Genel müdüre ballı kira yardımı

Nurcan Gökdemir

2012 yılında Genel Müdürlüğü Ankara’dan İstanbul’a taşınan Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (Türk Eximbank) genel müdürü, genel müdür yardımcıları, daire başkanları ile diğer personeline kira yardımı yapılmasına devam ediliyor. Aylık 14 bin TL kira yardımı alan Genel Müdür Ali Güney’e, görevinden kaynaklanan ödemelerin yanısıra yönetim kurulu üyeliği görevinden dolayı da her ay 10 bin 370 TL ve yıllık dört ikramiye ödemesi yapılıyor.

Banka personeline Genel Müdürlüğün İstanbul’a taşınmasından bu yana ev sahibi olup olmadıklarına bakılmaksızın kira yardımı ödeniyor. 2020 yılında; Genel Müdür Ali Güney’e aylık 14 bin 240,31 TL, genel müdür yardımcılarına 9 bin 639,81 TL, daire başkanlarına 8 bin 761,22–7 bin 229,86 TL, diğer personele de 963,97 ila 2 bin 168,97 TL arasında değişen tutarlarda aylık net kira yardımı yapıldı.

TAZMİNATLARI DA ŞİŞİRDİ

Sayıştay denetçilerinin yaptığı denetimlerde,Genel Müdür Güney’in İstanbul’da villa kiralamasına yetebilecek kadar olan ve diğer personele de değişik oranlarda yapılan kira yardımının tazminat hesaplaması yapılırken mevzuata aykırı olarak ücret içinde değerlendirildiği belirlendi.

Denetçiler, emekli olan personelin tazminatları hesaplanırken temel ücretin yanı sıra kira yardımının da dikkate alındığını belirledi. Raporda, kanun hükümlerinde açıkça, fazla çalışma ücretlerinin, primlerin, hazırlama, tamamlama ve temizleme işlerinde ek iş karşılığı olarak alınan ücretlerin, sosyal yardımların, yıllık izin ücretinin tespitinde hesaba katılmayacağının belirtildiği bildirildi.

Önceki yıl da Sayıştay Denetim Raporu’nda ödemelerin mevzuata uygun hale getirilmesinin istendiğine dikkat çekilerek şöyle denildi:
“Bankaca öneriye verilen cevapta, Eylül 2021 tarihinde bitmesi öngörülen İnsan Kaynakları Dönüşüm Projesi kapsamında gerçekleştirilecek ücret değerlendirme çalışması ile ücret kalemleri düzenlemesinin yapılacağı, söz konusu değişikliğin projenin hayata geçmesiyle öneriye uygun olarak düzenlenmesinin tamamlanacağı ifade edilmiş ise de yapılan incelemede söz konusu tespite yönelik öneri doğrultusunda yürütülen çalışmaların henüz tamamlanmadığı anlaşılmıştır.

GERİ ALINSIN

Bankanın ücret sisteminin sadeleştirme yapılarak güncellenmesi çalışmalarının titizlikle sürdürülmesini öneren Sayıştay denetçileri, kira yardımı ödemelerinin yıllık ücret matrahına dahil edilmesi nedeniyle yapılan yersiz ödemelerin de ilgililerden tahsil edilmesini istedi.