Referanduma damgasını vuran hukuksuzluklara tepki gösteren emek örgütleri, halkın iradesine gölge düşürüldüğüne dikkat çekti, "Memleketin ve işçilerin geleceği için 'Hayır' demeye devam ediyoruz" dedi

‘Hayır’a devam ediyoruz

Anayasa referandumuna damgasını vuran ihlal ve hukuksuzluklara emek örgütlerinden de tepki geldi. Sendikalar ve meslek örgütlerinden yapılan açıklamalarda referandum sonuçlarının şaibeli olduğuna ve halkın iradesine gölge düşürüldüğüne dikkat çekilerek, “Memleketin ve işçilerin geleceği için ‘Hayır’ demeye devam ediyoruz” denildi.

Meşruluk sağlanmadı

DİSK’ten yapılan açıklamada, referandum sürecinin son aşamasına, oy verme ve sayım aşamasına dair itirazların ve şüphelerin sonuçları değiştirebilecek nitelikte olduğuna dikkat çekildi. Özellikle mühürsüz zarfların geçersiz sayılmasına ilişkin yasa maddesi yok sayılarak hukukun ayaklar altına alındığını belirten DİSK Yönetim Kurulu, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

“Tüm itirazlar ve şüpheler bir yana bırakılsa bile, ortaya çıkan tablonun köklü bir anayasa değişikliği ve parlamenter rejimin değiştirilmesi için meşruluk sağladığı iddia edilemez. Temel özelliği toplumsal mutabakat olan anayasa oluşumu için gerekli toplumsal uzlaşma kesinlikle oluşmamıştır. Türkiye’de bu kapsamdaki bir anayasa oylamasına şimdiye dek verilmiş en zayıf destek söz konusudur.”

Sonuç olarak yaşananın bir zafer veya yenilgi değil, derinleşen bir kutuplaşma ve ortak yaşam iradesinin zayıflaması olduğuna işaret edilen açıklamada, “Referandum sonuçları, meclis aşamasından 16 Nisan’a kadar süren adaletsiz, eşitsiz, hukuksuz, manipülasyona dayalı kampanya sürecinden bağımsız düşünülemez. Seçmenlerin bilgilenme olanaklarının ortadan kaldırıldığı, kamu kaynaklarının pervasızca kullanıldığı, işçilerin ve kamu çalışanlarının oy tercihlerinin türlü baskılarla tahakküm altına alındığı bir kampanya sürdürülmüştür” denildi.

Cesur insanlarımızı kutluyoruz

Açıklamada, tüm bu olumsuz ve eşitsiz koşullara rağmen halkın özverisi, cesareti ve dayanışma ruhuyla sürdürdüğü ‘Hayır’ kampanyasının Türkiye ve dünya demokrasi tarihine geçecek nitelikte olduğu belirtildi: “DİSK halkın ‘Hayır’ iradesinin bir parçası olmaktan onur duymaktadır. DİSK memleketin ve işçilerin geleceği için bundan sonra da dikta heveslilerine, sermaye saldırılarına, savaşa ve adaletsizliğe ‘Hayır’ demeye devam edecektir. Referandumda hayır oyu veren cesur insanlarımızı DİSK olarak kutluyoruz.”

Halkın vicdanında ‘Hayır’ kazanmıştır

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, “Anayasa değişikliğinin ülkemize istikrar getirmeyeceği daha ilk günden görülmüştür. Hayır, Türkiye halkının vicdanında kazanmıştır” ifadelerini kullandı.

Koramaz, yaptığı yazılı açıklamada, bu halk oylamasının demokratik koşullarda yapılmadığının altını çizerek, “Nihayetinde bu referanduma birçok usulsüzlük ve adaletsizlik de damgasını vurmuştur. Yüksek Seçim Kurulu’nun mühürsüz oy zarflarının iptaline yönelik kanun hükmünü iktidarın istemi üzerine uygulamaması, 2,5 milyon oy üzerinde şaibe yaratmıştır. Bütün olumsuzluklara karşın bu referandum süreci, ülkemizde demokratik duyarlılıkların geliştiğini, toplumun en az yarısının mevcut gidişe hayır dediğini, özgür, yasaksız, baskısız, adil ve demokratik koşullarda bir seçim yapılabilse ‘Hayır’ın kazanacağını göstermiştir” dedi.

Halkın iradesine gölge düşürüldü

KESK’e bağlı Eğitim Sen de referandum sonuçlarının şaibeli olduğunu vurgulayarak, “Siyasi baskılar ve hukuk dışı kararlar halkın iradesine gölge düşürmüştür!” açıklaması yaptı. Açıklamada, şöyle denildi: “OHAL koşullarında ve devletin yoğun baskısı altında gerçekleştirilen referandum sonucunu belirleyen ‘halkın iradesi’ değil, siyasi iktidarın, devlet kurumlarının, özellikle de Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) hukuk dışı tutum ve kararları olmuştur. 16 Nisan referandumu, YSK’nın kanuna aykırı bir şekilde almış olduğu skandal karar nedeniyle şaibeli olarak tarihe geçmiş, hukuken geçerliliği tartışılır ve halkın vicdanında kabul görmeyen bir referandum olmuştur.”