HDP: Öcalan’ın süreçlere dahil olmasının yolu açılmalı

Abdullah Öcalan'ın dün avukatları tarafından iletilen mesajlarının ardından Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) yapılan açıklamada, “İlgili çevreler sorunları müzakere, çözüm ve diyalog yoluyla çözmek istiyorlarsa öncelikle yapmaları gereken, İmralı’ya yönelik tecrit politikasına son vermek ve Öcalan’ın bu süreçlere dahil olmasını sağlamanın yolunu açmaktır” dendi.

T24'ün haberine göre HDP Sözcüsü Günay Kubilay, HDP Genel Merkezi’nde düzenlediği haftalık basın toplantısında konuştu.

'ÖCALAN'IN DEVREDE OLDUĞU SÜREÇLERDE BARIŞ İKLİMİ YARATILDI'

Kubilay, yaşanan son gelişmeler ve Öcalan’ın mesajlarıla ilgili şunları söyledi:

“Bu kritik eşikte Öcalan ile avukatlarının görüşmüş olması önemli bir gelişmedir. Görüşmenin içeriğinden ve taşıdığı anlamlardan bağımsız olarak, tecrit insanlık dışı bir uygulamadır, ailesi ve avukatlarının Sayın Öcalan ile görüşmesi temel bir haktır. Konjonktürel siyasi gelişmelere göre engellenmesi kabul edilemez.

2 Mayıs’tan itibaren yapılan dört görüşme sonrası avukatlarca kamuoyuna açıklanan görüşler, Öcalan’ın görüş ve önerileriyle demokratik siyaset sürecine katılımının sorunların diyalog ve müzakere yoluyla çözümüne dair azami düzeyde katkı sunacağını göstermiştir.

2013-2015 yılları arasında yaşanan gelişmeler, Öcalan’ın devrede olduğu süreçler Türkiye için barış ikliminin yaratıldığı dönemlerdir. İlgili çevreler sorunları müzakere, çözüm ve diyalog yoluyla çözmek istiyorlarsa öncelikle yapmaları gereken, İmralı’ya yönelik tecrit politikasına son vermek ve Öcalan’ın bu süreçlere dahil olmasını sağlamanın yolunu açmaktır.”