Marmara Depremi'nin üzerinden 8 yılı aşkın süre geçmesine rağmen Kocaeli'deki 50 hasarlı binada sorun çözülemedi. Binalarda oturanlar ölüm korkusuyla yaşıyor

Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan, ıg Ağustos 1999'da saat 03.02'de meydana gelen ve yaklaşık 45 saniye süren 7,4 büyüklüğündeki deprem Kocaeli, Gölcük, Düzce, Sakarya, Yalova ve Bolu'da büyük can ve mal kaybı ile yıkıma neden oldu. Marmara Depremi'nden en fazla etkilenen Kocaeli'de 9 bin 477 kişi yaşamını yitirdi, 9 bin 881 kişi de yaralandı. 35 bin 180 konut, 5 bin 770 işyeri yıkıldı ya da ağır hasar gördü. 40 bin 757 konut, 6 bin 57 işyeri orta, 45 bin 86 konut ve 6 bin 128 işyeri de hafif hasarlı olarak kayıtlara geçti.

PROGRAMDA AMA YIKILAMIYORLAR
Depremin ardından yaralar sarıldı, yıkılan kentler yeniden kuruldu, ancak 50 ağır hasarlı binayla ilgili bir girişimde bulunulamadı. Ağır hasarlı oldukları ve yıkım kapsamında bulundukları için 5216 sayılı Büyük-şehir Belediyesi Kanunu'nun 7. maddesine istinaden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen 50 binadan 3'ü davaların sürmesi, 4'ü tescilli ve tarihi eser niteliğinde olmasından dolayı yıkılamadı.

23'ü kent merkezinde, 9'u Derince'de, 5'i Gebze'de, 3'ü Gölcük'te, 2'si Körfez ilçesinde ve ı'i de Kandıra'da olmak üzere toplam 43 bina ise belediyenin bir süre önce açtığı ihaleye katılım olmamasından dolayı yıkılamıyor. Belediye, söz konusu binaların yıkımı için 23 Kasım'da yeni bir ihaleye hazırlanıyor.

Bu arada ağır hasarlı olmasına rağmen bazı binalarda oturanların bulunduğu öğrenildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin ağır hasarlı binaların boşaltılması için ilgililere tebligat yapmasına rağmen, oturanlar barınacakları yer olmamasından dolayı bu su, elektrik ve doğalgaz bağlantısı olmayan bu binaları terk etmiyorlar.

AĞIR HASARLI BİNALARDA OTURUYORLAR
Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası Aykut Bozkurt, davalar bittikten sonra ağır hasarlı binaların yıkılacağına inandığını belirterek, "Bu binalarda yaşayanlar olduğu ileri sürülüyor. Şayet doğruysa bu kişiler, polis ve jandarma gücüyle tahliye edilmeli. Bu binalara iskan ruhsatı verilmesi söz konusu değil iskâna kapatılmaları lazım" dedi.

ONARILMAMIŞ 364 ORTA HASARLI BİNA VAR
Bu arada Kocaeli'de, orta hasarlı olup halen onarım ve güçlendirme işlemi yapılmamış 364 bina bulunuyor. Buralarda oturanların iskân ruhsatını alabilmeleri için binaların onarımını ve gerekli güçlendirmeleri 31 Aralık'a kadar yapmaları gerekiyor. Bu sürenin sonunda onarılmayan ve güçlendirilmeyen binalar ağır hasarlı kapsamına alınıp yıkılacak.