. Şimşek, Koçgiri'den Dersim'e, Maraş'tan Sivas'a, Suruç'tan Ankara Garı'na kadar pek çok katliamı hatırlatarak baskı ve zulmün devam ettiğini belirtti.

Son nefeslerine dek mücadelelerini devam ettireceklerini söyleyen Şimşek, şu ifadeleri kullandı: “Yeni canların öldürülmemesi için aramızda gezinen katillerin, Gazi olaylarını planlayan ve organize eden sorumluların bulunarak cezalandırılmasını istiyoruz.”