Gezi Direnişi’nin Ankara ayağında Ethem Sarısülük’ü başından vuran polis Ahmet Şahbaz’ın yargılandığı davanın ikinci duruşmasında çıkan olaylardan dolayı 22 yurttaşın yargılandığı dava başladı

Hukuksuzluğa tepki gösterenler de yargılanıyor

DOĞU EROĞLU

Gezi Direnişi’nin Ankara ayağında Ethem Sarısülük’ü başından vuran polis Ahmet Şahbaz’ın yargılandığı davanın ikinci duruşmasında çıkan olaylardan dolayı 22 yurttaşın yargılandığı dava başladı.

2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ve kamu malına zarar iddiasıyla yapılan yargılamanın ilk duruşmasında müşteki trafik polisi, sanıklardan ikisinin gazdan kaçarken polis aracına yumruk atarak zarar verdiğini söyledi, sanık avukatları ise kamu malına verilen zarardan ötürü bir polis memurunun müşteki olamayacağını belirtti. Yargılananlar arasında Ethem Sarısülük’ün kardeşleri İkrar ve Cem Sarısülük de vardı.

Ethem'in öldürülmesine ilişkin verilen ara karara tepki gösteren yurttaşlar mahkemeyi protesto etmiş, protestonun bitmesinin ardından dağılan kalabalığa çevik kuvvet saldırmıştı. Olaylarda adliye kapılarından birinin camının kırılmasının faturası ise 22 yurttaşa çıkmıştı. 28 Ekim’deki olaylarla ilgili toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet etmek ve kamu malına zarar vermek iddiasıyla dün hâkim önüne çıkan 22 sanıktan 9’u iddiaları reddetti, polisin başvurduğu orantısız şiddete ise tepki gösterdi.


‘KOPYALA-YAPIŞTIR DAVALAR’
Sanık avukatları ise iddianameye tepki gösterdi. Avukat Teoman Özkan polisin cezasızlık garantisi yüzünden keyfi şiddet uyguladığını belirterek, “Hukuksuz yargılama, kolluğun orantısız gücü ve yargıya karışan yürütme yüzünden bu davaları daha çok göreceğiz” diye konuştu. Davanın bir sonraki duruşması ise 23 Aralık’ta görülecek.