HDP, bir kişinin katledildiği HDP İzmir il binasına yönelik saldırıya ilişkin basın açıklaması gerçekleştirmek üzere Şişhane’de toplandı. Çok sayıda demokratik kitle örgütü, siyasi parti ve sendikalar “Fazişme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. HDP İstanbul İl Eş Başkanı Elif Bulut, "Deniz arkadaşımız 88 kadının ismlerinin asılı olduğu bir binada katledildi. Belki o isimleri asarken bir parçasını tuttu" dedi.

HDP İzmir il binasına yönelik saldırı Şişhane'de protesto edildi

MERAL DANYILDIZ

HDP İzmir il binasına yönelik düzenlenen ve bir kadının katledildiği silahlı saldırıya tepki göstermek amacıyla HDP İstanbul İl Örgütü, demokratik kitle örgütleri, meslek örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler; İstanbul’daki Taksim Şişhane’de bir araya geldi. Olay sabah 10.30 sıralarında gerçekleşti.

88 KADININ İSMİNİN OLDUĞU BİNADA ÖLDÜRÜLDÜ

“Öfkeliyiz, üzgünüz ama öfkemiz üstünlüğümüzden fazla” denilen açıklamada HDP İstanbul İl Eş Başkanı Elif Bulut şunları kaydetti: “Sizlere bu şekilde merhaba demek istemezdik. Deniz arkadaşımız 88 kadının ismlerinin asılı olduğu bir binada katledildi. Belki o isimleri asarken bir parçasını tuttu. Yarın başımıza ne geleceğini bilmiyoruz. Biz yönetilmiyoruz, onlar kendilerini yönetiyorlar, bu ülkede kim ölmüş, kim kalmış kimsenin zerre kadar umrunda değil” dedi.

hdp-izmir-il-binasina-yonelik-saldiri-sishane-de-protesto-ediliyor-888845-1.

KATİLLER ELLERİNİ SALLAYARAK GİRİYOR

Bulut, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bundan nemalanıyorlar. Her binalarımızın dibinde panzerler beklerken, binalarımızın önüne araçlarını dikerler, katil ya da katiller ellerini kollarını sallaya sallaya geliyorlar. O esnada müdahale edilmiyor. Bunu tercih ediyorlar. Bu ülkenin siyasetinde kan döktürmek istiyorlar. “

İstanbul il Eş Başkanı Erdal Avcı da, 100 yıldır aşina olunan klasik katliam senaryolarının İzmir’de sergilendiğini söyledi. Güvenlik önlemiyle binaların önünde 24 saat kayıt yapıldığını kaydeden Avcı, “Devlet nasıl ki Suruç’ta bu katliamları engellememişse, bugün de bunu gördük. Katilin fotoğraflarından özel eğitildiği, özel yönlendirildiği, katliamın bilinçli şekilde yapıldığını biliyoruz” ifadelerini kullandı. Avcı, saldırı hakkında ‘çatışma’ diyen yayın organlarına ilişkin “Bu pisliğe bugün kendine gazete, yayın organı diyen tetikçiler de alet olmuştur. Çatışmalar demişlerdir. Katliamı meşrulaştırmaya çalışmışlardır. Direneceğiz. Direnişin nasıl kazanıldığını bu katil sürüsüne öğreteceğiz. Deniz Poyraz şahsında dik çökmeyeceğimizi, boyun eğmeyeceğimizi, Poyraz’ın annesinin il binası önündeki dik duruşuna sahip çıkacağız” dedi.

SALDIRILARA KARŞI BİR ARADAYIZ

SOL Parti MYK Üyesi Deniz Demirdöğen, "İktidar sahipleri, savaş politikalarıyla, saldırılarla, katliamlarla, zorbalıkla bizlere diz çöktüreceğini düşünüyor. Bugün bu katliam karşısında yurdun birçok noktasından sesleniyoruz. Diyoruz ki; Emekten yana olanlar, barıştan yana olanlar, kardeşlikten yana olanlar bir arada. Bizler bir arada yaşamı savunmaya devam edeceğiz. Tüm saldırılara rağmen yan yana, omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

POLİS MÜDAHALESİ

Şişhane Meydanı'ndaki eylemin ardından dağılan kitleye polis müdahale etti.

BİR KADIN KATLEDİLDİ

HDP’nin İzmir bürosuna baskın yapan Onur Gencer isimli saldırgan üç el ateş açmasının ve camları kırmasının ardından binayı yakmaya çalıştı. Olayda saldırgan gözaltına alınırken, parti binasında görevli olan Deniz Poyraz isimli kadın çalışanın öldürüldüğü belirtildi. Parti yetkilileri öncesinde bir parti görevlisinin saldırgan tarafından rehin alındığını da açıklamıştı.

İKTİDAR HEDEF GÖSTERMİŞTİ

Saldırıya karşı bir araya gelen çok sayıda kişi yoğun polis ablukası altında Taksim Şişhane’de toplandı. Şişhane Meydan’a açıklama için yürümek isteyen gruba polis bir süre izin vermedi. Kitle, ardından kısa bir sürenin ardından meydana geçiş yaptı.