Kadıköylülerin itiraz ettiği Söğütlüçeşme Gar inşaatı sürerken 6 ay önce açılan davada henüz bilirkişi keşfi dahi yapılmadı. Avukat Evren: Patronların rant hayallerini etkileyeceği için sürüncemede bırakılıyor.

Hukuk inşaattan yavaş ilerliyor
Fotoğraf: BirGün

Gökay BAŞCAN

Tüm itirazlara rağmen yapımı süren Söğütlüçeşme Gar projesine karşı açılan dava, 6 aydır sürüncemede kalmış durumda. Keşif kararının alınmasına rağmen davada bir ilerleme olmadı. Nisan sonunda inşaata başlayan şirket ise çalışmalarını tam gaz sürdürüyor.

İktidarın ulaşım projesi olarak sunduğu ancak daha sonra 108 dükkanlı ticaret merkezi olduğu anlaşılan, inşaatını Akfen Holding’e bağlı Fıratcan İnşaat’ın üstlendiği Söğütlüçeşme Gar projesine karşı direniş sürüyor. Kadıköy Belediyesi’nin, meslek odalarının ve Kadıköylülerin yeşil alan olarak kalması için mücadele ettiği projeye için verilen çevresel etki değerlendirme ‘(ÇED) gerekli değildir’ kararı Temmuz 2021’de iptal edildi. Projede küçük rütuşlar yapan şirket, aynı proje için ikinci defa başvuru yaptı.

“Planlama esasları ve teknikleri ile şehircilik ilkelerine uygun olmadığı” gerekçesiyle iptal edilen projeye ilişkin ikinci kez ÇED gerekli değildir kararı verildi. TMMOB, Kadıköy Belediyesi ve bölge halkı yeniden dava açtı.

6 AYDIR SÜRÜYOR

Dava açan isimlerden biri de Hasanpaşa Mahallesi sakini ve şehir plancısı Serap Bayraktutan oldu. Bölgedeki deprem ve taşkın riskine dikkat çeken Bayraktutan, ÇED kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açtı. İstanbul 5’inci İdare Mahkemesi’nde görülen davada projenin bölgeye olan etkilerini incelemek için bilirkişi keşfi yapılmasına karar verildi. 16 Kasım’da keşif yapmasına karar veren mahkeme, geçen süre zarfında heyetin oluşturulması ve keşfin yapılacağını tarihin belirlenmesine ilişkin adım atmadı. Böylece 8 Ağustos’ta, projenin geri telafisi mümkün olmayan zararlar vereceği gerekçesiyle açılan dava 6 aydır sürüncemede kaldı.

Hukuki sürecin uzaması şirkete fayda sağlarken Bayraktutan’ın avukatları defalarca mahkemeye dilekçe verdi.

Dilekçelerde özetle şu ifadeler yer aldı:

•Dava konusu bölgede dere taşma alanı ve tsunami riski bulunmaktadır.

•AVM ve otopark yüzünden karayolu trafiği katlanarak artırılacaktır.

•Yine aynı nedenle bölgede ısıyı ve hava kirliliği artacaktır.

•Kadıköy’ün zaten çok azalmış olan yeşil alanlarından birinin daha yok olması söz konusudur.

•İnşaat sırasında çıkarılan zehirli çamur Marmara Denizi’ne karışmıştır.

Öte yandan keşif heyetinin belirlenmemesine itiraz eden avukatlar, eski davadaki bilirkişi heyetinin bölgeyi bildiğini ve tekrar görevlendirilebileceğine ilişkin mahkemeye dilekçe sundu. Mahkeme dilekçeleri görmezden gelirken keşfin tarihine ilişkin hâlâ bir karar vermedi.

PATRONLARI ÜZMÜYORLAR

Kadıköy Kent Suçlarını Takip ve Teşhir Ağı'nın gönüllü avukatı Eylül Evren, “Patronların rant hayallerini etkileyeceği açık olan yürütmenin durdurulması ve ona bağlanan keşif kararının uygulanmasının sürüncemede bırakıldığını düşünüyoruz. Yürütmenin durdurulmasında yatan temel amaç hukuken telafisi imkansız zararların doğmasını engellemektir. Ancak İdare mahkemesi bu talebimizi keşif yapılmasının ardından değerlendirme kararı aldı” ifadelerini kullandı.