Harmandalı Geri Gönderme Merkezinde çıkan yangında bir mülteci hayatını kaybetti. Avukat Güler, yaşanan ölümün göz göre göre geldiğini söyledi.

Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde yangın: 1 mülteci hayatını kaybetti

Berkay SAĞOL

İzmir'in Çiğli ilçesinde bulunan İzmir İl Göç İdaresi Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde akşam saatlerinde yangın çıktı. Mültecilerin bulunduğu 5'inci katta çıkan yangında bir kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden kişinin 21 yaşındaki Suriye uyruklu Ahmed Maslem'in olduğu belirtildi. Yangının çıkış sebebinin belirlenmesi ile ilgili soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonundan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Deman Güler BirGün’e yaptığı açıklamada, İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu'ndan 4 avukatla şu anda Geri Gönderme Merkezi'nde bulunduklarını söyledi. Güler, "Hayatını kaybeden kişiyi az önce önümüzden cenaze aracıyla çıkardılar. Biz henüz içeri giremedik, yetkili biriyle görüşmeyi bekliyoruz. Savcı delillerin toplanması için talimat verdi" dedi.

Deman şunları kaydetti: "Biz 40 defa, 50 defa uyardık. 'Geri Gönderme Merkezleri'ni denetime açın, buraları kontrol etmek istiyoruz' dedik. Burada bu şekilde işleyiş olduğu sürece ölümlerin olacağını da söyledik. Bu yaşanan ölüm resmen göz göre geldi. İnsanlar hala içeriden bağırıyorlar. Bu yaşananlar bu topluma, İzmir'e yakışmıyor. Bu ölümden en başta iktidar ve yancıları, sonrasında ise Avrupa Birliği dahil herkes sorumludur."

İZMİR VALİLİĞİ: ODADAN ÇIKMA İMKANI OLMASINA RAĞMEN ÇIKMADI

İzmir Valiliği ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde ilk belirlemelere göre elektriklerin kısa devre yaptırılması sonucu çıkan yangında hakkında İl Emniyet Müdürlüğünce 31 Mayıs'ta "uyuşturucu madde bulundurma ve resmi belge düzenlenmesinde yalan beyan suçlarından" işlem yapılan Suriye uyruklu kişinin hayatını kaybettiği ifadelerine yer verildi.

"Yabancının odadan çıkma imkanının olmasına rağmen, çıkmadığı" ve "madde bağımlısı olması nedeni ile" olayın intihar olabileceği değerlendirildiği belirtilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Yangına ilk müdahale güvenlik görevlileri tarafından yapılmış ve itfaiyeye haber verilmiştir. İtfaiye geldikten sonra yangın kontrol altına alınmış, katta bulunan diğer yabancılar güvenlik ve jandarma personelinin koordinesiyle güvenli bölgeye tahliye edilmiştir. Olaya müdahale eden iki güvenlik görevlisi dumandan etkilenmeleri sebebiyle hastaneye kaldırılmıştır. Güvenlik görevlilerinin sağlık durumu iyi olup hastanede tedavileri devam etmektedir. Olayla ilgili savcılık tahkikatı sürdürülmektedir."