Güvencesiz ve esnek çalışmayı dayatan Torba Yasa Tasarısı’nın genç işçilerin haklarını budadığını söyleyen DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, “Gençlerin sömürüsü yaygınlaştırılıyor” dedi

Güvencesiz ve esnek çalışmayı dayatan Torba Yasa Tasarısı’nın genç işçilerin haklarını budadığını söyleyen DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, “Gençlerin sömürüsü yaygınlaştırılıyor” dedi

‘GENÇ SÖMÜRÜSÜYLE BÜYÜME MODELİ’
İSK Genel Başkanı Çelebi, Başbakan'a gönderdiği mektupta, tasarıyla gizli işsizliğin artacağını kaydetti. Çelebi, “Taslak, özellikle gençlerin açık sömürüsü üzerine inşa edilen bir büyüme modelinin taşlarını döşüyor. Tasarıyla, esnek çalışma biçimleri ve dolayısıyla özellikle gençlerin sömürüsü yaygınlaştırılıyor" kaydını düştü.

'GÜVENCESİZLİK DAYATILIYOR'
asarıyla, bütün işçiler için azami 2 ay olan deneme süresinin 25 yaşın altındaki işçiler için azami 4 aya çıkarılacağını ve asgari ücretin 16-18 yaş arası için 599 TL’den 518 TL’ye düşürüleceğini belirten Çelebi, “Tasarı, yeni sermaye birikiminin gençlerin daha fazla sömürüsü üzerine kurulmaya çalışıldığının somut ifadesidir” dedi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Başbakan ve Bakanlıklara gönderilmek üzere kaleme aldığı mektupta, meclise sunulan torba yasa tasarısının çalışma hayatına ilişkin ilk 21 maddeyi içeren, ilk dört kısmının TBMM’de ele alınmasını ve Kanun Tasarısı’nın beşinci kısmınınsa tasarıdan ayrılmasını talep etti.

DİSK Başkanı Çelebi ve DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün imzasını taşıyan mektup, Başbakanlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TBMM Başkanlığı, TBMM Grup Başkanlıkları ve TBMM üyelerine gönderildi. Mektupta Meclis’e sunulan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın çalışma hayatına dair öngördüğü değişiklikler eleştirildi.

GİZLİ İŞSİZLİK ARTACAK
Ulusal istihdam strateji belgesi çalışmaları kapsamında sermaye kesimleri tarafından dile getirilen, asgari ücretin düşürülmesi, esnekliğin yaygınlaştırılması gibi önerilerin taslakta kendisine yer bulduğu ifade edilen mektupta şöyle denildi:
“Taslağın özellikle gençlerin istihdamının teşvik edilmesi amacıyla oluşturulduğu iddia edilen düzenlemeleri, gençlerin açık sömürüsü üzerine inşa edilen bir büyüme modelinin taşlarını döşemekte ve vicdanları rahatsız etmektedir. Torba yasayla yapılan düzenlemelerle, eksik ve yetersiz istihdam edilenlerin (gizli işsizlerin) sayısı artacak, yarı zamanlı ve geçici çalışma yaygınlaşacaktır. Bu tasarı ile insan onuruna yaraşır nitelikli ve güvenceli işler yaratmayı bir hedef olarak koymak yerine, esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştırmaya ve gençlerin sömürüsünün yaygınlaştırılmasına çalışılmaktadır.”

GENÇLERE AYRIMCILIK
Tasarının 62. maddesi ile 4857 sayılı İş Kanunu’nun 15. maddesinde yer alan, bütün işçiler için azami iki ay olan deneme süresinin 25 yaşın altındaki işçiler için azami dört aya çıkarılmakta olduğu ve bu genç işçilerin ayrımcılığa maruz bırakıldığının savunulduğu mektupta, “Bu Anayasa’nın eşitlik ve pozitif ayrımcılığı düzenleyen 10. maddesine de aykırıdır. Bu düzenleme Türkiye’nin yeni sermaye birikiminin gençlerin daha fazla sömürüsü üzerine kurulmaya çalışıldığının somut ifadesidir. Deneme süresi için farklı uygulamaların yapılması uygulamanın deneme amaçlı olmadığının somut ifadesidir. Bu madde ile amaçlananın gençlerin sömürüsü ve güvencesizliğin gençlere dayatılması olduğu açıkça görülmektedir. Yine yasa ile Asgari ücret 16-18 yaş arası için 599 TL’den 518 TL’ye düşülerek, gençler ciddi bir hak kaybına uğratılmaktadır” ifadelerine yer verildi.
Mektupta, “Bu nedenle ve kamu borçlarının yeniden yapılandırılması ile ilgili toplumda büyük beklenti oluşturulduğu için, Kanun Tasarısının buna ilişkin ilk 21 maddeyi içeren, ilk dört kısmının TBMM’de ele alınmasını, Kanun Tasarısının beşinci kısmının (22 ila 112 maddeler) tasarıdan ayrılmasını talep etmekteyiz” dendi. ANKA

TÜRK BÜRO-SEN: Devlet memuru hükümet memuru olacak
MECLİS gündemine gelen torba yasa tasarısından kamu emekçileri de rahatsız. Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, TBMM gündemine sunulan torba kanun tasarısının içine konulan memurlarla ilgili bazı düzenlemelerle, demokrasinin yok sayıldığını, sosyal diyaloğun tahrip edildiğini, memurluk güvencesinin yok edildiğini, kamu hizmetinin iktidar hizmetine dönüştürüldüğünü ve devlet memurunun hükümet memuru haline getirilmek istendiğini savundu.