‘Halkı askerlikten soğuttu’ 7 ay hapis cezası aldı

ONUR EREM- @onurerem

Vicdani retçi Yannis Vasilis Yaylalı, Roboski’de yürüttüğü vicdani ret çalışmaları ve Demokrat Haber sitesindeki yazıları nedeniyle halkı askerlikten soğutma “suçu”ndan 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Dün Uludere Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme, Yaylalı’ya Türk Ceza Kanunu’nun 318. maddesini ihlal ettiği için 6 ay hapis cezası verdi, “suçu” basın yoluyla işlediği için yarı oranında artırarak 9 aya çıkardı ve mahkemedeki iyi halinden ötürü 7 ay 15 güne indirdi. Mahkemedeki savunmasında TCK 318’in Anayasa’nın 2, 13, 26, 26, 38 ve 90’ıncı maddelerine aykırı olduğunu belirten Yaylalı ise karara bir üst mahkemede itiraz edeceklerini açıkladı.

BirGün’e konuşan Yaylalı, “Savaş başlamadan önce mahkemeler bu maddeden ceza vermeyi bırakmıştı ama savaşla birlikte ‘devlet güvenliği’ ve ‘kamu güvenliği’ adı altında savaşı eleştirenleri baskı altına almak istiyorlar” dedi. Bu kararla birlikte mahkemelerin de savaşın sürdürücüsü haline geldiğini söyleyen Yaylalı “Hakim ‘kamu güvenliği olmazsa bireyin özgürlüğü de olmaz’ dedi. Birey kendini ifade edemedikten sonra kamu güvenliği olsa ne yazar” ifadelerini kullandı. Savaş döneminde savaş karşıtlarına, anti-militaristlere ve vicdani retçilere baskının arttığına dikkat çeken Yaylalı, “Savaşın karşısında duranları cezalandırmak için her türlü mekanizmayı kullanıyorlar. Ama biz yılmayacağız. Bu kadar insanın katledildiği bir dönemde bu cennet coğrafyada bir cehennem yaratılırken barış aktivistleri olarak barışın sesini ve anti-militarist söylemi yükselteceğiz” dedi. Yaylalı hakkında halkı askerlikten soğutma gerekçesiyle iki soruşturma daha bulunuyor. Yaylalı ve Meral Geylani’nin kendi evlerinde özerklik ilan ettikleri gerekçesiyle açılan dava ise 3 Mart’ta görülecek.

Kararı BirGün’e değerlendiren Vicdani Ret Derneği Eş Başkanı Avukat Gökhan Soysal ise söze sokağa çıkma yasaklarının adil yargılanma hakkını da etkilediğini söyleyerek başladı: Bu davaya biz de katılmayı planlıyorduk fakat sokağa çıkma yasakları nedeniyle katılamadık. Böylece sokağa çıkma yasağı Yaylalı’nın adil yargılanma hakkını da elinden almış oldu. Onlarca çocuğun askerler tarafından öldürüldüğü bir yer olan Roboski’de Yaylalı’nın militarizme karşı çıkışının devleti korkuttuğunu ve bu yüzden suç olarak değerlendirildiğini söyleyen Soysal “Roboski Katliamı’nın kendisi halkı askerlikten soğuturken bir vicdani retçiye böyle bir ceza verilmesi devletin politikasına aykırı bir durum. Yapmak istedikleri şey kişileri baskı altına alarak ses çıkarmalarını önlemek. Ama bu karar ya Yargıtay’dan, ya AYM’den ya da AİHM’den dönecektir” dedi.

Tek Türkiye kaldı
AİHM’in eski yargıçlarından ve CHP eski Milletvekili Rıza Türmen ise “Avrupa’da vicdani ret hakkını kabul etmeyen bir tek Türkiye kaldı. Oysa Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre askerlik yapmak istemeyen insanlara bir sivil hizmet alternatifi sunulmalı” dedi. Vicdani ret hakkının tanınmasıyla birlikte halkı askerlikten soğutmanın suç sayılmasının da ortadan kalkacağın vurgulayan Türmen, “Aksi takdirde Türkiye AİHM’de mahkum olmaya devam edecektir” diye konuştu. Türmen, vekilliği döneminde bu konuyla ilgili yasa tasarısı da hazırladığını, fakat bu tasarının Meclis gündemine getirilmediğini söylerken “Türkiye’de hükümet bunu ulusal bir mesele haline getiriyor. Bu tutum çok yanlış. Yeni anayasada Türkiye’nin bu durumdan mutlaka kurtulması lazım” dedi.