Gericiliğe karşı laikliği savunmalıyız

Arda ÖZARDA

İzmir Gaziemir Belediyesi ve BirGün’ün işbirliği ile düzenlenen ‘Türkiye’de Laiklik Mücadelesi’ konulu panel önceki gün ilçedeki Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panele CHP PM Üyesi İlhan Cihaner, Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Genel Başkanı İlknur Kaya Bahadır ve BirGün yayın kurulu üyesi Berkant Gültekin katıldı. Panelde konuşan İlknur Kaya Bahadır, ülke çapında verdikleri mücadeleler ile önemli kazanımlar elde ettiklerini söyledi. 2012 yılından bu yana veliler olarak mücadele ettiklerini hatırlatan Bahadır, “Laik ve bilimsel eğitim şart olmuş durumda. Gericilik Türkiye’de yükseltilmeye çalışılıyor” dedi.

Bahadır, “Ülkede tarikatlar üst düzey bir şekilde örgütlenmişler. Ülkenin her yerinde tarikat okulları mevcut. Çocuklarımızı dini eğitimin içine çekerek onlara farklı bir misyon yüklemeye çalışıyorlar. Daha çok mücadele ederek vazgeçmeden laik eğitimi savunmalıyız” diye konuştu.

İktidarı elde etmek için sağa yaklaşan muhalefetin de suçlu olduğunu belirten İlhan Cihaner, “Toplumumuzun din ve dinsel olanla resmi olan zorunlu örtüşmezliği değil, hukuk düzeninin toplumsal kuralların dinsel referanslara dayanmaması ondan kaynaklanmaması gerekir. Eğitimde fiziksel şeyleri örneğin türbanı tartışırken eğitim müfredatını dinselleştirdiler” ifadelerini kullandı. FETÖ’nün yerininin başka cemaatlerle doldurulmaya çalışıldığını aktaran Cihaner, şunları söyledi: “Gericileşme ve tarikatlara alan açma sadece eğitimde değil her alanda pompalanıyor. Laiklik karşıtı eylemler son derece artıyor. Bunlara hep birlikte karşı çıkmalıyız.”

HALK LAİKLİĞİ SAHİPLENDİ

Berkant Gültekin ise şunları söyledi:

“Anlatılanın aksine laiklik değil İslamcılık bu ülkeye ve tüm Ortadoğu coğrafyasına ithal edildi. Hep şu denir; bu ülkenin yüzde 99’u Müslüman. Ülkenin yüzde 99’unun Müslüman olması laikliğe karşı olmak değildir. Laiklik aydınlanma devrimidir. Ne kadar karamsar bir tablo çizmiş olsak da laiklik halk yığınları tarafından sahiplenilen bir değer oldu.”

cukurda-defineci-avi-540867-1.