ABD’nin Venezuela’ya karşı uygulamaya koyduğu yaptırımlar ve kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Meclis Başkanı Juan Guaido’yu tanıması adımlarını Avrupa da hızla takip ediyor. Yedi AB ülkesinin Venezuela’da genel seçimlere gidilmesi için Maduro’ya tanıdığı sekiz günlük süre dolarken ABD’de ise Venezuela ordusuna “anayasa ve demokrasiyi savunmak adına” harekete geçme yani darbe çağrısı geldi. Venezuela Devlet […]

Halkın kararına güveniyorum

ABD’nin Venezuela’ya karşı uygulamaya koyduğu yaptırımlar ve kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Meclis Başkanı Juan Guaido’yu tanıması adımlarını Avrupa da hızla takip ediyor. Yedi AB ülkesinin Venezuela’da genel seçimlere gidilmesi için Maduro’ya tanıdığı sekiz günlük süre dolarken ABD’de ise Venezuela ordusuna “anayasa ve demokrasiyi savunmak adına” harekete geçme yani darbe çağrısı geldi. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise Bolivarcı devrimin 20. yıldönümünde, “Ulusal Kurucu Meclis, bu yıl içinde parlamento seçimleri düzenleyeceğini açıkladı. “Ben ülkenin yasama yetkisine güveniyorum. Halkın karar vereceği özgür ve garanti edilmiş parlamento seçimlerine gideceğiz” dedi.

Devrimin yirminci yılı

Devlet Başkanı Maduro, Venezuela’da 2 Şubat 1999’da Hugo Chavez öncülüğünde gerçekleştirilen Bolivarcı devriminin 20. yıl dönümünde Venezuela Birleşik Sosyalist Partisince (PSUV) başkent Caracas’ta düzenlenen mitingde konuştu. Chavez tarafından gerçekleştirilen devrime dikkati çeken Maduro, “20 yıl boyunca mücadele veren Bolivarcı halk görünmezdir. Ancak Venezuela için mücadele eden halk bugün burada.” dedi. 20 yıl önce de Chavez’in Venezuela halkını referanduma çağırdığını hatırlatan Maduro şu ifadeleri kullandı: “Daha önce hiç Venezuela halkının görüşüne başvurulmak için halk referanduma çağrılmamıştı. Komutan Chavez’in gelişiyle, Venezuela’nın politik hayatında derin bir demokratikleşmenin başlangıcı oldu.

parlamento seçimleri

Erken parlamento seçimleri düzenleneceğini açıklayan Maduro, “Ulusal çıkarlara hizmet eden farklı bir mücadelemiz daha var. Ulusal Kurucu Meclis, bu yıl içinde parlamento seçimleri düzenleyecek. Ben ülkenin yasama yetkisine güveniyorum. Halkın karar vereceği özgür ve garanti edilmiş parlamento seçimlerine gideceğiz” diye konuştu.

***

Öte yandan İngiliz basınının Venezuela ile ilgili yanlı haberlerini BBC önünde protesto edildi. Venezuela Devlet Başkanı Maduro’ya destek pankartı da açan kişiler, BBC başta olmak üzere İngiliz basınının emperyalizmin dili ile konuştuğunu ifade ederek, kendi kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Guaido’yu da kınadı.