SULTAN SOYSAL 16 demokratik kitle örgütü, Osman Kavala İddianamesi, Büyükada, Özgür Gündem ve Barış İçin Akademisyenler davaları hakkında ortak açıklama yayımladı. Açıklamada,”Türkiye’deki bağımsız sivil toplumu yok etmeye yönelik çabaların karşısındayız” denildi. Aralarında Uluslararası Af Örgütü, Sınır Tanımayan Gazeteciler, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği gibi 16 demokratik kitle örgütünün yer aldığı ortak açıklamada, Gezi Parkı protestolarına […]

Hak ihlallerine karşı bir arada durmaya devam edeceğiz

SULTAN SOYSAL

16 demokratik kitle örgütü, Osman Kavala İddianamesi, Büyükada, Özgür Gündem ve Barış İçin Akademisyenler davaları hakkında ortak açıklama yayımladı. Açıklamada,”Türkiye’deki bağımsız sivil toplumu yok etmeye yönelik çabaların karşısındayız” denildi.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü, Sınır Tanımayan Gazeteciler, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği gibi 16 demokratik kitle örgütünün yer aldığı ortak açıklamada, Gezi Parkı protestolarına katılmakla herhangi bir suç işlenmediği ifade edildi. “Suç oluşturma amacıyla uydurulmuş komplo teorilerine dayanan ve güvenilir hiçbir kanıt içermeyen tüm iddianameler reddedilmeli, 16 aydır cezaevinde bulunan Osman Kavala ile 3 aydır tutuklu bulunan Yiğit Aksakoğlu derhal serbest bırakılmalıdır” denildi.

İddiaları destekleyen kanıt yok

Açıklamada, 11 insan hakları savunucusunun yargılandığı “Büyükada” davasının yedinci duruşmasının önümüzdeki ay görüleceği de hatırlatılırken, “Büyükada davasında, yalnızca yürüttükleri insan hakları aktivizmi nedeniyle hak savunucularına yöneltilen uydurma suçlamaları destekleyebilecek hiçbir kanıt sunulmadı” denildi.

Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin’in de kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla gerçekleştirilen eyleme katıldıkları için terör propagandası yapmakla suçlandıkları, Eren Keskin’in ise 100’den fazla davada yargılandığı hatırlatıldı. Ayrıca bugüne kadar Barış Akademisyenleri’nden 129 kişiye hapis cezasının verildiği, devam eden davalarda 25 kişi hakkında istinaf onaylarsa hapisle sonuçlanacak kararlar çıktığı ve yargılamaların sürdüğü belirtildi.

yükümlülüklere uyulsun

Açıklamada son olarak şu ifadeler yer aldı: ”Sonuç olarak biz, Türkiye’deki bağımsız sivil toplumu yok etmeye yönelik bu çabaların karşısında duruyoruz. Yetkililere, insan hakları savunucularının korunmasına yönelik uluslararası yükümlülükleri bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.”

***

Yine ceza istediler

RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, TİHV Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı ve gazeteci Ahmet Nesin’in, kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma kampanyasına katılmaları nedeniyle yargılandıkları davanın 9 duruşması dün görüldü. Savcı mütaalasını açıkladı. Savcı 3 ismin cezalandırılmasını talep ederken sanık avukatları esas ilişkin savunma için ek süre istedi. Mahkeme 15 Nisan’a ertelendi.