Ankara’nın 24 yıllık Gökçek dönemi sona eriyor. Gökçek yönetiminin maliyetiyse ağır oldu. Tarihinden uzaklaşan kent, rant merkezine dönüştü. Nazlıaka, bu dönemi “Hepiniz oradaydınız!” diyerek özetledi

Hepiniz oradaydınız!

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istifasını istediği Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bugün görevini bırakacak. 24 yıllık Gökçek yönetimi bugün sona erecek bir hayli fazla ve unutulmaz düzeyde. Ancak arkasında bıraktığı enkaz Ankara’yı uzun yıllar yöneten Gökçek, son yerel seçimlerde üzerinde hâlâ soru işaretleri bulunan bir biçimde yeniden belediye başkanlığına seçildi. Görevi boyunca birçok kesimin tepkisini çeken Gökçek, farklı toplumsal kesimleri sosyal medyadan sık sık hedef gösterdi. Gökçek’in mafyatik ilişkileri de sık sık gündeme gelirken, MİT’e ait kaybolduğu ileri sürülen bir aracın Gökçek’in elinde olduğu dahi iddia edildi. Bir belediye başkanı için bulunması oldukça ilginç kaçan hemen hemen bütün tartışmalarda boy gösteren Gökçek, hem şehre ihanet etti, hem de halkın parasını çarçur etti. Gökçek, gerici açıklamalarıyla AKP’nin yaratmaya çalıştığı toplum için de elinden geleni yaptı.

Gökçek’in ardında bıraktığı enkazı, onunla sık sık karşı karşıya gelen Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka ortaya döktü.

“Cumhuriyetin ilanının hemen ardından hayata geçirilen planlı kent uygulamasının en iyi örneklerinden biri olan Ankara, ne yazık ki Gökçek döneminde uğradığı saldırılarla hem tarihini hem de kimliğini kaybetti. 1994 yılında Ankara’nın tepesine çöreklenen bu zihniyet, Ankara’yı itinayla Başkent’ten ‘boşkente’ çevirdi” diyen Nazlıaka, Gökçek hakkındaki yolsuzluk suçlamalarını şu ifadelerle aktardı: “Gökçek’in işbaşına geldiği 1994 yılından AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılına kadar, hakkında 169 inceleme ve soruşturma dosyası açılmıştı. Kısacası; AKP Türkiyesi’nde, iktidarla Gökçek el ele vererek tüm yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin üzerini örttü.”

hepiniz-oradaydiniz-374132-1.Ankara’nın talanı
Sözlerini Ankara’da yıkılan ve ‘tarihsel miras’ olarak adlandırılıp yapılanların uzun bir listesini aktararak devam eden Nazlıaka, “Bu listeyi saymaya kalksam sabaha kadar uzar gider. Peki bu yıkımlar Gökçek için yeterli miydi? Elbette hayır” dedi.

Nazlıaka, şu ifadeleri kullandı: “Gökçek, 1980 yılında tescilli eser statüsüne kavuşturulan İller Bankası’nın yıkımı esnasında zafer pozları verecek, Ankara’nın akciğerleri olan AOÇ ve ODTÜ ormanlarına saldıracak, hayvanat bahçesini yok edecek, Türkiye’nin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesi’ni hedefine alacak, Ankara’nın hastanelerini kanalizasyon basarken ‘o’ şehrin yedi girişine 31 milyon TL harcayarak kapılar yaptıracak, yollarımız çöküp can alırken ‘o’ 20 yıl boyunca 1 metre metro yapamayacak, önce kediler, sonra dinazorlar ve çeşitli ucubelerle Başkentimizi kocaman bir ‘oyuncak dükkânı’ haline getirmeye çalışacaktı. Gökçek’in peçete üzerine çizerek hayata geçirdiği konuşulan Gökkuşağı projesi 6 altı ayda iflas edecek (ki bu projenin billboard reklamları için 3 milyon 610 TL harcandığı iddia ediliyor), 71 milyon TL’ye mal olan demir kafes 8 yıl sonra yerinden sökülecek, Samanyolu Outlet projesi hüsranla sonuçlanacak, Ankaralıların vergileri çarçur edilecekti.”

Gökçek ve gericilik
Nazlıaka, Gökçek’in kadın düşmanı, gerici açıklamalarını da hatırlattı: “Kürtaj tartışmaları sırasında, ‘Anası olacak kişinin hatasından dolayı çocuk niye suçu çekiyor? Anası kendisini öldürsün’ diyerek kadın düşmanlığını açıkça ilan etmişti. Yine ‘benim bedenim, benim kararım’ diyen genç bir kadına Twitter’dan ‘Sen çok mu kürtaj yaptırdın? Bu kadar bağırmanın nedeni bu mu?’ diye seslenmişti. Gökçek, son olarak Ankara’da ‘pembe vagon’ anketi düzenlemişti.”

Gezi’de polise teşekkür!
Nazlıaka’nın Gökçek’e dair açıklamalarından diğer satırbaşları ise şöyle:

»Gezi direnişinde polis kurşunuyla yaşamını kaybeden ‘Ethem Sarısülük’ün öldüğü yere ‘Değerli Türk polisi, Ankara sizinle gurur duyuyor’ yazan bir pankart astırmıştı.

Alevileri hedef gösterdi
»Gökçek 2016 yılında katıldığı bir televizyon programında 15 Temmuz darbe girişimi hakkında konuşmuş ve ‘Bundan sonra ne olur? Ekonomik saldırı yaparlar. PKK ve IŞİD’i bize saldırtırlar. Alevi-Sünni çatışması çıkarırlar. Özellikle bazı ateist Alevi dernekleri var. Türkiye’de bu çatışmayı çıkarmak isteyen dernekler var’ diyerek Alevi yurttaşlarımızı ve dernekleri hedef göstermiş ve Alevi vatandaşlarımızın iç savaşa hazırlandığı gibi mesnetsiz ve çirkin bir iftirada bulunmuştu.

Su sorunu, dalga konusu
»2007 yılında ise, Ankara’nın çok ciddi bir su sıkıntısı yaşadığı günlerde ‘Ankaralılar biraz tatile çıksın, anne babalarını görsün, fena mı olur’ önerisinde bulunmuştu.

»Gökçek Cumhuriyetimizin kurucularından İsmet İnönü’yü karalamak adına bir fotoğraf paylaşmıştı. Güya CHP iktidarı döneminde sokaklarda insanların bıyık ölçüleri alınarak halka zulmediliyormuş! Oysaki o fotoğraf Hitler’in Almanya’sına aitti ve 1933 yılında çekilmişti.

‘Parsel parsel’
»Bir dönem Ankara’yı ‘parsel parsel’ Gülen Cemaati’ne peşkeş çeken; 15 Temmuz gecesi kendi ifadesiyle; gecekonduda saklanan, başarısız darbe girişimi sonrasında ise ‘vallahi de billahi de ben FETÖ’cü değilim’ diyen Gökçek, bir türlü AKP Genel Başkanını ikna edemedi. Ne uyduruk ‘Sol Siyaset ve FETÖ’ kitabını bastırarak göze girebildi, ne de medyada kendini amansız FETÖ düşmanı ilan ederek…

Selam beklemeyin
Nazlıaka, Gökçek’in akla kazınan açıklama ve ‘icraatları’nı sıraladıktan sonra şu ifadeleri kullandı: “Şimdi kimse bizden bu istifa kararı alındı diye saraya selam göndermemizi beklemesin. Dönemin Başbakan’ı Recep Tayyip Erdoğan Gezi sürecinde halkı hedef alırken ‘hepiniz oradaydınız be!’ demişti. Şimdi bende bu sözü kendisine aynen iade ediyorum. Sayın AKP Genel Başkanı, Ankara parsel parsel satılırken, Cumhuriyet miraslarımız, tarihimiz, kültürümüz, kentimiz yok edilirken, Gökçek Ankara meydanlarında ‘Fetullah Gülen Hocaefendisi’ne’ derin sevgi ve hasretlerini sunarken, Ankara talan edilip suç çetesi tarafından yağmalanırken, hukuk yok sayılırken, siz de oradaydınız! Hepiniz oradaydınız!

Bu hesap mahşere kalmaz!
Bir kez daha hatırlatıyorum: Melih Gökçek sadece sahibinin sesinden ibarettir. Temsil ettiği zihniyet bellidir ve ortadadır. Yerine kim gelirse gelsin, Ankaralılar için değil, kendi için menfaat peşinde olan her kim olursa olsun bizi karşısında bulacaktır.

Gökçek istifa edip suçlarından arınamaz. Kentlerimizi telafisi olmayan zararlara uğrattılar. Ankara’nın musluğundan Gökçek akıyor diyorduk; düzeltiyorum: Musluklarımızdan AKP akıyor. Ama yargıda hesaplaşacağız.

Bu hesap mahşere kalmaz!”

***

Gökçek, ‘yeni iş’ iddialarını yalanladı

Türk Patent ve Marka Kurumu’na “İ.Melih Gökçek ar/vr” adıyla yapılan marka tescil başvurusunun kendiyle bir alakası olmadığını ileri süren Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Melih Gökçek, konuyu yargıya taşıyacağını söyledi.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Gökçek adına Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvuruyu açıkladı. Buna göre “İ.Melih Gökçek ar/vr” için yapılan başvuruyla Gökçek adına radyo, televizyon kurabilecek, eğitim öğretim, satış hizmeti alanında her türlü ürün üretebilecek. Başkaları ise bu isimle herhangi bir ürünü piyasaya süremeyecekti.

Ancak Gökçek daha sonra bu iddiayı yalanladı. Hürriyet’ten Aysel Alp’in haberine göre başvuruyu haberlerden öğrendiğini söyleyen Gökçek, “Hemen Türk Patent Kurumunu aradım. Yetkilileriyle konuştum. Bu başvurunun engellenmesini istedim. Bu başvuruyu benden habersiz kim yaptıysa kötü niyetlidir. O kişi hakkında da yasal başvuruları yapacağım” açıklamasında bulundu.