Göçmen trajedisi her geçen yıl katlanıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uluslararası Göçmenler Günü nedeniyle açıklanan uluslararası raporlar göçmenlerin yaşadığı zorlukların bu yıl da artarak devam ettiğini gösterdi. Akdeniz’de bini aşkın kişi bu yıl umut yolculuğunda hayatını kaybederken göçmen kamplarında da koşullar hâlâ kötü ve yetersiz.

Dünya genelinde çeşitli sebeplerle doğdukları ülkeden başka bir ülkeye göç edenlerin sayısı üç kattan fazla arttı. Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre, geçen yıldan bu yana 272 milyon göçmen bulunuyor. Dünya genelindeki göçmen nüfusunun yüzde 52'si erkekler, yüzde 48'i ise kadınlardan oluşuyor. Dünya nüfusunun yüzde 3,5'ini oluşturan göçmenlerden 166 milyonu Avrupa ve Asya'da yaşıyor. Bu iki bölge, dünya genelindeki göçmenlerin yüzde 61'ini oluşturuyor.


ABD'DE AÇLIK GREVİ

ABD'de gözaltı merkezinde kötü koşullarda tutulan göçmenlerin açlık grevi devam ediyor. Serbest bırakılmaları için dönüşümlü açlık grevi yapan göçmenlere merkez yetkilileri zorla yemek yedirme gibi zorbalık uyguluyor. Etiyopya'da ise ordunun işgal ettiği Tigray'dan Sudan'a göç akışı arttı. Çatışmalar nedeniyle göçen kişiler, sınırdaki göçmen kampında koşulların çok kötü olduğunu ifade ediyor.

AVUSTURYA'DA TARTIŞMA

Avusturya'da ise sağcı hükümet ve muhalefet arasında Yunanistan'ın Moria kampında kalan göçmenlerin bir kısmının Avrupa'ya gelmesiyle ilgili tartışmalar yaşanıyor. Muhalefetteki Yeşiller Partisi'nden Adalet Bakanı Alma Zadic, "Moria'daki durumun hafifletilmesi için özellikle çocuklar ve onların aileleri ile savunmasız grupların Avrupa’ya alınması yönünde dayanışma içinde olan ülkeleri destekliyoruz" açıklaması yaptı.