Hayvancılık artık yapılacak iş değil

Ekonomi Servisi

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Yakacık köyünde, büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin sorunlarını dinledi. Gürer’e dert yanan Osman Başer yemdeki fahiş fiyat artışlarından yakınarak, “1 Kg karkas et satıp 25 Kg yem alamıyoruz. 50 kiloluk yemin torbası bir yılda 120 liradan 300 liraya çıktı. Hayvancılık, yapılacak bir iş olmaktan çıktı” dedi. Aynı zamanda çiftçi olarak bazı yemleri kendisinin ürettiğini bu nedenle de yonca ve diğer ekili yemi parayla satın alan yetiştiricilere göre bir nebze olsun daha şansı olduğunu belirten Başer, “Yemin bir kısmını kendimiz yetiştiriyoruz. Bu sene biraz idare ettik ama seneye edemeyiz. Yemi tam olarak veremediğimiz için süt verimi de yarı yarıya düştü. Hayvan nasıl bakarsan o kadar karşılık alıyorsun” dedi.

300 kg ağırlığının üzerindeki hayvanlar için 2 bin 500 lira tutarında kesim parası yardımı yapıldığını belirten Başer, “Hayvanlar iyi beslenmediği ve yeterli kiloyu almadığı için çoğu besici bu destekten faydalanamıyor. Dana desteğine de belirli bir yaş kriteri getirdiği için 15 danadan sadece 7’sine destek alabildik.” diye konuştu.

SÜT İNEKLERİ KESİME GİDİYOR

CHP'li Gürer ise süt inekçiliği ile uğrayan yetiştiricilerin önemli bir kısmının ineklerini beslemekte zorlandığı için hayvanlarını kesime göndermek zorunda kaldığına dikkat çekti. Süt ve et konusunda İktidarın uygulamalarında denge tuturamadığına vurgu yapan Gürer, süt ve etten mamül ürün fiyat artışı tüketiciyi mağdur ettiği gibi besici, süt inekçiliği yapan da bu artıştan yeterli pay alamıyor hayvancılık yapan da son tüketici de aynı kaderi paylaşıyor. Üreten kazanamıyor. Tüketen yüksek fiyatla ürüne eremiyor. 20 yıldaki hataların bedeli vatandaşa ödetiliyor. Meralar tüketiliyor.” dedi.