Kaynak: AA
Güney Afrika'da "BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı" düzenlenecek

 Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Cape Town kentinde, 1-2 Haziran tarihlerinde "BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı" düzenlenecek.

Güney Afrika'nın ev sahipliğinde yarın başlayacak toplantı kapsamında bir araya gelen Brezilya, Çin, Hindistan, Rusya ve Güney Afrika dışişleri bakanlarının, BRICS'e yeni üye kabulü ve ortak para birimi gibi konuların yanı sıra bölgesel ve küresel meseleleri ele alması bekleniyor.

Programın 2. gününde ise toplantıya davet edilen 15 ülkeden bakanların da katılımıyla BRICS'in genişleme planları açısından önem taşıyan "BRICS Dostları Toplantısı" yapılacak.

BRICS'e yeni üyeler

Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkeler grubu, dünya nüfusunun yüzde 40'ına ev sahipliği yapıyor ve üyelerin toplam gayrisafi yurt içi hasılası (GSYİH), küresel hasılanın 4'te 1'inden fazlasını oluşturuyor.

G7'ye alternatif olarak öne çıkan BRICS, bu amaçla "yeni üye kabulü" ve "ortak para birimi" gibi iki önemli hamle yapmaya hazırlanıyor.

Güney Afrika'nın BRICS Büyükelçisi Anil Sooklal, geçen ay yaptığı basın açıklamasında, 13 ülkenin BRICS'e üyelik için resmi başvuruda bulunduğunu, 6 ülkenin de gayriresmi şekilde taleplerini ilettiklerini duyurmuştu.

Buna göre üyelik talebinde bulunan ülkeler arasında Suudi Arabistan, İran, Endonezya, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Mısır ve Cezayir de yer alıyor.

Cape Town'daki Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda ve 22-24 Ağustos'ta Johannesburg'taki Liderler Zirvesi'nde bu üyelik taleplerinin değerlendirilmesi bekleniyor.