25 akademisyenin ihraç edildiği İLEF’te öğretim üyeleri dün son derslerini verdi. Başaran: Derslere keyifle girdim, kavgamız sürecek

Hocalardan son ders

BİRGÜN ANKARA

Son Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 25 akademisyenin ihraç edildiği Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde (İLEF) öğretim üyeleri, dün son derslerini verdi. İhraç edilen akademisyenler Prof. Dr. Nur Betül Çelik, Prof. Dr. Funda Başaran, Prof. Dr. Funda Şenol Cantek, Prof. Dr. Ülkü Doğanay, Doç. Dr. Tezcan Durna ve Dr. Aylin Aydoğan, Ahmet Taner Kışlalı Salonu’nda “açık ders” yaparak öğrencileri ile buluştu.

İlk olarak söz alan ve 32 yıldır Cebeci Kampüsü'nde bulunan Prof. Dr. Nur Betül Çelik, "Benim öğrencilerimi elimden almak, hayatımı elimden almak demek. Benim hayatımı elimden aldılar. O yüzden önemli olan birbirimize sarılmak" diye konuştu. İhraçlardan sonra Sokak Akademisi ve Ankara Dayanışma Akademisi'nin çalışmalarına başladığını ifade eden Çelik, dijital üniversite gibi bir projelerinin olduğunu açıkladı. Çelik, "Biz buradan Türkiye'nin 'New School' unu oluşturacağız. Buradan size sözümüz olsun, bunu gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Kavgamız sürecek
Cebeci'nin özel bir yeri olduğu sözleri ile konuşmasına başlayan Prof. Dr. Funda Başaran, "Ders vermek denilen şey biraz tuhaf. Ben her derste öğrendim, öğrencilerimden öğrendim. Öğrencilerime dokunabildiysem ne mutlu bana. Ben her derse heyecanla girdim" diye konuştu. Başaran, " Bilginin toplumsallaşması için her şeyi yapacağız. Bitmedi bizim kavgamız, sürüyor, sürecek" şeklinde konuştu.

Ayrımcılığa karşı dersler veren ve her yıl dönem sonunda Evrim Alataş Ödülü veren Prof. Dr. Ülkü Doğanay ise verdiği derse dışarıdan devam edeceğini açıklayarak konuşmasına başladı. "En çok incindiğim şey, hiç yokmuşuz gibi davranılması" diyen Doğanay, üniversite bünyesinde Kişilerarası İletişim Anabilim Dalı Başkanı olduğunu ve tüm üyeleri ile beraber de ihraç edildiklerini belirtti.

Prof. Dr. Funda Şenol Cantek, “Memleket bu kadar tepe taklak giderken bir şey yapamadık. Herkesin yaşadıklarının önüne geçebilirdik " dedi. Cantek, "Artık barajın kapıları açıldı. Bizler dışarıda ezilenlerin, ötekilerin yanında daha çok olacağız ve daha rahat bir şekilde mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Tezcan Duran ve Dr. Aylin Aydoğan da üniversiteden ihraçları hakkında konuştu. “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine savaşın durması için imza attığını ve bu sebeple ihraç edildiğini anlatan Durna, “Attığım imza benim için şereftir” dedi.
Öte yandan Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Öğrencileri ve Mezunları Dayanışma Grubu, KHK’lerle ihraç edilen akademisyenlere destek mesajı yayımladı. Yaşananların Rektör Erkan İbiş’in yöneticiliği ile başladığının altı çizilen açıklamada, bilimsel düşüncenin büyük bir kuşatma altına alınmasına sessiz kalınamayacağı belirtildi. Ayrıca, yayıncı-yazar Tanıl Bora, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde ders vermeyi bıraktığını duyurdu.

***

Sıra emekli hocalarda

Ankara Üniversitesi'nin saygın hocaları Cevat Geray, Sina Akşin, Ruşen Keleş ve Bilsay Kuruç'un ders vermesine Rektörlük tarafından onay verilmediği öğrenildi. Siyasal Bilgiler Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Yalçın Karatepe durumu Twitter'dan duyurdu. Karatepe, "Emekli hocalarımız Cevat Geray, Sina Akşin, Ruşen Keleş ve Bilsay Kuruç'un Mülkiye'de ders vermesini onaylamamış" dedi.