Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin ikinci zam teklifini açıkladı. Buna göre, 2024'te ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 10 zam teklif edildi. 2025 zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 oldu. İkinci teklifin ardından Memur-Sen'den yapılan ilk açıklamada 'refah payı' konusuna vurgu yapıldı, "çözümden yanayız" mesajı verilerek yeniden değerlendirme istendi.

Kaynak: Haber Merkezi
Hükümet, memur için yeni zam teklifini açıkladı, sendikalar ikinci kez reddetti
Fotoğraf: Depophotos

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisi için yürütülen 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde hükümetin ikinci zam teklifini açıkladı. 

Buna göre; 2024'te ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 10 zam teklif edildi. 2025 zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 oldu. Yeni teklifte 2024 için birer puan artış olurken, 2025 teklifi değişmedi.

Teklifi açıklayan Bakan Işıkhan, sadece mali haklar değil, sosyal haklara ilişkin çok sayıda teklif maddesi bulunduğunu söyledi. Işıkhan, bu maddelere ilişkin özetle şu bilgileri verdi:

"Sadece mali haklar değil, sosyal haklara ilişkin çok sayıda teklif maddesi bulunmaktadır. Bugün müzakerelerle geldiğimiz nokta üzerinde uzlaşacağımız çok sayıda maddemiz bulunduğunu göstermektedir. Birinci dereceye ulaşan tüm kamu görevlilere 3600 ek gösterge için yetkili konferedasyonla birlikte çalışma yapacağız. Belirli şartlarda disiplin affı çalışması yapacağız. Görevde yükselme sınavlarının belli süre ve düzenli aralıklarla yapılması için çalışmaları sürdüreceğiz. Hac izni verilmesi konusu, TOKİ konutlarında evi olmayanlara öncelik verilmesi konusunda paydaşlarımızla yakın istişare içinde bulunacağız."

Kamu işvereni, 14 Ağustos'ta açıkladığı ilk teklifinde memur ve memur emeklisine 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 14, ikinci 6 ayında yüzde 9, 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6 ve ikinci 6 ayında yüzde 5 artış teklif etmişti.

SENDİKALAR YENİDEN DEĞERLENDİRME İSTEDİ 

Kamu İşveren Heyeti'nin ikinci zam teklifini değerlendiren Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın ise çözümden yana olduklarını kaydederek "Bu masada refah payı, görmezden gelinmemeli. Refah payı için herhangi masada bir şey söylenmedi" dedi.

Yalçın, şöyle konuştu:

"Teklifin ardından Masanın kesintisiz işlemesine gerek var. Bu masada refah payı, görmezden gelinmemeli. Refah payı için herhangi masada bir şey söylenmedi. Masayı sonuna kadar iştleteceğiz, biz çözümden yanayız. Bu zeminde konuşulacak pek fazla bir şey yok ama biz çözümden yanayız. Kamu işveren heyetini yeniden değerlendirme yapmaya davet ediyorum. Tekliflerimiz değerlendirilmezse bir sendika ne yapması gerekirse onu yapacağız."

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de Kamu İşveren Heyetinin sunduğu yeni zam teklifini kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirterek, piyasayı dikkate alan, çalışanları ve emeklileri insanca yaşayabilecekleri bir ücrete kavuşturacak teklifle toplu sözleşme masasına gelinmesini beklediklerini bildirdi.

Yeni teklifin 2024 yılının ilk 6 ayı için yüzde 15, ikinci 6 ayı için yüzde 10, 2025 yılının ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci 6 ayı için yüzde 5 olduğunu aktaran Kahveci, "Başından söyleyelim, Türkiye Kamu-Sen'in bu teklifleri kabul etmesi mümkün değil. Bu rakamları, çalışanların derdine derman olacak bir öneri olarak görmüyoruz" dedi.

"EMEKÇİLERİN VE EMEKLİLERİNİN SESİNE DAHA FAZLA KULAK KAPATILAMAZ"

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil de yeni zam teklifiyle ilgili "Önümüze getirilen teklif, hedeflenen enflasyon oranlarının dahi çok çok gerisinde ve altında kalmıştır" ifadelerini kullandı.

Yeşil, heyetin bugün sunduğu teklif ile 14 Ağustos'ta sunduğu teklif arasında 6 aylık dönemler bazında sadece yüzde 1'lik farklar olduğunu belirterek, "Bugün bu masa bir kez daha iflas etmiştir. Çünkü önümüze getirilen teklif, hedeflenen enflasyon oranlarının dahi çok çok gerisinde ve altında kalmıştır. Merkez Bankasının 2024 yılı için açıklamış olduğu hedeflenen enflasyon oranlarına yaklaşmayan bu teklifi kabul etmemizi nasıl bekliyor bu hükümet, biz buradan bir kez daha soruyoruz" diye konuştu.

Yeşil, KESK olarak dün Türkiye'de bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdiklerini anımsatarak "Buradan müzakere süreci devam ederken gerçek anlamda bir teklifle masaya gelinmesini bekliyorduk. 22 Ağustos'ta hükümet, üçüncü teklifini gerçekleştirecek. Tüm Türkiye'de sokağa inen, iş yerlerinde hizmet üretmeyerek taleplerinin arkasında duran kamu emekçilerinin ve emeklilerinin sesine daha fazla kulak kapatılamaz" ifadelerini kullandı.

MEMUR NE İSTİYOR?

Memur-Sen, 2024 için 3'er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.

Konfederasyon, 2025 için ise 6'şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

Kira desteği, bayram ikramiyesi ve memura yapılan seyyanen zammın emekliye de yansıtılması talepler arasındaydı.

SÜREÇ NASIL DEVAM EDECEK?

Hükümetin ikinci zam teklifinin de kabul edilmemesi durumunda 22 Ağustos'ta yeni teklif masaya gelecek. Tarafların bu teklifte de uzlaşamaması durumunda Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvurulacak. Bu aşamada kurul, en geç ay sonuna kadar sözleşmeye dair kararını açıklayacak.