MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe göre, ‘Bakanlığın uygun bulduğu nitelikli okullar’da yabancı dil hazırlık sınıfları açılabilecek. Cep telefonu ve tablet gibi bilişim araçlarının ders dışı kullanımı öğretmen iznine tabi olacak

Hazırlık sınıfında da ‘nitelikli’ ayrımı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ni yeniden düzenledi. Tüm tepkilere karşın liseleri nitelikli-niteliksiz diye ayıran Bakanlık, şimdi de sınavla öğrenci alan okullar ile sınavsız öğrenci alan okullar arasında eşitsizlik yaratacak bir uygulamaya imza attı. Proje okullarda var olan hazırlık sınıfları için yeni bir çalışma başlatıldı. Yönetmelikte yapılan değişik ile sınavla öğrenci alan ‘nitelikli’ liselerde hazırlık sınıfları açılması için harekete geçildi. Değişiklik ile ayrıca, öğrencilerin cep telefonu ve tablet gibi elektronik araçlarını kullanımı öğretmen iznine bırakıldı.

Bakanlığın, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığı düzenleme ile “Hazırlık sınıfları, disiplin maddeleri, okullarda bilişim araçlarının kullanımı, Araştırma, Geliştirme, Eğitim ve Uygulama Merkezi” ve “e-Portfolyo çalışmaları” yeniden ele alındı.

UYGUN GÖRÜLEN OKULLARA

Yönetmelikte öne çıkan değişiklik, ‘nitelikli’ liseler için öngörülen hazırlık sınıfları oldu. Bakanlıkça uygun görülen liselerde hazırlık sınıfı açılabileceği belirtildi. Yönetmelikte hazırlık sınıflarına yönelik değişiklik, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, “Herkes ihtiyacı kadar dil öğrenecek” sözlerini akıllara getirdi.

Yönetmelik kapsamında, “Tüm dersler için iki performans uygulaması”na geçildi. Buna göre, öğrencilerin performansının belirlenmesine getirilen kriterlerden biri, “Çalışma”, diğerleri ise “Derse hazırlık, devam, aktif katılım ve örnek davranışlar” oldu.

Bakanlık, okullarda uygulanacak disiplin kurallarını da yeniden ele aldı. Ses ve görüntü kaydı yapma özelliği olan elektronik aletlerin ders dışı kullanımı öğretmenlerin iznine bırakıldı. Öğrencilerin pansiyon ve özel durumları haricinde okullarda bilişim araçlarını kullanımına ilişkin “Öğrencilerin eğitim ortamlarına bilişim araçlarıyla girmemesi esastır” maddesi yönetmeliğe eklendi. Okul yönetiminin ya da öğretmenlerin izni dışında yanında bilişim aracı bulunduran öğrencilerin kınama cezası ile cezalandırılacağı belirtildi.