Göçmen krizinde duvar kararı

Dış Haberler Servisi

Belarus'la göçmenlerin sınırı geçmesiyle ilgili aylardır kriz yaşayan Litvanya hükümeti sınır hattına duvar örme kararı aldı. Litvanya, Belarus sınırında çelik duvar inşaatına başlayan ilk Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke oldu.

Eylül 2022'ye kadar duvarın 500 kilometresini inşa etmek için 152 milyon euro bütçe ayıran Litvanya hükümeti, 3,5 metrelik çelik duvarlarla göçmenleri engelleyebileceğini savundu. AB, Belarus'ta Aleksandr Lukaşenko yönetimini göçmenleri bir baskı yöntemi olarak kullanmakla suçlamıştı. Ağustos ayından bu yana Belarus'tan Litvanya'ya 4 bini aşkın göçmen giriş yapmış, Litvanya sınır güçleri 5 bin 600 göçmenin ülkeye girişinin engellendiğini açıklamıştı. Göçmen krizinin tırmandığı ağustos ayında Litvanya ziyaretinde bulunan AB İçişlerinden Sorumlu Komiseri Ylva Johansson, Litvanya'nın yalnız bırakılmayacağı sözünü vererek son teknolojilerle donatılmış yeni bir sınır güvenliği için gerekli desteğin verileceğini belirtmişti. Johansson, Litvanya yönetimine 2022'de 30 milyon euro para aktarılacağını kaydetmişti.

POLONYA DA BENZER BİR KARAR ALMIŞTI

Polonya parlamentosu da geçen hafta "Belarus'tan ülkeye geçmeye çalışan göçmenleri durdurmak için" sınır duvarını inşa etme yönünde karar almıştı. Polonya'nın Belarus'la olan 400 kilometrelik sınırı boyunca örülecek 5.5 metre yüksekliğindeki duvar için 353 milyon euro bütçe ayrıldığı duyurulmuştu. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da parlamentodan geçen yasa tasarısını 3 Kasım'da onaylamıştı. Göçmenlerin ülkeye girişini engellemek için sınırda ilan edilen olağanüstü halin de 60 gün daha uzatılması kararı alınmıştı. Polonya hükümeti de Belarus'tan her gün yaklaşık 500 göçmenin sınırı geçmeye çalıştığını savunmuştu.