‘Üretim Reformu Paketi’ denilen tasarının Meclis’ten geçmesiyle, kamu işyerleri ve 50’den az işçi çalıştıran az tehlikeli işyerleri için iş güvenliğiyle ilgili kritik yasa hükümlerinin uygulama tarihi yine ertelendi

Hani hedef ‘sıfır kaza’ydı?

Zeytinlik ve meraları ranta açacağı için kamuoyunda çok tartışılan, ‘Üretim Reformu Paketi’ olarak lanse edilen ‘Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’, önceki akşam Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Tepkiler üzere zeytinliklerle ilgili düzenlemeler tasarıdan çıkarıldı ancak, işçi ve emekçileri olumsuz etkileyecek düzenlemeler Meclis’ten geçerek yasalaştı.

Bu düzenlemelerin başında İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nda yer alan kritik maddelerin yürürlüğünün bir kez daha ertelenmesi geliyor. Yasanın “iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri” ile “iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin desteklenmesi” hükümleri, kamu işyerleri ile 50’den az çalışanı olan az tehlikeli işyerleri için 1 Temmuz 2017’de yürürlüğe girecekti. Bu işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği (İSG) uzmanı ile işyeri hekimi istihdamını zorunlu kılan bu yasa hükümlerinin yürürlük tarihi üçüncü kez ötelenerek 1 Temmuz 2020’ye ertelendi.

Öte yandan bu işyerlerinde söz konusu yasa hükümleri 2020’de yürürlüğe girse de patronların İSG uzmanı ile işyeri hekimi istihdam etmesi gerekmeyecek. Çünkü tasarıya yine AKP’li vekillerin önergesiyle eklenen bir diğer düzenlemeye göre, 50’den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde, aynı 10’dan az çalışanı olan işyerleri gibi, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri (işe giriş, periyodik muayeneler ve tetkikler hariç) patronlar veya patron vekilleri tarafından yürütülebilecek. Patronun bunun için kendisinin ya da görevlendirdiği bir çalışanının gerekli eğitimleri alması yeterli olacak. Bunun yanında, bu işyerlerinde işyeri hekimi istihdam edilmesi de gerekmeyecek, aile hekimleri ve kamu sağlık hizmeti sunucularından hizmet alınabilecek.

‘Gösterişten ibaret’
İşçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesi yürütenler ve uzmanlar, bu düzenlemelerin zaten ardı arkası kesilmeyen kazaları ve iş cinayetlerini daha da artıracağı görüşünde. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nden Erkan Arslan, BirGün’e yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “Bu düzenlemelerle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bir ay önce başlattığı ‘Hedef sıfır kaza’ kampanyasının gösterişten ibaret olduğu açığa çıktı. Bu işyerlerinde de ciddi oranda kazalar yaşanıyor. İşverenlerin İSG uzmanı istihdam etme zorunluluğunun ortadan kaldırılması kazaları artıracaktır.”

İSG dernekleri Bakanlıkla görüşecek
İş sağlığı ve güvenliği uzmanları da düzenlemeye tepkili. Tüm İş Sağlığı ve Güvenliği Dernekleri Federasyonu (TİSGFED), Ege İSG Platformu, Marmara İSG Platformu ve Anadolu İSG Platformu, 13-14-15 Haziran’da Meclis’e gelerek tüm partilerden 32 milletvekiliyle görüşmüş, itirazlarını dile getirmişti. İSG uzmanları, tasarının tekrar komisyona çekilmesi mümkün görünmediğinden, erteleme hükümlerinin en azından kamu işyerlerini kapsamamasını ve kanunun uygulanmasını düzenleme (2020’den önce yürürlük dahil) konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki verilmesini talep etmişti. Görüşmelerde AKP’lilerin bu taleplere olumlu yaklaşmasına karşın, düzenleme hiçbir değişiklik yapılmadan Meclis’ten geçirildi.

TİSGFED Genel Başkanı Ceyhun Targın, BirGün’e yaptığı açıklamada, düzenlemenin aynen kabul edilmesinden üzüntü duyduklarını ifade ederek, bugün dernekler olarak Çalışma Bakanlığı’yla görüşeceklerini söyledi.