Sağlık sektöründeki personel açığını sık sık dile getiren hükümet, güvenlik soruşturması gerekçesiyle binlerce sağlıkçıyı görevlendirme için bekletiyor

Hükümet’in “acelesi yok”

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net @simsekhuseyinn

HDP Milletvekilleri, “Ataması yapılmayan sağlık emekçilerinin sorunları ile OHAL KHK'leri ile yaygınlaştırılan güvenlik soruşturması uygulamasının neden olduğu hak kayıplarının tüm boyutları ile araştırılmasını” istedi.

Araştırma önergesinin gündemin ön sıralarına alınmasına ilişkin önerinin görüşmeleri sırasında söz alan HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından ilan edilen OHAL’le birlikte güvenlik soruşturması uygulamasının görevlendirmeleri engelleyiciliğinin arttığını dile getirdi. HDP grubu adına önergeyi anlatan Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, uygulamanın binlerce insanın mağduriyetine neden olduğunu dile getirdi. Yiğitalp, “OHAL'le birlikte sorunlar derinleşti ve daha da büyüdü. Son bir buçuk yılda 745'i Sağlık Emekçileri Sendikası üyesi olmak üzere 8 bine yakın sağlık emekçisi ihraç edildi. Bu mağduriyet güvenlik soruşturması ile de sürüyor. Neden bu insanların güvenlik soruşturması aylardır sonuçlanmıyor? Beklenen nedir?” diye sordu.

CHP Grubu adına konuşan Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil de uygulamaya tepki gösterdi. 400 bin sağlıkçının atama beklediğini ancak sadece 12 bin sağlıkçının atamasının yapıldığını dile getiren İrgil, “12 bin atama yaptınız, dokuz bini göreve başladı. Dört aydır insanlar güvenlik soruşturması tamamlanmadığı için görevlerine başlayamıyorlar. Bu insanlar çalıştıkları diğer işlerden de ayrıldılar. Bir sürü doktor, hemşire, sağlıkçı evinde bekliyor. İnsanlar doktor, hemşire bekliyor oysa doktor ve hemşire evinde bekliyor” şeklinde konuştu.

Sağlığı siyasete konu etmemek lazımmış
Eleştirilere yanıt, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’dan geldi. “Sağlığı siyasete konu etmemek gerekir” diyen Demircan, “Ataması yapılan 13 bin 506 personelimizin güvenlik soruşturması, arşiv taraması yapılmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderildi. Dokuz bin 607'sinin ataması tamamlandı. Geriye kalan 3 bin 887 personelden 2 bin 589'unun Ekim ayı sonuna kadar tamamlanacak. 135'i tabip olmak üzere bin 298 personelin ise Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından araştırılması devam etmekte” dedi.