Grup Yorum üyelerinin tamamı tahliye edildi

ERK ACARER - @eacarer
erkacarer@birgun.net

96 gündür tutuklu olan Grup Yorum üyelerinin tamamının tahliye edildiği açıklandı.

23 Kasım’dan bu yana tutuklu Grup Yorum üyelerinin dün mahkemesi görüldü. Tutuklu Ali Aracı, İnan Altın, Selma Altın, Sultan Gökçek, Fırat Kıl, Dilan Poyraz, Helin Bölek, Abdullah Özgün hâkim karşısına çıktı. İdil Kafe’nin tadilatında çalıştığı ve polise mukavemet gösterdikleri gerekçesiyle ev hapsinde tutulan işçiler Musa Varıcı, Cemil Varıcı ve Mehmet Varıcı da mahkemedeydi. Mahkeme, Grup Yorum üyeleri için tahliye kararı verdi.

Duruşma öncesinde; İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yapılırken; sanatın yargılanamayacağına dikkat çekildi. 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya Yorum üyelerinin yakınları ile milletvekili ve sanatçılardan oluşan bir grup da katıldı. CHP vekilleri Mahmut Tanal, Ali Şeker, Barış Yarkadaş da adliyedeydi. Ataol Behramoğlu, Ferhat Tunç, Osman Genç, Serhad Raşa ve Ayla Yılmaz mahkemedeydi. Grup Yorum’a destek verenler arasında Edip Akbayram da vardı. Akbayram; “50 yıldır türkü söylüyorum bu kadarını görmedim” diyerek; şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’deki insanların can güvenliğini sağlayamayanlar koltuklarında rahat rahat oturuyor. Üstüne sanatçılar, gazeteciler terörist ilan ediliyor. Türkülerden korkuyorlar.” Grup Yorum üyeleri İdil Kültür Evi’nin basılması sırasındaki suçlardan yargılanıyor. Kamu görevlilerine hakaret ve onlara görevini yaptırmamak için direnmek. Müzik grubuna istinat edilen temel suç ise, ‘terör’ örgütüne destek olmak. Suçlar ‘şahsileştirilmiş olmadığı için’, avukatlar Grup Yorum üyelerini toplu olarak savunuyor. Ne var ki mahkeme başkanı, avukat kısıtlaması getirip, her sanığın 3 avukat seçmesini istiyor. Grup Yorum’un müdafileri, bu kısıtlamaya karşı çıkıyor. Heyet usule yönelik kısıtlama talebini karara bağlamak için ara veriyor. Ara öncesi Grup Yorum avukatlarından Günay Dağ; hem bu kararı, hem de davanın genel seyrini değerlendirip, tahliye istiyor.

İnzibati tedbirler uygulanır
Kısa aranın ardından beraat kararı çıkmadığı gibi avukat kısıtlaması karara bağlanıyor. Mahkemede gerginlik sürüyor. Avukatlar bu kararın usule aykırı olduğunu ve savunma hakkının ihlali anlamı taşıdığını dile getiriyor. Heyet ve avukatlar arasındaki tartışma sürerken, mahkeme başkanı, salonda “İnzibati tedbirlerin alınacağından” söz ediyor.

Mahkeme avukat kısıtlamasında ısrarlı olunca, sanıkların üçer avukat belirlemesi için duruşmaya ara veriliyor. Yorum üyeleri, aranın ardından konsept savunma yapıyor. Söyledikleri net: “Aslında, yargılanan biz değiliz. Grup Yorum üzerinden devrimci sanat ve devrimci oldukları için sanatçılar yargılanıyor.”