Toyota, ilk hibrit modeli olan Prius’un Los Angeles Otomobil Fuarı’nda tanıtımını yaptı. Yeni modelinde markanın, ilk akıllı ve elektrikli dört çeker sistemi Hybrid AWD-i’nin kullanıldığını duyurdu

Hibrit artık 4 çeker

Hazırlayan: Ersoy YAŞAR

13 milyona yaklaşan hibrit otomobil satış adedine sahip Toyota’nın 20 yıl önce pazara sunduğu ilk hibrit modeli olan Prius’un yeni neslinde arka aksta gerektiğinde ekstra tahrik sağlayan yüksek torklu bir elektrik motoru kullanıldı.

Kalkış anında 10 km/s hıza kadar otomatik olarak çalışan sistem, kar, buz ve kaygan zemin gibi düşük yol tutuş şartlarını tespit ettiğinde ise, 10-70 km/s hızları arasında devreye giriyor. Kompakt ve hafif elektrikli dört çeker sistemi, konvansiyonel sistemlerdeki gibi merkezi diferansiyel ya da önden arkaya tahrik mili gerektirmediğinden bagaj alanından feragat edilmesinin de önüne geçiyor.

Hybrid AWD-i modeli, soğuk havalarda üstün performans gösterecek yeni, kompakt nikel metal hibrit bataryaya sahip. Önden çekişli versiyon ise, yeni lityum iyon hibrit bataryaya sahip bulunuyor.

Yol tutuş artırıldı
Toyota’nın küresel mimarisi TNGA’yı kullanarak sürüş deneyimini artıran yeni model, alçak ağırlık merkeziyle daha üstün bir yol tutuş sağlıyor. Yenilenen Prius’un tasarımında keskin, ince yeni far grubu ve güncellenen tampon, markanın tasarım diline uygun dinamik bir siluetin ortaya çıkmasını sağlıyor. Kabinde kullanılan yüksek kaliteye sahip malzemelerin yanı sıra daha büyük akıllı telefonlar için ayrılan kablosuz akıllı telefon şarj bölümü, daha sezgisel ve hızlı çalışan Toyota Touch 2 dokunmatik ekran gibi özellikler de yeni Prius’ta yer alıyor. Yeni Toyota Prius Los Angeles Fuarı’nın ardından 18 Ocak 2019’daki Brüksel Otomobil Fuarı’nda da sergilenecek.