Gezi direnişi sırasında Ankara'da başından vurularak öldürülen Ethem Sarısülük'ün katili Ahmet Şahbaz'ın “darp edildiği” iddiası ile Sarısülük ailesine açtığı davanın ikinci duruşması görüldü

Hakimden Katil Şahbaz’a: 'İyi günler Ahmet Bey'

BURCU CANSU - ANKARA

Ethem Sarısülük’ün'in annesi Sayfi Sarısülük ve kardeşleri İkrar, Cem, Mustafa Sarısülük’ün katil polis Ahmet Şahbaz’ı darp ettikleri iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması yapıldı. Duruşma, Hakim Hasan Akçam’ın ‘’İyi günler Ahmet Bey’’ sözleriyle 9 Mayıs’a ertelendi.

Duruşma Ankara 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nin hakiminin tayini nedeniyle, 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmaya, Sarısülük ailesinin avukatları  Eylem Hakverdi, Kazım Bayraktar ve Bülent Teoman Özkan katıldı.

Müşteki Ahmet Şahbaz’ın Elmadağ Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan görüntülü sistemle bağlandığı davayı, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de izledi.

PERUĞU DÜŞMÜŞTÜ
Gezi direnişi sırasında Ankara Güvenpark’ta başından vurularak öldürülen Ethem Sarısülük’ün öldürülmesine ilişkin görülen davanın 23 Eylül 2013’teki duruşmasında olay çıkmıştı. Duruşmaya tanınmamak için peruk ve gözlük takarak katılan katil polis Ahmet Şahbaz, duruşma sırasında “peruğunu düşüren” Sarısülük ailesinden darp edildiği iddiasıyla şikayetçi olmuştu.

Şikayet üzerine Sarısülük'ün ailesine "hakaret" ve "yaralama" suçlamasıyla dava açıldı. Ethem'i öldürdüğü için 7 yıl 9 ay ceza alan katil polis Ahmet Şahbaz'ın açtığı davada savcının, Sarısülük ailesi için 10 yıla kadar hapis cezası istemesi tepki çekmişti.

"VURANLAR OLUP OLMADIĞINI GÖRMEDİM"
Duruşma, Hakim Hasan Akçam’ın müşteki Ahmet Şahbaz’ın görüntülü sistemle salondaki konuşmaları duyduğunu teyit etmesi ile başladı.  Hakim Akçam, Tanık İbrahim Yağcı’nın beyanını okudu.

Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin Ahmet Şahbaz'ın yargılandığı davada güvenlikten sorumlu olduğunu söyleyen Yağcı, Ankara Batı 2. Asliye Ceza Mahkemesinde 13 Ocak’ta verdiği ifadede şunları aktardı:

“Sanığı geniş güvenlik önlemleri altında salona getirdik, peruk ve gözlük takılıydı. Ölenin yakınları, sanığa doğru saldırmak için hamle yaptılar. Ancak güvenlik güçleri engel oldu. Daha sonra mahkeme başkanı duruşmanın kapalı yapılacağını bildirdi. Buna ölenin yakınları ve salondakiler sesli tepki gösterdiler. Kargaşa sırasında izleyici ve müştekilerin bulunduğu bölümden mahkeme heyetine hakaret edildi. Kimin, ne söylediğini bilmiyorum. Ölenin kardeşi olduğu ifade edilen, ismini bilmediğim, uzun boylu bir erkek şahıs, sanık konumundaki müştekiye doğru hamle yaptı. Ona engel oldum, vuramadı. Arbede sırasında müştekiye vuranlar olup olmadığını görmedim. Ancak sonradan, bana ölenin yakınlarının elleriyle vurduklarını söylediler. Müştekiye yönelik hakaret sözleri söylenip söylenmediğini kargaşa sırasında duymadım."

"KÜFÜR EDENİ BİLMİYORUM"
Tanık beyanının sorulması üzerine Ahmet Şahbaz, "Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Afak İlleez de mahkeme heyeti de savcı da olaylara tanık. Video görüntü kayıtlarını verdik. Darp edildiğim ortada. O kargaşada kimin küfür ettiğini bilmiyorum, kimin küfür ettiğini ben de fark etmedim" dedi.

Sanık avukatlarının delil ve tanık listesini, davanın asıl mahkemesine vereceklerini bildirdikleri duruşma, 7 Mayıs 2015’e ertelendi. Hakim Hasan Akçam’ın son sözü “İyi günler Ahmet Bey” oldu.