Hukuk Kolin İnşaat'ı durdurmuyor: Firma, termik santral için Soma'da yeni bir yer belirledi

Ege’nin kömür başkenti Soma’nın Yırca köyünde zeytinlikleri talan ederek yapmayı planladığı Soma termik santrali projesinin ülkenin dört bir yanında büyük yankı uyandırmasının ardından iptal olması Kolin’i durdurmuyor.

Santral projelerinde önce kamulaştırma kararının Danıştay tarafından iptal edilmesi, ardından da mahkemenin ÇED olumlu kararı ile ilgili yürütmeyi durdurmasına inat, Kolin santral için ilçede yeni bir yer buldu.

Hükümete yakınlığıyla bilinen ve İstanbul’un 3. Havalimanı ihalesini kazanan konsorsiyumdaki beş firmadan biri olan Kolin, Soma’daki santral hayali için şimdi de Yırca'ya yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki Türkpiyale ve Kayrakaltı mahalleri arasında bir alan belirledi. 

Zeytin katliamıyla suçlanan firma adına yapılan yazılı açıklamada bu kez yeni belirlenen yerde hiç zeytin ağacı olmadığı, en yakın zeytinliğin 3 kilometrede olduğu iddia edildi. Santralin inşası ve işletmesiyle ilgili yer değişikliği tescili için resmi makamlara gerekli başvuru sürecinin başlatıldığı duyuruldu.


YETKİLİLERE ‘CESARETLENDİRME’ TEŞEKKÜRÜ
Kolin, mahkemelerce inşaatı durdurulan santral için hukuku defalarca çiğneyerek binlerce ağacı keserken, jandarma buna göz yummasına, nöbet tutan yerel halk ve aktivistlere saldırmış, yetkililer de talana arka çıkmıştı.

Firma yeni santral projesi için de yetkililerden tam destek aldı. Açıklamasında “yerel iradenin desteklediği bu yatırımı, Soma halkı ile uzlaşı içerisinde Soma'ya ve ülkemize kazandırma kararlılığındadır" ifadelerini kullanan Kolin, bu süreçte kendilerini desteklerini esirgemeden cesaretlendirdikleri için de Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Kırkağaç Kaymakamı Ali Sırmalı, Soma Belediye Başkanın AK Partili Hasan Ergene’ye teşekkürlerini sunmayı ihmal etmedi.