‘Hong Kong ve Singapur olma şansımızı kaybettik’

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, kişisel Twitter hesabında tüm dünyayı etkisi altına alan ve Türkiye'den de bir kişinin ölümüne neden olan Covid-19 salgınıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Azap, Türkiye’nin artık Hong Kong, Singapur olma şansını kaybettiğini ve tüm enerjisini İtalya gibi olmamak için harcaması gerektiğini belirtti: “Türkiye kritik olgu eşiği olan 100'e ulaştı. Az test yaptığımızı, hastaların yüzde 20'sinin hastaneye gelip tanı aldığı düşünürsek kritik eşiğe günler önce ulaşmış olmamız da olası. Hong Kong, Singapur olma şansımızı kaybettik. Bundan sonra tüm enerjimizi İtalya olmamaya harcamalıyız.” Diğer gelişmeler ise şöyle:

MASKELERE REÇETE ZORUNLULUĞU

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun valiliklere gönderdiği yazıya göre EN149 standardındaki, N95, FFP2 ve FFP3 tipi maskelerin sadece eczanelerden ve reçete karşılığında verilmesine karar verildi. Uygulama sadece söz konusu filtreli maskeler için geçerli olacak.

MALZEME EKSİKLİĞİ GİDERİLSİN

Türk Tabipleri Birliği (TTB), koronavirüse karşı alınacak tedbirlere ilişkin Sağlık Bakanlığı'na gönderdiği yazıda, hastanelerdeki kişisel koruyucu malzemelerde yaşanılan sıkıntının bir an önce giderilmesini ve polikliniklerin çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesini talep etti.

TEST YAPABİLECEK HASTANE YOK

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, kentte sağlık çalışanlarına koruyucu elbise ve eldiven verilmediğini belirterek, hastanelerin de virüs testi yapabilecek bir donanıma sahip olmadığını söyledi.

2 BİN 807 TÜRKİYELİ ÜLKEYE GİRİŞ YAPTI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 9 farklı Avrupa ülkesinden yurda dönmek isteyen 2 bin 807 Türkiyelinin ülkeye girişinin sabah saat 06.00 itibarıyla tamamlandığını bildirdi.

50 BİN HANENİN SUYU AÇILACAK

Koronavirüs salgınına karşı aldıkları son kararlarını açıklayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Tüm sağlık çalışanlarına bu süreçte toplu taşıma ve İSPARK ücretsiz olacak. Borcu nedeniyle suyu kesilmiş 50 bin hane ve işyerinin suyu açılacak. Abonman kartlarının kullanım süresi 31 Mart’tan 30 Nisan’a uzatıldı. 31 Mart’ta 30 bin üniversiteliye 3 bin 200 TL burs yatacak” dedi.

GELİN VE DAMAT BOŞ SALONDA DANS ETTİ

İstanbul Şişli’de COVİD-19 önlemleri çerçevesinde bir nikâh salonuna gelen davetliler içeri alınmadı. Davetliler yalnızca nikâh şahitlerinin olduğu töreni kapının önünde izledi. Gelin ve damat boş salonda dans etti.

"HİJYEN ÜRÜNLERİNDE VERGİ SIFIRLANSIN" TALEBİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kolonyadan sabuna, dezenfekte ilaçlarından maskeye kadar virüsten korunma amaçlı ürün gruplarının satışlarının arttığına işaret ederek, "Böyle zaruri bir durumda tüm hijyen ve dezenfekte ürünleri ile su faturalaındaki vergiler kaldırılmalı" ifadelerini kullandı.

TOYOTA, İKİ HAFTA ARA VERECEK

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye tarafından yapılan açıklamada, 21 Mart-5 Nisan tarihleri arasında 2 hafta süreyle üretime ara verileceği belirtildi. Firmanın açıklamasında bu iki haftalık süre sonunda durumun tekrar gözden geçirileceği kaydedildi.

AVRUPA’YA AÇILAN SINIR KAPILARI KAPATILDI

İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeyle Edirne ve Kırklareli’nden Yunanistan ile Bulgaristan’a açılan kara ve demir hudut kapılarını bugün itibariyle kapattı.