1 Mayıs’ta gözaltına alınanlara adeta ‘rehine’ muamelesi yapılıyor. Sorgular bitmesine karşın, savcılığın ek gözaltı kararı nedeniyle gözaltındakiler adliyeye sevk edilmedi

Gözaltı değil ‘rehine’

ELÇİN YILDIRAL - e.yildiral@gmail.com @elcinyildiral

İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamaları sırasında gözaltına alınan 235 kişinin savcının ek gözaltı süresi kararı nedeniyle adliyedeki işlemlerine dün de başlanamadı. Günlerdir nezarethanede tutulan gözaltındaki yurttaşların sağlık sorunları yaşadığı kaydedilirken, sağlıksız bir ortamda Çağlayan’da tutulanların bir kısmı durumu protesto etmek amacıyla açlık grevine başladı. Ek gözaltı kararlarına itiraz etmek isteyen avukatlar ise savcının odasına yaklaştırılmadı.

1 Mayıs Kriz Masası’nın verdiği bilgiye göre, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi karakolunda 51, Vatan’daki İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube’de 89,  Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde 48, Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü’nde ise 47 kişi tutuluyor.

SAVCIYA ULAŞILAMIYOR

Emniyetteki sorguların bitmesine karşın savcılığın ek gözaltı süresi kararları nedeniyle gözaltılar dün de adliyeye sevk edilemedi.  Savcı, avukatlarla görüşmezken, avukatlar ek gözaltı kararlarını savcının kendilerine vermediğini belirtti. Avukatlar, “Kimler hakkında, kaç kişi için bu karar verildi bilmiyoruz. Elimizde karar olmadığı için de ek gözaltı sürelerine itiraz edemiyoruz.  Savcıyla görüşemiyoruz ,çünkü çevik kuvvet savcılık katına barikat kurdu” diyerek isyan etti.

Ek gözaltı süresine itiraz etmek isteyen avukatların savcının odasına girmeleri engellenirken, havasız bir ortamda Çağlayan’da tutulanların bir kısmının durumu protesto etmek amacıyla açlık grevine başladığı belirtildi. Son olarak savcının Çağlayan’da gözaltında olan 51 kişi için 1 günlük daha ek gözaltı kararı verdiği öğrenildi.

10 KİŞİ TUTUKLANDI

Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 5 kişi, ‘örgüt propagandası’ ve ‘toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına muhalefet’ iddiasıyla tutuklandı. Gözaltında tutulan ve içlerinde 29 Komünist Parti (KP) üyesinin de bulunduğu 31 kişi de dün akşam saatlerinde tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. KP üyelerinden Deniz Sinan Tunaboylu, Bahtiyar Şahin ve Ali Adıgüzel tutuklanırken, diğerleri adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Meydanda pankart açan iki Mücadele Birliği okuru hakkında da tutuklama kararı verildi. Gözaltında tutulanların ters kelepçe, dayak gibi işkencelere  maruz kaldıkları kaydedildi.
Öte yandan Emniyet Genel Müdürlüğü, 1 Mayıs ile ilgili dün akşam yaptığı yazılı açıklamada, 408 kişinin gözaltına alındığını, 10’unun tutuklandığını, 173 kişinin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını, 225 kişinin ise adli mercilere sevk edilme çalışmalarının sürdüğünü duyurdu.