Gerçek haberlere tekzip yağıyor

Medyaya yönelik baskılar mayıs aynda da hız kesmedi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, mayıs ayına ilişkin hazırladığı Basın Özgürlüğü Raporu’nda, medyaya yönelik baskıları derledi. RTÜK ile Basın İlan Kurumu’nun medya kurumlarına kestikleri cezaların damga vurduğuna dikkat çekilen raporda, “Düzenleyici rolü olması gereken kurumlar iktidarın medya mahkemelerine dönüşmüş durumda” dedi.

BirGün ve Cumhuriyet gazetelerine haberleri nedeniyle gönderilen tekzip kararlarını da eleştiren Çakırözer, şöyle dedi: “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı ‘Türkiye Cumhuriyet’inde faaliyet gösteren her bir medya kuruluşu özgürce görüşlerini ve yayın tercihlerini yansıtmakta, yasal çerçeve içerisinde faaliyetlerine bir kısıtlama olmaksızın devam edebilmektedir’ diyor. Bu durum Türkiye’de gerçeklerin nasıl susturulmak istendiğinin, sansürün kanıtıdır.”

Öte yandan Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Medya İzleme Komisyonu’nun hazırladığı ‘Medya Raporları’nda ise koronavirüs salgını nedeniyle darboğaza giren basın kuruluşlarının kısa çalışma ödeneğine başvurduğu vurgulandı. Raporda geçen ay gazetecilere yönelik gerçekleştirilen baskılar şöyle sıralandı:

► 3 gazeteci gözaltına alındı.

► 1’i tutuklandı.

► 7 gazeteci için iddianame kabul edildi.

► 5 gazeteci şiddete maruz kaldı.

► Marangozlukla geçinen 1 gazeteci intihar etti.