HES protestosuna katılan yurttaşlara soruşturma açıldı!

Tokat'ın Zile İlçesi'nde 15 Mart'ta düzenlenen HES protestosuna katılan yurttaşlardan 56'sı hakkında soruşturma başlatıldı. Eylemde jandarmanın biber gazıyla saldırdığı yurttaşlar, 'memura mukavemet', 'ulaşım ve seyahat özgürlüğünü kısıtlama', 'mala zarar verme', 'çalışma hürriyetini engelleme, kasten yaralama', 'toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu'na muhalefet', 'hakaret' ve 'tehdit'le suçlanıyor!

Çekerek Irmağı üzerine özel bir firma tarafından yapılması planlanan üç HES'e karşı düzenlenen eyleme bölgede bulunan köylüler ile İstanbul'dan otobüslerle gelenlerin bulunduğu yaklaşık 2 bin kişi katılmıştı. Eylemcilere CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün ve İstanbul Milletvekili Melda Onur ve CHP İl Başkanı Dursun Aytaç da destek vermişti.

JANDARMA YÜRÜYÜŞE İZİN VERMEMİŞTİ
Firmanın şantiye alanına doğru yürüyüşe geçen eylemcilere jandarmanın izin vermemiş, bunun üzerine kalabalık tarlaların içerinden şantiye alanına yürüyüşe geçmişti. Jandarmanın biber gazıyla saldırdığı kalabalık, 10 kilometrelik yürüyüşün ardından şantiyeye ulaşmış, burada da şantiyeye, belediyeye ve jandarmaya ait araçları taşlamıştı. Jandarma burada da saldırmıştı.

Yaşananların ardından, 56 kişi hakkında 'memura mukavemet', 'ulaşım ve seyahat özgürlüğünü kısıtlama', 'mala zarar verme', 'çalışma hürriyetini engelleme, kasten yaralama', 'toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu'na muhalefet', 'hakaret' ve 'tehdit' suçlarını işledikleri gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Ayrıca, olayda güvenlik görevlilerine tahsis edilen otobüslerinin camları kırılan Zile Belediyesi de şikayetçi oldu. Soruşturma kapsamında tespit edilen 56 kişinin savcılık tarafından ifadesinin alınmasına başlandığı öğrenildi.