30 yıl boyunca Gezi Parkı’nda başbahçıvanlık yapan Cemal Özay’ın oğlu ressam Haydar Özay, Gezi Direnişi’ni ve Soma katliamını aynı tuvalde buluşturdu

Gezi ve Soma kayıpları aynı tuvalde buluştu

Ressam Özay, Haziran 2013’de başlayan Gezi Direnişi'ni ve daha sonra ülke tarihinde yer eden gelişmeleri 5 metre eninde 10 metre boyunda tek parçalık dev tuvale resmetti. Babasından ilham aldığını ve çocukluğunun Gezi Parkı’nda geçtiğini belirten Özay, yağlı boya olarak yaptığı dev ‘Gezi Resmi’nde, kırmızılı kadınla başlayan sürecin bütün aşamalarını tuvaline aktardı.

 


Gezi’de yaşamını yitiren Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, Berkin Elvan, Abdullah Cömert, Mehmet Ayvalıtaş, Ahmet Atakan, Medeni Yıldırım’ın yanı sıra Kadıköy’de düzenlenen Kent mitingi sırasında hayatını kaybeden Elif Çermik, Okmeydanı’nda Cemevi bahçesinde polisin silahından çıkan kurşunla hayatını kaybeden Uğur Kurt ve Soma’daki maden katliamında hayatını kaybeden madenciler de dev tuvalde yer aldı.

İzleyicilerin talepleri üzerine resme eklemeler yaptığını ifade eden Özay, “Çok karamsar bir hava yaratmadan, resme doğanın ve kentin savunmasında hayatını kaybeden, insani değerleri savunanları koydum” dedi.

 



Ressam Haydar Özay’ın ‘Gezi Resmi’ Ekim ayı boyunca TMMOB Mimarlar Odası Karaköy Şubesi’nde görülebilecek. Özay daha sonra dev tuvalini, uluslararası platformlarda sergilemeyi planlıyor. DHA