İzmir Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı’nın MHRS randevularının 5 dakikaya indirilmesiyle ilgili İzmir Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi’nde hekimlerle buluşma gerçekleştirdi

‘Hekimler köle hastalar müşteri değildir’

Yağmur Beril VAROL

Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nin (MHRS) 5 dakikada bir randevu verecek şekilde yeniden düzenlenmesine hekimlerin tepkileri sürüyor. İzmir Tabip Odası, 5 dakikada bir randevuyu ve pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla İzmir Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nde hekimlerle buluşma gerçekleştirdi.

Gerçekleştirilen buluşmada, İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının özveriyle mücadele etmelerine karşın olumsuz çalışma koşullarında yaşamlarını riske atarak sağlık hizmeti vermeye çalışırken birçok sağlık çalışanının hastalandığını ya da 500’e yakın sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini aktardı.
Op. Dr. Çamlı, “Hekimler mutsuz, hekimler yorgun, hekimler tükendi. 18 ayda yaklaşık 8 bin hekim istifa etti ya da emekli oldu. Genç hekimlerin yurt dışına gitmek için çaba gösteriyorlar. Yaklaşık bine yakın genç hekim yurt dışına gitti. Sağlıkta dönüşüm politikalarının, bizleri getirdiği nokta bu. Taleplerimizin çok göz önüne alınmadığını üzülerek görmekteyiz. Meslek örgütümüz Türk Tabipler Birliği, meslek onurumuz ve geleceğimize sahip çıkmak adına bir eylemlilik süreci başlattı. Hastanelerde hekimlerle buluşuyor, sorunlarımızı tartışıyoruz” dedi.

Op. Dr. Çamlı yaptığı açıklamada, 5 dakikada muayenenin ne hasta ne de hekim için iyi olmadığını, hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresinin en az 20 dakika olması gerektiğini söyledi. Hekimlere günlük 100 hasta randevusu dayatıldığını belirtirken, Op. Dr. Çamlı şunları kaydetti: “Hekimlere performans baskısıyla daha çok muayene ve işlem dayatması yapılarak mesleki özerkliğimize müdahale edilmekte, halkın sağlığı tehdit edilmekte, sağlıkta şiddete zemin hazırlanmaktadır. Bu uygulama daha çok istifa, daha çok hekim göçü, daha çok hastalık, daha çok sağlıksızlık, daha çok sağlıkta şiddet getirir. Halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan hızla vazgeçilmelidir. Hem hekimlerin hem de toplumun sağlık hakkı için bu uygulamalara itirazı birlikte yükseltelim. Hekimler köle, hastalar müşteri değildir. Sağlıklı yaşam hakkımızdan vazgeçmeyelim.”