'Gözaltında kaybedilenleri unutma, hesap sor'

Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Komite (ICAD), 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası dolayısıyla çağrı yaptı. “Gözaltında kayıpları unutma, hesap sor” başlıklı açıklamada ICAD “Cumartesi Anneleri’nin ve tüm kayıp yakınlarının sesini bulunduğumuz her alana taşıyalım. Gözaltında kayıpların akıbetlerinin açıklanmasını ve tüm sorumluların yargılanması için mücadeleyi büyütelim” dedi.

Gözaltında kaybetmelerin dünyada hâlâ ciddi bir sorun olarak varlığını sürdürdüğünün belirtildiği açıklamada, “Egemen sınıfların kendi iktidarlarını korumak için toplumsal muhalefete yönelik olarak uyguladıkları bir saldırı yöntemiyle dünyamızda şimdiye kadar yüzbinlerce insan devlet güçleri veya onlara bağlı paramiliter çeteler tarafından kaçırılarak kaybedildi. Türkiye’den Sri Lanka’ya, Pakistan’dan Irak’a, Suriye’den Kolombiya’ya, Meksika’dan, Balucistan’a ve Mısır’dan Fas’a kadar dünyanın birçok ülkesinde uygulanageldi” hatırlatılmasında bulunuldu.

Toplumun her kesiminden insanların bu saldırının hedefi olduğu kaydedilen açıklamada, “Kayıp yakınlarının, insan hakları savunucularının, ilerici ve devrimci güçlerin mücadelesi sonucu birçok ülkede devletlerin bu saldırısı önemli oranda geriletilebilmiştir. Arjantin’de Plaza de Mayo Anneleri’nin uzun yıllara yayılan mücadelesi ve Türkiye’de Cumartesi Anneleri’nin 25 yıllık mücadelesi bu konuda yol göstericidir. Cumartesi Anneleri’nin ve tüm kayıp yakınlarının sesini bulunduğumuz her alana taşıyalım. Gözaltında kayıpların akıbetlerinin açıklanmasını ve tüm sorumluların yargılanması için mücadeleyi büyütelim!” dendi.