İktidarın HDP’yi hedef gösterme politikası yine kanla sonuçlandı. Partinin İzmir il binasını basan silahlı saldırgan parti üyesi Deniz Poyraz isimli kadınıkatletti. Saldırgan ifadesinde “Başkaları olsaydı onlara da ateş ederdim” dedi. HDP Eş Genel Başkanı Sancar, binada yaklaşık 40 kişilik toplantının son anda ertelendiğini açıkladı. Saldırıya ülkenin dört bir yanından tepki yağarken demokratik kitle örgütleri, “Omuz omuza direneceğiz” vurgusu yaptı.

Hedef aldıkça kan akıyor

Aycan KARADAĞ

Kitle desteği eridikçe saldırı ikliminden beslenen Saray ittifakının HDP başta olmak üzere muhalefeti hedef gösterme politikaları kanla sonuçlanıyor. Partinin İzmir’in Konak ilçesinde bulunan il binasına düzenlenen silahlı saldırıda, 38 yaşındaki Deniz Poyraz isimli kadın öldürüldü. Üç el ateş açan ve partinin camlarını kıran saldırgan, binayı yakmaya çalıştı. Gözaltına alınan 27 yaşındaki Onur Gencer isimli saldırganın sosyal medya hesabından ‘intikam’ mesajları verdiği, Suriye’de bulunduğu ve atış talimi yaptığı anlara ilişkin fotoğraflar paylaştığı ortaya çıktı. Gözaltına alınan saldırgan “Kimse ile bir bağlantım yok. PKK’dan nefret ettiğim için binaya girdim, rastgele ateş ettim” dedi. Savcılıktaki ifadesinde ise “Başka kişiler olsaydı onlara da ateş edecektim” ifadelerini kullandı. Deniz Poyraz’ın, partide çay servisi yapan annesi Fehime Poyraz rahatsızlandığı için bir günlüğüne onun yerine işe geldiği belirtildi.


Valilik, saldırganın 'eski bir sağlık çalışanı olduğunu' duyurdu. HDP’den yapılan açıklamada ise "İzmir'de Deniz Poyraz yoldaşımız İzmir İl Binamızı 24 saat gözetleyen polislerin gözetimde katledildi. Dün Sincan’da görülen Kobane Kumpas davasında yapılan provokasyon provası sonucu bugün bu saldırının gerçekleştirilmesinin amacı ve mesajı bellidir” denildi. HDP, olayın azmettiricilerinin iktidar ve İçişleri Bakanlığı olduğunu söyledi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise "Bugün parti binamızda 40 kişinin katılacağı bir toplantı vardı. Son anda iptal oldu. Katilin amacı katliam yapmaktı. Saldırının asıl hedefinin HDP olmadığını herkesin daha açık görmesi ve dile getirmesi gerekiyor. Yapılmak istenen bellidir; bir kaos planı, bir iç çatışma hesabı devreye sokulmuştur. Biz bunun farkındayız” diye konuştu.

DAHA NE KADAR GENÇ ÖLECEK?

Parti binası önüne gelen Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz acısını, “Kızımı görmemi engelliyorlar. Ne hakkınız vardı çocuğumu öldürdünüz, daha ne kadar genç ölecek? Kimse beni susturmasın. Deniz Gezmiş'in ismini Deniz'e koymuştum. Deniz bir gitti bin tane gelecek” sözleriyle paylaştı. HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ise BirGün’e yaptığı açıklamada, “Saldırgan il binamızın içine girdiğinde sadece çalışan arkadaşımız vardı. Onu rehin alıp binanın içinden sokağa ateş açtı ve binamızı ateşe verdi. Rehin alınan arkadaşımız katledildi. Polis sürekli partinin karşı kaldırımında duruyordu, orada bir çadırı vardı. Buna rağmen bu saldırı gerçekleşti” diye konuştu. HDP MYK Üyesi Mahfuz Güleryüz de “Bizi her gün hedef gösterdiler. Biz gelecekler ve bizi katledecekler diye her yerde anlattık. Bugün gelen kişi toplu bir katliama gelmişti. Tesadüfen içeride yalnızca bir tane kadın arkadaşımız oradaydı ve onu katletti” açıklamasını yaptı.

KAN SİYASETİNDEN NEMALANIYORLAR

Olayın ardından HDP binalarının önüne gelen yüzlerce yurttaş saldırıya lanet okurken İzmir ve İstanbul başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında protesto gösterileri düzenlendi. İstanbul’daki demokratik kitle örgütleri Taksim Şişhane’de bir araya geldi. “Deniz Poyraz ölümsüzdür faşizme karşı omuz omuza, katiller halka hesap verecek” sloganları atan kitle saldırıyı protesto etti. Grup adına yapılan açıklamayı HDP İstanbul İl Örgütü Başkanı Elif Bulut okudu. “Öfkeliyiz, üzgünüz ama öfkemiz üstünlüğümüzden fazla” diyen Bulutşunları kaydetti: “Deniz arkadaşımız 88 kadının isimlerinin asılı olduğu bir binada katledildi. Bu ülkenin siyasetinde kan döktürmek istiyorlar” ifadeleri yer aldı. Açıklamanın ardından kitleye yönelik polis müdahalesinde gözaltılar yaşandı. İzmir’de HDP binasına gelen yüzlerce yurttaş dayanışma mesajı verdi. “Bizim önümüzde diz çökeceksiniz diyenlere karşı asla boyun eğmedik” diyen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü de saldırıya tepki gösterdi. Diyarbakır, Van, Urfa, Adana gibi pek çok kent merkezinde de saldırıyı kınayan eylemler düzenlendi.

***

hedef-aldikca-kan-akiyor-889010-1.

Israrla bir arada yaşamı savunacağız

Sendikalar, meslek odaları, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri de iktidarın sorumluluğuna işaret ederek saldırıya tepki gösterdi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz: HDP İzmir il binasını hedef alan silahlı saldırıyı kınıyor, saldırıda hayatını kaybeden Deniz Poyraz’ın yakınlarına ve tüm HDP camiasına başsağlığı diliyoruz. Bu saldırı, sadece HDP il binasını ve HDP örgütlülüğünü değil, bu ülkede demokrasiden, barıştan, kardeşlikten yana tüm toplum kesimlerini hedef almaktadır.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Arzu Çerkezoğlu: Kışkırtıcı, ayrıştırıcı siyasetle iktidarı koruma yolu Türkiye’yi karanlığa sürüklemeye devam ediyor. İzmir HDP binasını hedef alan ve Deniz Poyraz’ın öldürülmesiyle sonuçlanan saldırı, demokrasiyi ve geleceğimizi hedef almaktadır. Saldırıyı lanetliyor, başsağlığı diliyoruz.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu: İzmir’de HDP il binasına yönelik bu sabah gerçekleşen saldırıyı, bu saldırıya zemin hazırlayan söylem ve politikalar kınıyor, saldırıda yaşamını yitiren Deniz Poyraz’ın ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: HDP’nin İzmir İl Merkezine yapılan ve bir kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının demokratik, parlamenter sisteme yönelik bir amaç taşıdığı açıktır. Türkiye’de yaratılan kirli siyaset ortamında şiddeti teşvik edenler, en az şiddet uygulayanlar kadar sorumludurlar.

SOL PARTİ: HDP İzmir il binasına yapılan saldırıyı kınıyoruz. Bu saldırı HDP’yi hedef gösteren, nefret ve düşmanlık dilinin bir sonucudur. Bir arada yaşamı tahrip eden etnik ayrıştırmaya, baskı ve saldırılara karşı kardeşlik için omuz omuza.

SOL Parti MYK Üyesi Deniz Demirdöğen ise “Bu katliam karşısında yurdun birçok noktasından sesleniyoruz: Emekten yana olanlar, barıştan yana olanlar, kardeşlikten yana olanlar bir arada. Tüm saldırılara rağmen omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz” açıklaması yaptı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu: HDP İzmir il binasına yapılan saldırıyı lanetliyorum. Hayatını kaybeden Deniz Poyraz’a Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Bu senaryoyu daha önce yaşadık, bu kez halkımız yutmaz. Uyarıyorum, kimse bu provokasyonlardan medet ummasın! Bakalım bu olaylar ileride hangi videonun konusu olacak.

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz: Tetikçinin kim olduğundan öte nereden güç aldığı ve hangi siyasal iklime sırtını dayadığı sorgulanmalıdır. Öyle ki aylardır HDP iktidar blokunun hedefinde bulunuyor. Hükümet sözcüleri her ağızlarını açtıklarında HDP’nin kapatılması için talimat üzerine talimat yağdırıyor.”

Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttük: HDP’ye yapılan bu saldırı kabul edilemez. Sorumlular bir an önce hesap vermelidir. Saldırılara karşı HDP’nin yanındayız. Geçmiş olsun.

Türkiye Komünist Partisi: Saldırıdan AKP temsilcileri ve İçişleri Bakanlığı sorumludur. Dayanışma içinde olacağız.
Türkiye İşçi Partisi (TİP): İktidarın kirli eylemlerine ve gözdağına teslim olmayacağız.

Saldırıyı ayrıca İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra DEVA Partisi ve Gelecek Partisi temsilcileri de kınadığını duyurdu.

***

Erdoğan, Akşener için ‘bunlar iyi günleriniz’ demişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında Rize’de provokasyona uğrayan İYİ Parti lideri Meral Akşener’ için “Gelin hanım beni Netanyahu’nun yanına koyuyor, onun ardından memleketim Rize’ye gidiyor. Gelin hanıma gayet güzel bir ders veriliyor. Dua et çok ileriye gitmiyorlar, bunlar iyi günleriniz” ifadelerini kullandı. Partisinin meclis grubunda konuşan MHP Lideri Devlet Bahçeli ise TİP Milletvekili Ahmet Şık’ın dokunulmazlığının kaldırılması gerektiğini söylerken “Bu devlet katil olsaydı, bulunduğu yer TBMM değil mezarlık olurdu” ifadelerini kullandı. Öte yandan aralarında Gelecek Partili Selçuk Özdağ, Gazeteci Levent Gültekin, Milletvekili Barış Atay gibi pek çok isim de hedef gösterildikten sonra saldırıya uğradı. Ayrıca Erdoğan-Bahçeli ikilisinin muhalefete yönelik şiddet çağrısı ve tehditleri ardından birçok kesim, 7 Haziran-1 Kasım arasında yaşanan şiddete dikkati çekmişti. Erdoğan, 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri’nin kendileri için başarısız geçmesi halinde “B ve C planlarını devreye sokacağını” duyurmuştu. Mayıs 2015’te HDP’nin Adana ve Mersin binalarına yönelik bombalı saldırılarla başlayan şiddet dalgası, 1 Kasım 2015’teki erken seçimlere kadar aralıksız sürmüştü.

***

Deniz Poyraz İzmir’de daha önce de saldırıya uğramış

17 Ekim 2008 tarihinde Deniz Poyraz’ın yalnız olduğu bir sırada aynı mahallede oturan bir grup ülkücü tarafından evi basılmıştı. DİHA’ya yaşadıklarını anlatan Poyraz, yaşanan durumdan hükümetin sorumlu olduğunu belirterek, “Kalabalık bir grup çocuk- kadın, küfür ve hakaretler ederek, evin içine kadar girdiler. ‘Pis Kürtler, hepiniz PKK’lisiniz. Sizi bu mahallede barındırtmayız diyerek ayaklarımdan tutup beni balkondan atmak istediler” demişti.

***

Adalet Bakanı’nda bilindik açıklama: Aydınlatacağız

Saldırıya iktidar kanadından ilk tepki AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’dan geldi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Dağ, “Türkiye’nin huzur ve güvenliğini bozmaya yönelik her türlü saldırı ve girişimin karşısında olduk, olmaya devam edeceğiz” dedi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise “İzmir’de HDP il binasına yapılan saldırıyı ve cinayeti lanetliyorum. Olay tüm yönleriyle aydınlatılacaktır” diye açıklama yaptı. Konuyla ilgili paylaşım yapan suç örgütü lideri Sedat Peker de saldırıya ilişkin paylaşımında eski bakanlardan Mehmet Ağar’ı işaret ederek, “İzmir HDP il başkanlığına yapılan provokasyon amaçlı saldırının çok daha büyüklerini ne yazık ki önümüzdeki zamanlarda yaşayacağız” ifadelerini kullandı.