HDP'den iki dönem milletvekilliği yapan Garo Paylan, 14 Mayıs'taki seçimlerde aday olmamasına ilişkin, "Türkiye ve dünyadaki milyonlarca Ermeni de tam bir mutabakatla devam etmemi arzuluyordu. Bu konuda belki bir pozitif ayrımcılık uygulanabilirdi" dedi. Paylan, aday eleştirilerinin seçim sonrasına bırakılması gerektiğini de söyledi.

HDP'li Paylan'dan 2 dönem kuralı açıklaması: Pozitif ayrımcılık uygulanabilirdi

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Meclis'te geçirdiği 8 yılı anlattı. Paylan, partideki iki dönem kuralının esnetilmesine ilişkin "Belki pozitifi ayrımcılık uygulanabilirdi" derken Ermeni bir milletvekili adayının listelerde yer alınmamasının 'ciddi bir eksiklik' olduğunu ifade etti. 

Meclis'te geçirdiği yılları Artı Gerçek'ten Seda Taşkın'a anlatan Garo Paylan, 'Ermeni vekil' olarak seçildiğini ancak kimliğine hapsolmadığını söyledi. Memleketin bütün sorunlarıyla ilgilendiğini ifade eden Paylan, "Toplumun geniş kesimlerinde saygı uyandırdığımı görmek bana gurur veriyor. Aday olmadığımı öğrenen herkesin devam etmemem konusunda üzüntü belirtmesi ve yaptıklarıma karşı gösterdikleri teveccüh beni duygulandırıyor" dedi.

2 dönem kuralı nedeniyle tekrar aday olamadığını hatırlatan Paylan, kuralın bazı HDP'liler için esnetildiğini belirterek "Belki bir pozitif ayrımcılık uygulanabilirdi" dedi:

"Bu açıklama yeniden aday olmam konusunda tüm kamuoyunda ciddi bir beklenti yarattı. Bu beklenti karşılanamadı. Türkiye ve dünyadaki milyonlarca Ermeni de tam bir mutabakatla devam etmemi arzuluyordu. Bu konuda belki bir pozitif ayrımcılık uygulanabilirdi. Ancak herkesten ricam, o aday oldu, bu aday olmadı eleştirilerini seçim sonrasına bırakıp partimizin başarısına odaklanmamızdır."

"CİDDİ BİR EKSİKLİK"

Garo Paylan, Ermeni bir adayın listelerde yer almamasının ciddi bir eksiklik olduğunu dile getirdi:

"Milletvekili aday listelerimizde bir Ermeni’nin olmaması partim adına elbette ciddi bir eksikliktir... Partimin bir Ermeni adayının olmaması ve çoğulcu kimliğinin silikleşmesi elbette eksikliktir. Bu handikabı gidermek ve çoğulcu siyasetin tahkimi için seçimden sonra partimle birlikte çaba göstereceğim."