Dünya kavurucu sıcakların etkisi altında. Başta Avrupa olmak üzere birçok bölgede sıcaklık rekorları kırılıyor. Hayati tehlike yaratan havalara karşı uzmanlar uyarırken riskin daha da artacağı belirtiliyor.

Gezegen adeta alev aldı, yanıyor
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Sıcak hava dalgası kuzey yarım küreyi teslim alırken Avrupa’dan peş peşe uyarılar geliyor. İtalya’da ise Floransa ve Roma’nın da aralarında olduğu on şehir için kırmızı alarm verildi. Ülkenin kuzeyinde, 40’lı yaşlarında bir erkek hayatını kaybetti.

Avrupa ve Kuzey Afrika’yı kavuran sıcak hava dalgası, bazı yerlerde rekor değerlere çıkabilir. İspanya, Fransa, Yunanistan, Hırvatistan ve Türkiye’de bazı bölgelerde hava sıcaklığı 40 dereceyi aşabilir. İtalya’da ise Floransa ve Roma’nın da aralarında olduğu on şehir için kırmızı alarm verildi. Buralarda sıcaklığın 48,8 dereceye ulaşabileceği tahmin ediliyor.

SICAKTAN ETKİLENDİ

Salı günü İtalya’nın kuzeyinde, 40’lı yaşlarında bir erkek hayatını kaybetti. İtalyan medyası, Lodi kentinde asfalt boyayan bir işçinin kendinden geçtiği ve kaldırıldığı hastanede öldüğünü yazdı.

İtalyan siyasetçi Nicola Fratoianni yaşanan durumu, “Dayanılmaz bir sıcak hava dalgası ile karşı karşıyayız” mesajı ile paylaştı. Avrupa’da hava sıcaklıkları kayıt altına alınmaya başladığından bu yana en yüksek değer İtalya’da tespit edilmişti. Sicilya Adası’ndaki Siraküza’da termometre Ağustos 2021’de 48,8 dereceyi gördü.

DAHA DA ARTABİLİR

Geçen yıl sıcak hava dalgasına bağlı sorunlar nedeniyle Avrupa genelinde 60 bin kişinin öldüğü değerlendiriliyor. Leipzig Üniversitesi’nden Karsten Haustein’e göre bu ay, tarihin en sıcak ayı olarak kayıtlara geçebilir: “Tarihin en sıcak ayından kastımız, son 120 bin yılın en sıcak ayı. Önümüzdeki birkaç günde Güney Yarımküre’de sıcaklıklar biraz düşecek fakat Temmuz ve Ağustos’ta El Nino’nun gücünü artırmasıyla birlikte daha sıcak günler görmemiz yüksek ihtimal."

TÜRKİYE KAVRULDU

Türkiye'de de Meteoroloji kurumu, 12 - 18 Temmuz haftası için "Güney ve Batı kesimlerde mevsim normallerinin 5 ila 10, diğer bölgelerde 2 ila 6 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor" uyarısını yaptı. Buna göre, cuma günü Antalya'da sıcaklık 44 dereceye ulaşabilir.

PİK SEVİYESİ BEKLENİYOR

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, yurtta etkili olan sıcak hava dalgasına ilişkin uyarılarda bulundu.

Tek, "Aşırı sıcaklar bazı kentlerde cuma bazı kentlerde ise cumartesi pik seviyeye çıkacak. Pik noktanın görülmesinden sonra sıcaklıklar birkaç derece düşecek. Sıcaklıklar İstanbul'da 37-38, Ankara'da 39-40, İzmir'de 42, Aydın, Şanlıurfa ve Mardin'de 45 derecelere çıkacak. Trakya'da da iç kesimlerde sıcaklıklar 40 dereceleri görecek" bilgisini verdi. 

***

İŞÇİ SAĞLIĞI TEHLİKE ALTINDA

Ankara Tabip Odası, sıcak havalarda işçilerin yaşadığı zorluklara ve buna bağlı artan meslek hastalıklarına dikkat çekti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Emek yoğun sektörlerde, dış mekanda uzun süre güneş ışınlarına ve yüksek ısıya maruz kalmak, kapalı mekanlarda ise yeterli havalandırma-soğutma sistemlerinin bulunmadığı ortamlarda çalışmak sıcak çarpması, kas ağrısı, sıcak baygınlığı, sıcak döküntüsü gibi sağlık sorunlarını tetiklemektedir.” 

ELEKTRİK TÜKETİMİNDE REKOR

Yurt genelinde hava sıcaklıklarının yükselmesine paralel olarak artan klima kullanımı ve tarımsal sulamalar, elektrik tüketiminde zirve değerlerin görülmesine yol açtı.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'de önceki gün 1 milyon 27 bin 568 megavatsaatle günlük bazda yılın en yüksek elektrik tüketimi seviyesi kaydedildi. Böylece, elektrik tüketiminde 6 Temmuz'daki 1 milyon 23 bin 756 megavatsaatlik rekor aşılmış oldu. Saatlik bazda önceki gün en düşük elektrik tüketimi 32 bin 978 megavat saatle 07.00'de görüldü. En yüksek elektrik tüketimi ise 49 bin 261 megavatsaatle 15.00'te gerçekleşti.